Én blodgiver i minuttet meldte seg

Etter tragediene i Oslo og på Utøya, meldte en ny blodgiver seg til Røde Kors hvert minutt i nesten et helt døgn.

Rundt 1900 blodgivere har nå registrert seg siden voldshandlingene rammet Oslo og Utøya fredag.

– Engasjementet for å gi blod føyer seg inn i en lang rekke private mobiliseringer etter tragediene i Oslo og på Utøya. Vi ser også stor pågang på våre telefoner av mennesker som ønsker å delta som frivillige, medlemmer og eller støtte opp om vårt redningsarbeid og omsorgsarbeid, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors.

Han er imponert og takknemmelig over engasjementet.

– Når behovet har meldt seg har nordmenn over hele landet vist dyp raushet og omsorg for de overlevende, pårørende og andre som har hatt tunge dager etter tragedien, sier Mollekleiv.

Etter eksplosjonen i regjeringskvartalet fredag ettermiddag meldte Blodbanken at det var behov for blodtype 0. Siden da har det strømmet til med nye donorer. I løpet av 24 timer meldte omkring 1000 blodgivere seg på nettsidene Giblod.no.

Også på Ullevål Sykehus meldte helsepersonell om et stort antall mennesker som kom for å gi blod.

Mens behovet for blodtype 0 etter hvert ble dekket, blant annet ved hasteoverføringer fra Bergen, kan de nye blodgiverne redde liv i mange måneder fremover, understreker Røde Kors-presidenten.

– Alle som har gjort eller fortsatt gjør en frivillig innsats i kjølvannet av helgens katastrofe, er med på å sette sitt fotavtrykk på morgendagens Norge, sier Mollekleiv.

Totalt har 9000 nye blodgivere blitt registrert i år, og det finnes omkring 100.000 blodgivere på blodbankene i Norge.

– For å unngå at kritisk blodmangel oppstår i utgangspunktet bør blodgiverstanden i landet opp på omkring 120.000 mennesker, mener Tor Ole Bergan som leder blodprogrammet i Røde Kors.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger