– Beredskapsarbeidet har ikke fått nok oppmerksomhet

Allerede dagen etter han begynte i jobben som politidirektør, endrer Odd Reidar Humlegård på strukturen i politiet. Det betyr at nøkkelpersoner mister ansvaret for beredskapen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

Nyansatt politidirektør Odd Reidar Humlegård gjør endringer i politidirektoratet.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

Vidar Refvik

Assisterende politidirektør, Vidar Refvik, mister ansvaret for beredskapsarbeidet i politidirektoratet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Oddbjørn Mjølhus

Oddbjørn Mjølhus har tidligere ledet beredskapsarbeidet i politidirektoratet. Han får nå andre oppgaver.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det har blitt jobbet mye politiberedskap, men det har nok ikke fått den oppmerksomheten her i politiet som det hadde fortjent. Derfor oppretter vi en egen avdeling for beredskapsarbeid, og kommer til å ansette en ny avdelingsdirektør med dette som ansvar, sier nyansatt politidirektør Odd Reidar Humlegård til NRK.no.

Endringene innebærer at de to som tidligere har hatt ansvaret for beredskapsarbeidet i politiet, sjefinspektør Oddbjørn Mjølhus og assisterende politidirektør Vidar Refvik, blir satt til nye oppgaver.

Lederne har blitt kritisert i etterkant av 22. juli, og har blitt presset for å svare på kritikk som kom fram i rapporten til 22. julikommisjonen.

– Stiller seg bak

Humlegård innrømmer at endringene er et ledd i oppfølgingen av rapporten, men understreker at det ikke skyldes manglende tillit til Refvik og Mjølhus.

– Dette er endringer som de stiller seg bak, og faktisk noe som Refvik selv har foreslått tidligere. Det vi gjør nå fremstår nærmest som en selvfølgelighet i lys av rapporten, og jeg har fått veldig god oppbakking på den avgjørelsen, sier Humlegård.

Rapporten til 22. julikommisjonen er en av de få tingene Humlegård har fått rukket å ta med seg inn på sitt nye kontor. Han begynte i jobben mandag.

– Rapporten gir et godt grunnlag for å forbedre politiet. Fokuset på krisehåndtering og beredskap får gjennomgående kritikk, og på disse områdene forventer jeg at vi blir bedre, sier han.

Odd Reidar Humlegård

Det er fortsatt relativt tomt på kontoret til nyansatt politidirektør Odd Reidar Humlegård, men 22. julikommisjonens rapport har allerede fått en sentral posisjon på skrivebordet.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

Langsiktig arbeid

Humlegård ble presentert som ny politidirektør etter at Øystein Mæland trakk seg i forrige uke.

– Disse første endringene kommer kjapt, og var noe jeg begynte å planlegge allerede i helgen, men mye gjenstår ennå. Oppfølgingen av rapporten er et omfattende og langsiktig arbeid, sier han.

Endringene innebærer at Vidar Refvik fortsetter som assisterende politidirektør, men uten ansvar for beredskapsarbeidet.

Sjefinspektør Oddbjørn Mjølhus, som tidligere ledet beredskapsseksjonen, skal selv ha bedt om å slippe ansvaret for å følge opp 22. julikommisjonens rapport.

– Han er 67 år, og var ikke klar for å ta på seg den oppgaven, sier Humlegård.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger