Hopp til innhold

Én av ti pasienter i Norge er smittet

9,1 prosent av de som oppsøkte lege i Norge i forrige uke hadde influensasymptomer. Det er ni ganger så mange som i Danmark.

Ukestatistikken fra Folkehelseinstituttet viser at det har vært over en dobling av antall legehenvendelser fra folk med influensalignende symptomer.

En ukrainsk mann fraktes til sykehus

I Ukraina, som har 45 millioner innbyggere, er 86 personer døde. I Norge, med 4.5 millioner innbyggere er 15 døde.

Foto: YURIY DYACHYSHYN / Scanpix/AFP

Uka før var andelen som fikk diagnosen «influensalignende sykdom» 4,1 prosent.

Rekorden i Norge er på like over 10 prosent. Den kommer etter all sannsynlighet til å bli slått når tallene for inneværende uke blir lagt fram neste uke.

– Alle parameterne peker rett opp. Vi hadde ikke ventet oss noe som dette. Det ser heller ikke ut til at kurven skal bryte snart, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Ifølge FHI-tallene er det Sør-Norge (Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder-fylkene) som er hardest rammet. Der fikk 12,4 prosent av pasientene diagnosen.

Minst i Nord

Videre følger regionene Øst med 10,2 prosent, Vest med 8,6 prosent og Midt med 6,2 prosent. I de tre nordligste fylkene, pluss Svalbard, fikk bare 3,6 prosent av pasientene diagnosen.

– Det er vanskelig å si hva som kommer framover. Skolene på Østlandet sier at det ikke er så mange borte nå som tidligere, men vi ser jo i Nord at det er mye å gå på, for å bruke et sånt uttrykk, sier Iversen.

Også i antall dødsfall som kan knyttes til H1N1-viruset ser man at Norge er hardt rammet. 15 dødsfall kan så langt knyttes til viruset.

– Vi er i en veldig alvorlig situasjon, erkjenner Iversen.

300.000 syke?

– Det viktigste blir fortsatt å få ut vaksiner. Jeg har inntrykk av at de fleste kommunene står på det remmer og tøy kan holde for å få folk vaksinert, sier overlegen til NTB.

Iversen er forsiktig med å anslå hvor mange som har eller har hatt sykdommen til nå, men 300.000 er et mulig anslag.

– Det betyr at vi i så fall fortsatt har under 10 prosent smittede i Norge. Derfor er det fortsatt viktig å vaksinere seg, sier han.

Ingen epidemi i Danmark

Norge er så langt hardest rammet av de nordiske landene.

I Danmark må stadig flere og flere holde sengen som følge av svineinfluensa, skriver den danske avisen Politiken.dk , men helsemyndighetene vil foreløpig ikke betegne det som en influensaepidemi.

Ifølge Statens Seruminstituts Epidemiologiske avdeling skyldes bare én prosent av legebesøkene i Danmark svineinfluensa.

Først når antallet når 4 prosent snakker man om en influensaepidemi.

Ukraina hardt rammet

I Ukraina er det dermed mer dårlig stilt. Tallet på nye smittetilfeller er gallopperende, bare det siste døgnet er det registrert 148.000 nye tilfeller.

Så langt har 86 personer dødd av svineinfluensa i landet, opplyser ukrainske helsemyndigheter.

– Utbruddet i Ukraina kan være en indikasjon på hvordan viruset oppfører seg på den nordlige halvkula i vintersesongen, spesielt i forhold til det helsetilbudet man vanligvis finner i Øst-Europa, sier Verdens Helseorganisasjon (WHO).

WHO har sendt et team på ni eksperter til Ukraina for å bistå dem i kampen mot epidemien.

Også her til lands vurderer helsemyndighetene å be om assistanse fra organisasjonen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger