NRK Meny
Normal

Elkjøp har heller ingen felles tariffavtale

Elektronikkjeden Expert avslutter nå tariffavtalen med Handel og Kontor. Konkurrenten Elkjøp har heller ingen kollektiv avtale.

Åshild Indresøvde

– BESTE LØSNING: Åshild Indresøvde mener kjedens ansatte får gode lønnsvilkår.

Foto: Eirik Tufteland Kroken

Elektronikkjeden Expert sa til NRK onsdag at de sier opp tariffavtalen med LO-forbundet Handel og Kontor for 446 ansatte Dermed kan hver enkelt butikk inngå egne avtaler med sine ansatte.

Den samme løsningen har konkurrenten Elkjøp hatt lenge.

– Elkjøp Norge eier 36 varehus. Tre av dem har ønsket å inngå en tariffavtale, sier Åshild Indresøvde, kommunikasjonsdirektør i Elkjøp, sier Indresøvde.

Ikke AFP-ordning

Hun forteller at de ansatte står mellom to valg. En tariffavtale med ulempetillegg, eller et belønningssystem med fastlønn og bonus.

– Vi mener vi tilbyr den beste lønnsmodellen for de ansatte med fastlønn og bonustillegg, sier Indresøvde.

Ordningen med avtalefestet pensjon (AFP) gjelder ikke for de ansatte utenfor tariffordningen. LO har regnet ut at det kan medføre et tap på én million kroner for hver av de ansatte. De har tatt utgangspunkt i at AFP er en livslang ytelse som utgjør 11 prosent av lønnen.

– Det er snakk om mye penger for dem som blir berørt av bortfallet av tariffavtalen, sier Bjørn Mietinen, nestleder i LO-organisasjonen Handel og Kontor.

Unge medarbeidere

Elkjøps Indreshøvde forteller at elektronikkjeden har en egen ordning som skal erstatte AFP, der ansatte kan gå av etter fylte 63 år. De vil da få 65 prosent av snittlønnen de siste tre årene

– Vi har veldig få ansatte som står så lenge. Av våre 2602 ansatte er 26 personer over 60 år, sier Indresøvde.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger