Endrer rutinene etter flystyrt

Det er ikke noe krav i regelverket om at det må være to personer i cockpit til enhver tid. Nå endrer Norwegian sine rutiner.

Et Boeing 737-800- fly som tilhører Norwegian

MÅ VÆRE TO: Frem til nå har én flyger kunnet sittet alene i cockpit på Norwegians fly, dersom co-piloten har gått ut. Det blir det nå slutt på.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

– Vi forandrer prosedyrene våre i dette minutt, slik at det til enhver tid skal være to personer i cockpit, sier flygesjef i Norwegian Air Norway AS, Gudmund Taraldsen, til NRK.

Frem til nå har en av flygerne kunnet forlate førerkabinen en kort stund, uten at vedkommende er blitt erstattet. I de tilfellene hvor det er to flygere, har dermed en sittet alene igjen inne i cockpit.

Slik skal det ikke være lenger.

– Nå skal det være slik at det til enhver tid må være to besetningsmedlemmer inne i cockpit. Dersom en av flygerne går ut, må en fra kabinbesetningen være i cockpit den tiden den ene flygeren er ute. Vi legger oss dermed på linje med det amerikanske regelverket, sier Taraldsen.

– Vi gjør dette med tanke på sikkerheten til både passasjerene og flygerne.

NRK er kjent med at Norwegian ved tre av fem uanmeldte tilsyn har fått anmerkning for brudd på sikkerhetsrutinene i forbindelse med åpning og lukking av cockpitdøren.

Umiddelbar virkning

Det europeiske regelverket setter ingen krav til at det må være flere enn én person i cockpit hele tiden.

Dermed er det opp til de enkelte flyselskapene å definere sine egne rutiner.

Taraldsen legger ikke skjul på at regelendringen i Norwegian er fremskyndet som følge at flystyrten i de franske alpene tirsdag.

Franske påtalemyndigheter opplyser i dag at de mener andreflygeren med vilje styrtet Germanwings-flyet. Det skjedde etter at han hadde låst den andre flygeren ute av cockpiten.

– Vi skal ikke legge skjul på at dette har forsterket vårt syn på regelendringen, sier Taraldsen.

– Vi har imidlertid snakket om forskjellene mellom europeisk og amerikansk regelverk lenge, så vi har hatt det på blokka en stund.

Norwegian ønsker at regelendringen skal tre i kraft med umiddelbart virkning, men må først få godkjennelse av Luftfartstilsynet.

SAS vil ikke gå i detalj om sine rutiner, men opplyser at det gjøres en avtale med purser dersom en av flygerne forlater cockpit.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger