Hopp til innhold

Eline (15): – Det kunne jo ha vært verre ting enn kreft

– Jeg fikk jo litt sjokk, men det kunne ha vært enda verre ting enn kreft. Det var nesten en lettelse også. Jeg tror mamma og pappa ble mer redde, forteller 15 år gamle Eline Fejerskov.

Eline Fejerskov

USIKRE DAGER: – Det er jo ikke en god følelse å vite at det kan snu og ikke gå så bra, sier kreftrammede Elise (15).

Foto: NRK

Rett før jul for 2,5 år siden fikk hun vite at hun hadde utviklet blodkreftsykdommen leukemi. I årene etter at diagnosen ble stilt har hun forsøkt å leve så normalt som mulig.

– Jeg er opptatt av å være mest mulig lik som de andre og holde på med sånne ting som andre gjør. Før likte jeg å spille fotball og gå på ski, men det måtte jeg jo slutte med. Men jeg har begynt å danse sammen med noen venner igjen, forteller 15-åringen til NRK.

– Verst å miste håret

Da hun startet på cellegift mistet hun alt håret. Det var en tøff overgang for en ung jente med langt hår.

– Det var noe av det verste, tror jeg, at håret falt av. Jeg fikk jo en parykk, men synes ikke det var så deilig å bruke i starten. Da gikk jeg nesten bare med lue. Det har jo vært litt kjipt å ikke ha det lange håret som alle andre jenter har. Det er nesten noe av det jeg har savnet mest, innrømmer hun.

Det var noe av det verste, tror jeg, at håret falt av

Eline Fejerskov (15)
barnekreft

TELLER NED: – Nå teller jeg ned til at jeg blir frisk og at jeg får endelig beskjed om at jeg blir kreftfri, håper Eline Fejerskov.

Foto: NRK

– Ble ganske lei meg

Medisinene får hun gjennom et lite kammer som legges under huden og gir tilgang til en blodåre gjennom en slange.

– Da er det lettere å ta blodprøver, og jeg slipper å stikke så mye. Det er en plate under huden med et rør som går opp til en blodåre og ned til hjertet. Da går cellegiften rett inn, forklarer Eline Fejerskov.

barnekreft

15 år gamle Eline Fejerskov har leukemi

Foto: NRK

Den første tiden beskriver hun som en blanding av nedturer og oppturer.

– Jeg ble jo ganske lei meg og redd med en gang, men tenkte litt at det her skulle gå bra. Mange gode venner støttet meg og kom på besøk og sånn, forteller hun.

– Det kommer til å gå bra

NRK har gjennom flere saker satt fokus på barnekreftssaken. Flere leger mener Norge forsker for lite på kreft hos barn og at dette er svært problematisk.

Legene som behandler Eline fortalte 15-åringen at hun hadde en krefttype hvor sjansen for å overleve er relativ stor. Det gjorde henne optimistisk.

Det er jo ikke en god følelse å vite at det kan snu og ikke gå så bra

Eline Fejerskov (15)

– Før så tenkte jeg at når jeg blir frisk så blir alt bra, og at da var jeg helt normal igjen. Det hender at jeg er litt mer sliten og sånn, men nå i det siste og under behandlingen så har jeg vært i veldig god form. Da tenker jeg at det kommer til å gå ganske bra etterpå også, sier Eline Fejerskov.

barmekreft

GODE PROGNOSER: Legene som behandler Eline fortalte 15-åringen at hun hadde en krefttype hvor sjansen for å overleve er relativ stor

Foto: NRK

– Teller ned til jeg blir frisk

Likevel streifer tanken henne på at det ikke kan gå bra. Men det er mørke tanker hun ikke må gi overtaket.

– Det er jo ikke en god følelse å vite at det kan snu og ikke gå så bra. Det er litt skummelt. Jeg prøve å ikke tenke så mye over det, og har lært meg å tenke fremover og ta ting litt som det kommer, forteller hun.

Etter 2 1/2 års behandling gjenstår de siste cellegiftkurene.

– Nå teller jeg ned til at jeg blir frisk og at jeg får endelig beskjed om at jeg blir kreftfri, håper Eline Fejerskov.

barnekreft

HAR TRO PÅ FREMTIDEN: Eline Fejerskov på vei ut av sykehuset sammen med sin far etter nok en kontroll.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ