Kongsbergansatt er pågrepet

En ansatt i Kongsberg Gruppen er pågrepet i korrupsjonssaken. Vedkommende ble siktet i går samtidig med at Økokrim gikk til aksjon mot selskapet.

Kongsberg Defence Communications

En av Kongsberg Gruppens ansatte ble i går pågrepet av Økokrim

Foto: Knut Brendhagen

Ja, vi kan bekrefte at en av våre ansatte er pågrepet av Økokrim, sier kommunikasjonssjef Johannes Namstad Dobson i Kongsberg Gruppen til NRK.

Det ble i går kjent at både konsernet og en ansatt ble siktet for grov korrupsjon.

Men først i dag fikk NRK bekreftet at den siktede medarbeideren også ble pågrepet av Økokrim og er i deres varetekt.

Kongsberg Gruppens stand på militærmessa i Bucuresti i 2007

Dette bildet er tatt på en stand på en militærmesse hvor Kongsberg Gruppen deltok i 2007. Trolig er det leveranser av slike overvåknings og kommunikasjonsutstyr korrupsjonssiktelsen dreier seg om.

Foto: Roger Sevrin Bruland / NRK

En av selskapets egne ansatte risikerer dermed tiltale og straff i den alvorlige saken.

Les også: Kongsberg Gruppen er korrupsjonssiktet

Økokrim er taus

Økokrims førstestatsadvokat Marianne Djupesland holder derimot lokk på saken i dag. Hun vil ikke kommentere om noen er pågrepet eller om vedkommende vil bli fremstilt for varetekt.

Det var i går formiddag at Økokrim gikk til aksjon mot selskapets lokaler i Asker og Kongsberg. Selskapets ledelse visste da ikke at de var under etterforskning av Økokrim.

Walter Qvam og Finn Jebsen

Konsernsjef Walter Qvam og styreleder Finn Jebsen i Kongsberggruppen visste ikke om Økokrims gransking.

Foto: Eirik Veum / NRK

Rapport ble lagt i skuffen

Konsernet har i lengre tid mistenkt at det foregikk noe irregulært og hyret inn revisjonsselskapet PWC for å finne ut om det fantes korrupsjons i selskapets virksomhet i Romania.

Ledelsen mente granskingen aldri fant ut at det foregikk korrupsjon fordi sporene sluttet i et skatteparadis granskerne ikke fikk tilgang til.

Administrasjonen i Kongsberg Gruppen konkluderte med at det ikke var grunnlag for å gå videre med saken.

Granskingsrapporten ble derfor aldri sendt til Økokrim.

Men Økokrim fattet likevel mistanke.

Siktelsene henger sammen med Kongsberg Gruppens virksomhet i Romania i årene 1999 til 2008. I denne perioden leverte selskapet kommunikasjonsutstyr til politi- og grensekontrollen i landet.

Er ikke leder

Vedkommende som er pågrepet er fortsatt ansatt i konsernet, og selskapets talsmann er ordknapp i omtalen av vedkommende og siktelsen mot medarbeideren.

– Det eneste jeg kan si er at vedkommende ikke har eller har hatt en ledende stilling i selskapet, sier Dobson.

Krisemøte

Styret i Kongsberg Gruppen har innkalt til et haste-styremøte i ettermiddag i Oslo hvor korrupsjonssaken er på dagsorden.

Før dette er selskapets ledelse kalt inn på teppet til Næringsdepartementet hvor de må forklare seg om siktelsen om grov korrupsjon.
Konsernsjefen og styrelederen skal møte representanter fra departementet, og næringsminister Monica Mæland deltar på telefon.

Staten eier 50 prosent av Kongsberg Gruppen, som nå er siktet for grov korrupsjon knyttet til et mangeårig kundeforhold til rumenske myndigheter.

SISTE NYTT

Siste meldinger