Hopp til innhold

– En sutrete valgkamp

Siv Jensen og Jens Stoltenberg har aldri vært i en reell statsministerduell, sutresakene dominerer og de store ideologiske tankene er fraværende, mener politiske eksperter som har evaluert årets valgkamp.

NRKs partilederdebatt i Samfunnssalen

Bilde tatt fra NRKs partilederdebatt før helgen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Siv Jensen har aldri vært en reell statsministerkandidat, sa Frank Aarebrot under en debatt i P2-programmet «Søndagavisa».

Aarebrot er medieforsker og professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, og har fulgt valgkampen tett.

Mediene har overdrevet fokuset på FrP og Aps kamp om statsministerjobben, sier Frank Aarebrot, som mener at «Jens mot Jensen» har vært en eneste stor mediejippo.

– Det finnes ikke en eneste meningsmåling som har vært i nærheten av å antyde at Siv Jensen er en statsministerkandidat. Det er Erna Solberg, og kun Erna Solberg som hele tiden har vært en statsministerkandidat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Erna Solberg (Høyre) og Siv Jensen (Frp)
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Erna er tydelig

Høyre-leder Erna Solberg har den siste tiden rykket inn på Frp-leder Siv Jensen. Samfunnsredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik, sier Solberg er tydelig og klar.

– Erna Solberg fremstår som veldig pragmatisk. Hun er god på innspurt, og hun snakker til en større del av befolkningen enn Siv Jensen klarer, som har tatt på seg en indignert rolle, sier Sandvik.

Les mer: «Alle» elsker Erna

Politisk kommentator i Dagens Næringsliv, Åshild Mathisen, er enig i at Solberg fremstår som både fokusert og tydelig.

– Hun kunne imidlertid fått et problem da hun åpnet for to regjeringsalternativer, men Siv Jensen spilte seg bort med sin garanti. Jensen har tatt martyrrollen i norsk politikk og dermed fikk Erna Solberg enda større plass med sitt konservative budskap, sier Åshild Mathisen.

Politisk sutring

De politiske ekspertene som NRK har snakket med er enige i at årets valgkamp er veldig annerledes fra noen annen valgkamp tidligere. De tydelige enkeltsakene og partiets ideologi er fraværende.

– Årets valgkamp mangler den store saken som har fått stor oppmerksomhet. Alle sakene har egentlig kommet i skyggen av regjeringsspørsmålet om hvorvidt det blir rød eller blå blokk, sier Frank Aarebrot.

De store enkeltsakene har istedet måtte vike for små sutresaker.

– Et stort tema som intergreringspolitikk, som Ap kunne kjørt på, har vippet over til å bli en sutresak. Istedet har man et stort regjeringsspørsmål - og stadig flere ser nok på dette som en ren folkeavstemning om FrP, sier samfunnsredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik.

Les mer: - Valgkampen er som en 0-0-kamp

Les også: Halvorsen: – Kjedelig valgkamp

Glemmer ideologien

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa i den siste partilederdebatten på NRK1 før helgen at «opposisjonspartiene utsteder garantier mot hverandre, fremfor å garantere for en ny og felles politikk».

Les mer: - Norsk politikk er ikke todelt

– Den rødgrønne regjeringen har vært dyktig på å nærme seg hverandre og gi slipp for å enes. Det har ikke de andre vært, sier samfunnsredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik.

Politisk kommentator i Dagens Næringsliv, Åshild Mathisen, mener at partiene glemmer sin ideologi.

– Det er mye sutring, for frimodigheten til å fremme de ideologiske sakene eksisterer ikke. Politikerne er ikke fristilte, og dermed får vi ikke et nytt Soria Moria, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lars sponheim
Foto: NRK

– Får frysninger på ryggen

Frank Aarebrot savner også ideologien i valgkampen, og mener at ideologiske standpunkt og argumenter kan bidra til å løfte en valgkamp.

Det er rart at de andre partilederne ikke har benyttet seg av det som virkemiddel, synes han.

– Lars Sponheim hadde et lite tilløp til det når han brukte et ideologisk argument om at Venstres ideologi handler om mennesket og rettsstaten. Da fikk vi frysninger på ryggen.

Valgkampen bærer preg av konkurranse og nyhetene fra valgkampens hete kan grovt deles inn i to grupper; «ting som fungerer som de skal og politisk krangel», mener politisk kommentator i Dagbladet, Stein Aabø.

– Valgkampen bærer preg av ujevnt trykk. Regjeringspartiene blir hele tiden målt opp mot ideelle tilstander, både av opposisjon og av mediene, sier han.

En knapp på Jens Stoltenberg

På spørsmål om hvem som blir Norges neste statsminister, er ekspertene enige.

– Det går nesten ikke an å snakke om det, det er jo et dødt løp. Men jeg tror det blir en mindretallsregjering med Arbeiderpartiet, sier Hilde Sandvik, samfunnsredaktør i Bergens Tidende.

– Hvis det rødgrønne vinner, blir Stoltenberg statsminister. Hvis de andre vinner, er det også en mulighet for at Stoltenberg blir statsminister, men det er under ingen omstendighet Siv Jensen - det er heller Erna Solberg, sier Frank Aarebrot, professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

– Stoltenberg har tre fordeler. Han kan lede en flertallsregjering, han kan lede en mindretallsregjering og han er veldig populær blant velgere fra alle partier. Målinger viser at halvparten av folket synes han er en god statsminister, sier Stein Aabø.

– Jeg holder også en knapp på Stoltenberg, sier Åshild Mathisen, politisk kommentator i Dagens Næringsliv.

Jens Stoltenberg
Foto: NRK

AKTUELT NÅ