Hopp til innhold

Én avgjorde Maria Amelies skjebne

Én enkelt person i Utlendingsnemnda avgjorde til slutt skjebnen for papirløse Maria Amelie. Venstre og SV mener saken burde ha fått utvidet behandling, slik at lekfolk fikk være med på å bestemme.

Maria Amelie i Oslo tingrett

Maria Amelie i Oslo tingrett torsdag. Kvinnen fra Nord-Kaukasus ble pågrepet onsdag kveld, og skal sendes ut av landet.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Direktør i UNE Terje Sjeggestad

Maria Amelies sak var ikke spesiell nok til å kvalifisere for utvidet saksbehandling, opplyser UNE-direktør Terje Sjeggestad.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Maria Amelie ble onsdag kveld pågrepet av politiet og sendt til Trandum asylmottak.

Saken hennes var ikke spesiell nok til å kvalifisere for utvidet saksbehandling, opplyser direktør Terje Sjeggestad i Utlendingsnemda (UNE) til NRK.

Nemndlederen tok den endelige avgjørelsen alene fordi saken ikke ble sett på som juridisk prinsipiell.

– Dette er en sak vedkommende avgjorde selv, etter forberedelse av sekretariatet, opplyser UNE-direktøren.

– Etablert praksis

Over 800 saker fikk utvidet behandling i UNE i 2010.

– Det avhenger blant annet av om det er etablert en praksis for lignende saker eller ikke. I dette tilfellet er det, og dette er en praksis som har vært kjent politisk og offentlig i veldig mange år, forklarer Sjeggestad.

Helge Solum Larsen, nestleder i Venstre

– Jeg tror at hvis vanlige mennesker hadde møtt Maria Amelie i denne situasjonen, så hadde dette fått et annet utfall, sier Venstres nestleder Helge Solum Larsen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Det ville ha vært en fordel for Maria Amelie hvis saken hennes hadde fått en mer grundig behandling, med innspill fra lekfolk, mener Venstres nestleder Helge Solum Larsen.

– Jeg tror at hvis vanlige mennesker hadde møtt Maria Amelie i denne situasjonen, så hadde dette fått et annet utfall, sier Larsen til NRK.

Styrket rettssikkerhet

Heikki Holmås, stortingsrepresentant for SV og leder for Kommunal- og forvaltningskomiteen, mener Maria Amelies sak burde ha kvalifisert for utvidet saksbehandling. Begrunnelsen er at hun kom til Norge som barn.

– Dette er en veldig spesiell sak, på grunn av at det handler om et barn som for flere år siden kom til Norge. Hun har aldri tidligere fått saken sin behandlet individuelt eller vært intervjuet, sier Holmås til NRK.

– Det er ingen tvil om at det ville ha styrket rettssikkerheten hennes drastisk hvis hun hadde fått muligheten til å gi et intervju, eller til å møte i full nemd.

Video UNE-sjef Terje Sjeggestad

– Amelie er en ressurssterk person og kan bruke den høye utdannelsen hun tok i Norge i Russland, sier UNE-direktør Sjeggestad.

AKTUELT NÅ