Hopp til innhold

– Vi valgte å risikere å få korona istedenfor å få fravær

Smittebølge i skolene tvinger fram endringer. Nå endres fraværsreglene i videregående skole midlertidig.

Sofie Pine, elevrådsleder Byåsen Vgs til Venstre, Cille Gresseth Kvarme til Høyre, begge går første året på Byåsen Vgs

KORONA ELLER FRAVÆR: Elevene Sofia Piene og Cille Gresseth ved Byåsen videregående skole i Trondheim forteller at de måtte velge mellom å utsette seg for smitte eller miste en karakter.

Foto: Jøter Toftaker / NRK

Smitteøkningen de siste ukene har gitt hoste-kor og snufse-symfoni i norske klasserom. Og trafikk til fastlegekontorene fra ungdommer som må ha legeattest for å få dokumentert gyldig skolefravær.

Presset har derfor vært stort for å få endret de nasjonale fraværsreglene.

Nå gjeninnfører kunnskapsminister Tonje Brenna unntaket fra fraværsreglene.

Endringen gjelder fra i morgen, fredag 5. november, og ut skoleåret.

Samtidig vil de som har hatt sykefravær i perioden 11. oktober og fram til i dag få det fjernet.

Det midlertidige unntaket gjøres for å lette presset på fastlegene og for at elever skal få følge smittevernanbefalingene og bli hjemme ved sykdom.

– Derfor gjeninnfører vi nå unntaket fra fraværsreglene ut skoleåret. Det betyr at for hele dette skoleåret vil reglene om at du må til legen for å dokumentere fraværet ditt opphøre, sa Brenna på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) på plass i departementet.

Økt smitte blant ungdom kom raskt på kunnskapsminister Tonje Brennas bord etter at hun fikk ny jobb.

Foto: Ali Zare / NTB

Koronarisiko eller fravær

Landet rundt har elever ventet på denne nyheten. På Byåsen videregående skole i Trondheim satt elevrådsleder Sofia Piene og Cille Gresseth og fulgte spent med på pressekonferansen.

De to elevene forteller at det har vært høyt smittetrykk ved skolen.

– Vi ble satt i en situasjon der vi måtte velge mellom det å få korona og det å miste en karakter, sier Gresseth.

– Vi valgte å risikere å få korona istedenfor å få fravær, sier Piene.

Sofie Pine, elevrådsleder Byåsen Vgs til Venstre, Cille Gresseth Kvarme til Høyre, begge går første året på Byåsen Vgs

Elevrådsleder ved Byåsen vgs. Sofia Piene og Cille Gresseth fulgte spent med på pressekonferansen torsdag.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Nå er de takknemlige for at unntaket gjeninnføres.

– Det var en veldig opptur. Nå som fraværsgrensa får et unntak ut hele skoleåret så betyr det at folk holder seg hjemme når de har symptomer. Kanskje det vil lette på smittetrykket på skolene og i samfunnet, sier Piene.

– Smitten sprer seg i klasserommene

Støre-regjeringen sier i regjeringsplattformen at den vil ha et mindre rigid og byråkratisk fraværsreglement enn det Solberg-regjeringen innførte. Men det punktet handler om hvordan reglene skal være på lang sikt.

Endringen regjeringen innførte i ettermiddag, handler om den akutte smittesituasjonen.

For nå er det mye smitte blant norske ungdommer, både fra koronaviruset og mer vanlige høstforkjølelser. De nasjonale fraværsreglene fikk et unntak gjennom hele pandemien, men ble gjeninnført 11. oktober. Etter det har det blitt mer smitte i skolene.

Persbråten videregående skole i Oslo er en annen skole som har merket stor forskjell etter gjeninnføring av fraværsgrensa.

– Det er hosting hele tiden og smitten sprer seg i klasserommene fordi de aller fleste kommer forkjølet, sa elevrådsleder Margarita Tulinova-Grimsby til NRK i formiddag.

Elevrådsleiar ved Persbråten videregåande skule i Oslo, Margarita Tulinova-Grimsby.

SESONG: Elevrådsleder Margarita Tulinova-Grimsby på Persbråten i Oslo forteller om mange syke.

Foto: Martin Fjørtoft / NRK

Hun mener det var for tidlig å gjeninnføre fraværsgrensa 11. oktober.

– Det var altfor tidlig. Vi kommer inn i en sesong nå der mange blir syke på grunn av været, da er det for dumt at syke elever kommer på skolen når vi fremdeles er i en pandemi.

Hun fikk støtte fra rektor Siv Børven-Moberg.

– Elevene må få lov å være syke når de faktisk er syke.

– Dette er fornuftig

Steffen Handal i Utdanningsforbundet sier til NRK at de egentlig er for en fraværsgrense, men at den midlertidige endringen er fornuftig.

– Vi mener at den har bidratt til at elevene er mer på skolen og at de får en bedre opplæring. Men i den ekstraordinære situasjonen vi er nå med økt smittetrykk og en influensa på veg, så mener jeg at dette er fornuftig. Det å nå gå bort fra kravet om at fravær skal dokumenteres med legeattest er å sette fornuften først.

Leder for Utdanningsforbundet Steffen Handal

Leder for Utdanningsforbundet Steffen Handal.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Handal er samtidig bekymret for at det kan føre til at flere jukser med fravær.

– Jeg må understreke at fraværsgrensa ikke er borte, den gjelder fortsatt. Det er dokumentasjonskravet som nå er borte. Dersom dette fører til at elever er mer borte fra skolen og at systemet blir utnyttet, så synes det er svært uheldig. Først og fremst for elevene.

AUF mener derimot at regjeringen burde ha skrotet fraværsregelen

– Man må ha regler for fravær, men det å ha en rigid grense på 10 prosent som gjør at har man 10,1 så stryker man, men har man 9,9 så stryker man ikke, det er urettferdig. Og det bidrar heller ikke til at man vet hva problemet bak fraværet er, sier AUF-leder Astrid Hoem til NRK.

Press

Politisk har det vært press på regjeringen. SV krevde i Stortinget forrige uke at fraværsregelen blir opphevet inntil videre.

Smittevernveilederen for videregående skole sier at syke elever ikke skal møte på skolen. Men det har i flere uker kommet historier om elever som har gått syke på skolen, og leger har vært kritiske til å bruke tida si på snufsete elever.

Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) er en av flere lokalpolitikere fra regjeringspartiene som har forlangt umiddelbar fjerning av fraværsregelen etter smitteoppblomstring blant annet på videregående skoler der i byen.

Innført, tilsidesatt, gjeninnført

Fraværsgrensa i videregående skole sier at elevene ikke får karakter dersom de har mer enn 10 prosent fravær i et fag. Regelen ble innført under Solberg-regjeringen i 2016. Målet var å bli kvitt skulking.

Men så kom et virus og påvirket reglene.

AKTUELT NÅ