Endrer rutinene etter flystyrt

Det er ikke noe krav i regelverket om at det må være to personer i cockpit til enhver tid. Nå endrer Norwegian sine rutiner.

Et Boeing 737-800- fly som tilhører Norwegian

MÅ VÆRE TO: Frem til nå har én flyger kunnet sittet alene i cockpit på Norwegians fly, dersom co-piloten har gått ut. Det blir det nå slutt på.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

– Vi forandrer prosedyrene våre i dette minutt, slik at det til enhver tid skal være to personer i cockpit, sier flygesjef i Norwegian Air Norway AS, Gudmund Taraldsen, til NRK.

Frem til nå har en av flygerne kunnet forlate førerkabinen en kort stund, uten at vedkommende er blitt erstattet. I de tilfellene hvor det er to flygere, har dermed en sittet alene igjen inne i cockpit.

Slik skal det ikke være lenger.

– Nå skal det være slik at det til enhver tid må være to besetningsmedlemmer inne i cockpit. Dersom en av flygerne går ut, må en fra kabinbesetningen være i cockpit den tiden den ene flygeren er ute. Vi legger oss dermed på linje med det amerikanske regelverket, sier Taraldsen.

– Vi gjør dette med tanke på sikkerheten til både passasjerene og flygerne.

NRK er kjent med at Norwegian ved tre av fem uanmeldte tilsyn har fått anmerkning for brudd på sikkerhetsrutinene i forbindelse med åpning og lukking av cockpitdøren.

Umiddelbar virkning

Det europeiske regelverket setter ingen krav til at det må være flere enn én person i cockpit hele tiden.

Dermed er det opp til de enkelte flyselskapene å definere sine egne rutiner.

Taraldsen legger ikke skjul på at regelendringen i Norwegian er fremskyndet som følge at flystyrten i de franske alpene tirsdag.

Franske påtalemyndigheter opplyser i dag at de mener andreflygeren med vilje styrtet Germanwings-flyet. Det skjedde etter at han hadde låst den andre flygeren ute av cockpiten.

– Vi skal ikke legge skjul på at dette har forsterket vårt syn på regelendringen, sier Taraldsen.

– Vi har imidlertid snakket om forskjellene mellom europeisk og amerikansk regelverk lenge, så vi har hatt det på blokka en stund.

Norwegian ønsker at regelendringen skal tre i kraft med umiddelbart virkning, men må først få godkjennelse av Luftfartstilsynet.

SAS vil ikke gå i detalj om sine rutiner, men opplyser at det gjøres en avtale med purser dersom en av flygerne forlater cockpit.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger