NRK Meny
Normal

Elevopprør på NHH

Elevene på Norges Handelshøgskole gjør opprør etter vedtaket om at iranskfødte Lena Kokab må forlate landet. 21-åringen er gift med en norsk statsborger, og har bodd i Norge siden hun var 15 år.

Norges Handelshøyskole
Foto: Norges Handelshøyskole

Kastes ut av landet

Lena som skal kastes ut av landet

Foto: privat
Kristin Halvorsen

Finansminister Kristina Halvorsen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
Hanne fra studentforeningen

Info.ansv Hanne Ø. Kirkebøen.

Foto: nhh

Studentforeningen NHHS på Norges Handelshøgskole (NHH) er så engasjert at de startet kampanjen ”La Lena bli”.

I løpet av ett par dager har flere tusen blitt medlem på Facebook-gruppen. Og da Kristin Halvorsen i dag besøkte skolen for å holde foredrag, arrangerte styret i NHS er storaksjon, forteller informasjonsansvarlig i styret Hanne Ø. Kirkebøen.

- Vi trykte opp over 300 buttons, og de ble borte i løpet av kort tid. Flere av dem som tok de på seg, var NHH- ansatte. I tillegg kom mange hundre bort og skrev under på kampanjen vår. Alle elevene på skolen er provoserte over saken, og vi får stadig støtteerklæringer.

Engasjement på hele NHH

En av de som kom bort til standen i dag var Kristin Halvorsen.

Hun ble stående der lenge, og Halvorsen skal ha sagt til NHH-studentene at hun var svært glad for engasjementet deres.

Og Kirkebøen forteller at interessen for saken er stor.

- Både elever og lærere er sinte over vedtaket om å kaste Lena ut. Ledelsen ved NHH har sendt et brev til Utlendingsnemda, og krevd at vedtaket gjøres om. Hun er en så ressurssterk jente, og vi trenger sterk minoritetsungdom på NHH. Bergen trenger henne og Norge kan i fremtiden komme til å trenge henne. Lena er en ressurs, og en mønsterelev. Sender vi henne til Iran er hun dessuten i stor fare.

Gift med nordmann

Den iranskefødte jenta fikk lovlig opphold da hun kom til Norge i 2002 . Hun gikk ut av norsk videregående skole med toppkarakterer, og begynte derfor på NHH. Lena snakker flytende norsk, og er har nettopp kjøpt seg leilighet med mannen sin. Ektemannen er norsk statsborger, men også opprinnelig fra Iran. 21-åringens mor og bror er også i landet, og begge de skal ha fått varig oppholdstillatelse.

Frykt

Da Bergens Tidende intervjuet den iranske fødte jenta i 2007, fortalte hun at hun fryktet å dra til Iran. Besøket ville nemlig ført til tvangsgiftning, mente hun.

Hennes norske ekteskap blir i Iran sett på som ulovlig, og det skal være en av grunnene til at Lena ikke ønsker å reise tilbake. Etter at hun nylig fikk beskjed om at hun ikke fikk godkjent varig oppholdstillatelse i Norge, skal 21-åringen, i følge NHHs egne nettsider, ha fått nervøst sammenbrudd og havnet på sykehus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger