Hopp til innhold

Ungdomsskoleelever: – P-piller er en privatsak

Mange jenter under den seksuelle lavalder får reseptbelagte p-piller uten at foreldrene får vite det. – Bra, sier ungdomsskoleelever.

Video Får p-piller av skolehelsetjenesten

- Å bruke p-piller er en privatsak, sier Lea, Rebekka og Sara. Trykk på bildet for å se video.

– Det er en del sexpress på skolen og det gir en status at man bruker p-piller, Rebekka Ruud Rostrup (14)

Rostrup og venninen Sara Strand (15) går på ungdomsskole i Finnmark. De bekrefter inntrykket av at det blir stadig mer vanlig å få reseptbelagte p-piller for jenter under den seksuelle lavalder i Norge.

Så mange under den seksuelle lavalder bruker p-piller i ditt fylke.

De mener også at foreldrene ikke har noe med om jenter fra 12 til 15 år bruker p-piller som prevensjon.

Les også: Fem ting du bør vita om prevensjon
Les også: - Overvekt kan øke risikoen for uønsket graviditet
Les også: Tar angrepille, blir gravide

– Det er en privatsak som man skal velge helt selv, sier Strand til NRK.

Helseministeren: – Foreldre bør få vite

I 2009 fikk nær 5.000 jenter under den seksuelle lavalder reseptbelagte p-piller av helsesøster eller lege. Det er en økning på nær 30 prosent fra 2005.

I 2005 brukte én av 32 jenter mellom 12 og 15 år reseptbelagte p-piller i gjennomsnitt i Norge. I 2009 hadde tallet sunket til én av 26.

Mange av jentene fikk prevensjonsmiddelet uten at foreldrene ble informert.

Helsepersonell NRK har snakket med, bekrefter at de ikke informerer foreldrene til jenter under den seksuelle lavalder dersom ikke jentene selv mener dette er greit.

– Vårt ståsted er at jenter skal ha tillit til oss og at vi er her for å hjelpe de unge til å ivareta seg selv, sier Siv Gamnes, daglig leder og sexologisk rådgiver i Sex og samfunn.

Les også: Abort øker sjansen for barn senere
Les også: Færre unge tek abort
Les også: Norske gutter dårligst med dong

Det er stikk i strid med det helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarte Laila Dåvøy fra KrF på Stortinget da Dåvøy ville vite om statsråden mente det var riktig at jenter under seksuell lavalder får p-piller uten at foreldre og foresatte får beskjed.

«(...) må jeg si meg enig med representanten Dåvøy at det som hovedregel ikke bør gis hormonell prevensjon til jenter under 16 år uten at foreldre er informert og har samtykket»

Bør være tydelige og varsomme

Ingeborg Vea er informasjonskoordinator i organisasjonen Voksne for barn. Hun etterlyser voksenstemmer som kan bremse utviklingen i en stadig mer seksualisert ungdomskultur.

– Jeg tror kanskje at noen unge savner at noen voksne kommer på banen og sier at dette faktisk ikke er helt greit. Blant annet fordi dette kan oppleves som et press der alle sier kom igjen kjør på, dette er helt normalt og du kan beskytte deg, sier Vea.

Les mer om Trekant.

Barnevernspedagog og nestleder i regjeringens Kvinnepanel Kirsti Bergstø sier det er viktig at ungdom får tid til å bli kjent med sin egen og andres seksualitet før de utvikler et aktivt og voksent seksualliv.

Les også: Unge har tidligere og mer sex - med flere

– Ungdom under den seksuelle lavalderen eksperimenterer seksuelt, og det er viktig at man gjør dette når man er trygg på sin egen seksualitet og i eget tempo. Da blir man kjent med egen og andres kropp. Det jeg frykter er at ungdommene skal hoppe over en del av kosen og gå rett over på et avansert seksualliv, sier Bergstø.

Kilder: Reseptregisteret og Statistisk Sentralbyrå

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger