Hopp til innhold

Også elsykling hjelper på formen

STAVANGER (NRK): Før kjørte hun bil til og fra jobb og var i dårlig form. Nå sykler hun 26 kilometer hver dag hver dag. Med elsykkel kom sjubarnsmor Berit Helgeland Kyllevik (53) i mye bedre form.

Berit Helgeland Kyllevik

Ferdig på jobb på sykehuset i Stavanger. Nå gjenstår 13 kilometer på sykkel hjem til Snøde i Tananger.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Jeg får energi av å sykle, sier Berit Helgeland Kyllevik (53) fra Snøde i Tananger. Hun er avdelingssykepleier på Stavanger universitetssjukehus. Selv om det også er en del gåing i jobben, sitter hun mest på kontoret.

– Når jeg jobber på en stressa post på et sykehus, så er det herlig å sykle ut i frisk luft etterpå, sier hun.

Byttet ut bil med elsykkel

Berit Helgeland Kyllevik

Berit økte sitt maksimale oksygenopptak med 20 prosent etter noen måneders elsykling.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Berit Helgeland Kyllevik har i alle år kjørt bil til jobben. Med sju barn (med samme mann, presiserer hun) og mange gjøremål, har det vært vrient å få tid til å trene. Nå har de fleste barna flyttet ut og bilen er byttet ut med elsykkel til og fra jobb. Det skjedde da hun i 2014 ble med i et forskningsprosjekt som skulle finne ut om også sykling på elsykkel ga helsegevinst – noe enkelte var usikre på.

– Jeg sykler 13 kilometer hver vei i all slags vær, sier Berit Helgeland Kyllevik.

Bedre oksygenopptak

25 personer i byområdene Bergen, Stavanger og Kristiansand deltok i forskningsprosjektet i regi av universitetene i de tre byene og Høgskolen i Bergen. Ingen av deltakerne var fysisk aktive fra før og de kjørte bil til jobb.

Stian Ellingsen Lobben

– Elsykkelen gjør det mer gjennomførbart for flere å sykle til jobb, sier fastlege og forsker Stian Ellingsen Lobben.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

I noen måneder fikk de låne en elsykkel utstyrt med GPS-sender til å sykle til og fra arbeid. Deres maksimale oksygenopptak ble målt ved oppstart av prosjektet og da det var ferdig.

– Maksimalt oksygenopptak sier mer om framtidig sykdomsrisiko enn blodtrykk, røykestatus og blodsukker. Det er et viktig helseparameter, sier forsker og fastlege i Stavanger, Stian Ellingsen Lobben til NRK.

Resultatet

Deltakernes maksimale oksygenopptak økte med i gjennomsnitt 7,7 prosent.

– Ved intervalltrening med høy intensitet vil en ofte få en framgang på 10–20 prosent framgang på gruppenivå. Dette er likevel en betydelig framgang, særlig dersom det er et resultat av sykling til og fra jobb sier Ellingsen Lobben til NRK.

– Men jeg bruker vel mer krefter på en vanlig sykkel enn på en elsykkel?

– Det er riktig, bortsett fra at en vanlig sykkel ofte blir stående i garasjen, og da bruker du ikke noe særlig krefter på den.

God samvittighet

Berit Helgeland Kyllevik

– Det er godt å få lufta hodet etter en arbeidsdag på en stress post, sier Berit Helgeland Kyllevik.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Berit Helgeland Kyllevik sier hun kommer til å fortsette å sykle så lenge hun kan.

– Da får jeg unnagjort treninga på veien til og fra jobb og har god samvittighet når jeg kommer hjem. Dessuten går det ofte raskere enn med bil. Før kunne jeg med mye trafikk bruke opptil tre kvarter eller en time på turen, nå vet jeg at det tar en halvtime.

AKTUELT NÅ