Hopp til innhold

Elever maner til hardere kamp mot fraværsgrensa: 2000 vil streike

Onsdag skal elever ved videregående skoler i Oslo og Akershus streike mot 10-prosentgrensa for fravær. På Facebook har rundt 2000 svart at de ønsker å delta på streiken utenfor Rådhuset i hovedstaden.

Elever ved Sortland videregående skole protesterer mot den nye fraværsgrensa

Fra høsten får elever som har mer enn 10 prosent fravær i et fag stryk, og hovedhensikten er å forhindre skulk. Elever ved Sortland videregående skole protesterte mot den nye fraværsgrensa i april. I morgen er det ventet flere hundre streikende elever utenfor Rådhuset i Oslo.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

  • Streiker for å vise misnøye med fraværsgrensen.
  • Risikerer særlig å stryke i fag som har få antall timer.
  • – Elevene tar til gatene, sier Elevorganisasjonen.

Onsdag 11. mai skal trolig flere titalls videregående skoler i Oslo, Akershus, og Hordaland streike mot fraværsgrensen som innføres til høsten.

Regelen de streiker mot går ut på at elever som har et høyere udokumentert fravær enn ti prosent, ikke får halvårskarakter eller standpunktkarakter i det aktuelle faget. Og noen fag blir ekstra sårbare.

Geografi og kroppsøvingsfaget har for eksempel 56 klokketimer i første trinn på videregående skole. 56 klokketimer tilsvarer 74 skoletimer (en skoletime varer i 45 min.). Det betyr at dersom man har over 7,4 timer i fravær totalt i løpet av et skoleår, er det nok til å ikke få standpunktkarakter i faget.

Laster innhold, vennligst vent..

– Streiken kommer som et initiativ fra både elevrådene og lærere. Elevene tar til gatene uten oppfordring fra oss. Man kan trygt si at engasjementet er stort, sier Sylvia Lind, påtroppende leder i Elevorganisasjonen til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Elevstreik-kommentar

Det er opprettet flere elevstreik-grupper på Facebook. Ikke alle elever er enige i at fraværsgrensen slår negativt ut og ønsker ikke å delta i streiken.

Foto: Skjermdump

Åpen for kompromiss

Sylvia Helene Lind

Også 17. juni skal det streikes utenfor Stortinget, og elevene kommer til å ha en samlet ungdomspartibevegelse i ryggen, unntatt Unge Høyre og Fpu. – Vi satser på at vi klarer å få med resten av opposisjonen for å finne en løsning på det, sier Sylvia Lind, påtroppende leder i Elevorganisasjonen.

Foto: Yngve Horvei

Forskriftsendringen fra kunnskapsdepartementet trer i kraft fra høsten av. Elevene ønsker med streiken å reversere prosessen og vise misnøye mot fraværsgrensa.

Lind sier at et bra kompromiss er å legge til at lærerens skjønn må kunne utøves i vurderingen om man skal gi karakter eller ikke.

– Vi synes det er dumt at kunnskapsministeren skal være den som bestemmer om eleven har vurderingsgrunnlag når læreren kjenner sine elever best, sier Lind.

– Men det er mange elever som ikke ønsker å delta i streiken?

– Ja, selvfølgelig. Skolene velge å føre fravær dersom elevene streiker. Vi har vært tydelig på at vi ikke ønsker at elevene skal gå glipp av viktige vurderingsituasjoner. De må ikke streike dersom de har en viktig prøve. Men vi ønsker at elevene som mener at saken er viktig nok for dem, skal være med å markere, sier hun.

Torbjørn Røe Isaksen

Mannen bak de nye fraværsreglene, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Støtter ikke streik

Ansvarlig statsråd, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), mener oppfordringen til streik mot fraværsreglene er uklok.

– Politisk engasjement er bra, men jeg mener at det å oppfordre til fravær er en lite klok måte å vise dette på. Det er først og fremst synd for elevene selv, når de går glipp av viktig undervisning, skriver han i en sms til VG

Artikkelen fortsetter under bildet.

Elevstreik

Sosialistisk Ungdom (SU) har lagt ut dette bildet på Facebook med klar beskjed til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Foto: SU

– Valgfritt å gå på Vgs

Til nå har læreren vurdert om elevene har vurderingsgrunnlag. Konsekvensene av høyt fravær har vært nedsatt orden- og atferdskarakter.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sa til Aftenposten i fjor at det å stille krav til elevene er å bry seg om elevene.

– Det er valgfritt å begynne på videregående skole, men når man har valgt å gå på videregående skole er det ikke valgfritt om man møter opp til undervisningen, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Fram til 2009 hadde flere videregående skoler egne fraværsgrenser på mellom 10 og 20 prosent, men disse ble stanset av daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

AKTUELT NÅ