Hopp til innhold

– Spiller kort, ser på TV og snakker sammen

DIKEMARK (NRK): Selv om de rettsakkyndige sier de er i sluttfasen av sine undersøkelser, ønsker de minst én uke til med døgnkontinuerlig observasjon av Anders Behring Breivik.

Agnar Aspaas og Terje Tørrissen utenfor Dikemark

I RUTE: De rettsoppnevnte sakkyndige Agnar Aspaas (t.v.) og Terje Tørrissen sier observasjonen og deres samtaler med Anders Behring Breivik nærmer seg slutten. Her er de utenfor regional sikkerhetsavdeling på Dikemark onsdag.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Vi har kommet nokså langt i arbeidet, bekrefter Terje Tørissen.

NRK møtte Tørrissen og Agnar Aspaas uten for Dikemark onsdag. De to erfarne rettspsykiaterne er allerede i gang med å skrive den nye rapporten om massemorderens sinnstilstand.

De har nettopp kommet ut av Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark, der de har snakket med de spesialutdannede syke- og vernepleiere og psykiatere, som har observert Anders Behring Breivik dag og natt i Ila fengsel de siste to ukene.

Observeres i et rom

– Personalet som går sammen med ham hele dagen gjør at han blir sett i andre situasjoner enn når vi snakker med ham, sier Aspaas.

– Hvilke aktiviteter gjør de med ham?

– Ser på TV, spiller kort, spiser, prater, og det har fungert greit, sier Aspaas.

33-åringen er isolert fra andre innsatte, og helsepersonellet observerer Breivik i et spesiallaget oppholdsrom på 60 kvadratmeter.

Psykiaterne innrømmer at observasjonsmiljøet ikke er ideellt fordi det er unaturlig, men mener at det spesialtrente personalet likevel har kunnet gjøre jobben de skulle.

– Er dere redde for å bli lurt av oppførselen hans?

– Vi må stille oss det spørsmålet også, sier Aspaas.

Samtaler alene og sammen

Oslo tingrett har gitt de to tillatelse til inntil fire ukers døgnobservasjon av Breivik, før erklæringen skal leveres 10. april.

Begge de rettsoppnevnte psykiaterne sier de har mye materiale, og at de nå er i sluttfasen i arbeidet, men at de ønsker litt mer.

– Det blir minst én uke til med tvangsobservasjon før vi kan si oss ferdige, sier Tørrissen.

Aspaas og Tørrissen har i tillegg selv hatt 4-5 samtaler hver for seg alene med Breivik og én sammen.

De regner med at det gjenstår en til to felles samtaler med ham før de kan konkludere. En av samtalene skal finne sted allerede onsdag.

Omfattende erklæring

Når observasjonen er over skal Tørrissen og Aspaas bruke tid på å transkribere alt som er tatt opp på bånd og skrive selve rapporten som skal brukes i rettssaken som starter 16. april.

– Rapporten blir stor og omfattende, kanskje større enn den forrige, forteller Tørrissen.

Den forrige var på 243 sider.

De innrømmer at undersøkelsene har vært veldig krevende, både tidsmessig og for konsentrasjonen.

– Det er klart at dette er den mest oppfattende saken som det noensinne har blitt gjort en rettspsyiaktrisk erklæring på, og det er en veldig krevende, sier Tørrissen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dikemark

REGIONAL SIKKERHETSAVDELING: Politiet ønsket at undersøkelsene av Breivik ikke skulle foregå her på Dikemark, men i Ila fengsel av hensyn til sikkerheten.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Et spørsmål om tilregnelighet

Det er første gang det blir foretatt en tvungen observasjon etter paragraf 167 i straffeprosessloven inne i et fengsel.

Politiet nektet å la observasjonen foregå på Dikemark, fordi de mente sikkerheten var for dårlig.

De to første sakkyndige i saken, Synne Sørheim og Torgeir Husby, ga Breivik diagnosen paranoid schizofren, og konkluderte med at han var psykotisk da han utførte terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet der 77 personer mistet livet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Synne Sørheim og Torgeir Husby

De to første sakkyndige i saken, Synne Sørheim og Torgeir Husby, ga Breivik diagnosen paranoid schizofren, og konkluderte med at han var psykotisk under terrorangrepene.

Foto: Haakon Mosvold Larsen / Afp

Det innebærer at han ikke kan dømmes til fengselsstraff, men til tvungent psykisk helsevern.

Breivik har hele tida ment at konklusjonen er feil, og håper de nye sakkyndige vil finne at han er tilregnelig.

Alle de fire rettssakkyndige kommer til å være tilstede under hele rettssaken. De skal vitne sist.

Først skal de redegjøre for rapportene, så kan alle spørre dem ut. De rettssakkyndige har under rettssaken også mulighet til å stille spørsmål til alle aktører.

AKTUELT NÅ