Hopp til innhold

Ny virusvariant oppdaget i Norge – Kan være mer smittsom

En ny variant som har likheter med både den engelske, sørafrikanske og brasilianske virusvarianten ble oppdaget i Norge onsdag. Den kan ha noen uheldige sider, frykter FHI.

En ny mutasjon er oppdaget i Norge

En ny mutasjon som FHI vil følge godt med på er oppdaget i Norge

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Over 20 tilfeller av den nye varianten med navnet B.1.525 er funnet i Norge det siste døgnet. I Storbritannia og Danmark har de oppdaget rundt 30 tilfeller, og den er også funnet i USA.

– Vi vet ennå ikke om den er mer smittsom, men den kan være det. Det har endringer på det stedet i viruset som kan ha noe å si for smittsomhet, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI).

Så langt har FHI påvist 18 tilfeller, i tillegg har Oslo universitetssykehus påvist fire tilfeller.

Line Vold i FOlkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttet har oppdaget en rekke mutasjoner i Norge, og avdelingsdirektør Line Vold sier det er en naturlig utvikling av viruset at det endrer seg hele tiden

Foto: NRK

Holder under oppsikt

Norge er blant topp fire i Europa bak Storbritannia, Danmark og Island på å analysere for nye varianter av viruset.

Line Vold tror det er grunnen til at man finner stadig nye tilfeller her.

– Mange land er ikke flinke til å gjøre de de krevende analysene, som forteller hva slags virusvarianter som sirkulerer, sier hun.

Spesielt følger FHI med på utbredelsen av den engelske og sørafrikanske varianten.

Usikker på om den er importert

Den engelske mutasjonen utgjør nå hvert sjette smittetilfelle i Oslo, og den har spredt seg til en rekke andre kommuner. Rundt 700 tilfeller er oppdaget til nå. I tillegg er det påvist 42 tilfeller av den sørafrikanske mutasjonen, og forskere er usikre på om vaksinen forebygger mot den.

Vold sier de vil holde den nye varianten under oppsikt, slik de gjør med de andre mer smittsomme mutasjonene. Det er for tidlig å si om det er snakk om importsmitte.

Hun mener det er naturlig at de stadig finner nye varianter.

– Vi ser endringer i andre mutasjoner også, som har sirkulert her i landet. Det brer seg stadig nye varianter i verden, og det er en naturlig utvikling av viruset at de endrer seg hele tiden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger