Hopp til innhold

Elendige tall for SAS og Norwegian

Norwegian og SAS er hardt rammet av koronakrisen. I første kvartal hadde Norwegian et resultat før skatt i første kvartal på minus 3,3 milliarder kroner. SAS hadde et fall på 3,7 milliarder svenske kroner for månedene februar til april.

SAS NORWEGIAN

Kraftig fall i tallene for SAS og Norwegian

Foto: JOHAN NILSSON

Som forventet er tallene for SAS og Norwegian i første kvartal kraftig påvirket av covid-19-krisen.

Krevende måneder for Norwegian

– De neste månedene blir krevende for Norwegian og luftfarten, men målet vårt er å sørge for at selskapet opprettholder en sterk posisjon i flybransjen også fremover, sier konsernsjef Jacob Schram.

I første kvartal hadde selskapet et resultat før skatt på minus 3,3 milliarder kroner. Det er 1,3 milliarder kroner svarere enn i samme periode i fjor.

 Koknsernsjef Jacom Schram i Norwegian

Konsernsjef Jacob Schram i Norwegian lover bedre tilbud når krisen er over.

Foto: Thomas Brun

Selskapet i dvale

Schram sier at selskapet nå er i en dvalefase, og gjennomgår samtidig en omfattende omstrukturering for å sikre et godt fundament for fremtiden.

– Så snart verden returnerer til normalen, vil vi stå klare med et enda bedre servicetilbud til kundene våre, sier Schram.

Omsetningen for Norwegian i første kvartal, ble rundt 6,5 milliarder kroner. I samme periode i fjor var omsetningen rett under åtte milliarder kroner.

Tirsdag ble det kjent at Norwegian ser seg nødt til å droppe presentasjonen av kvartalstallene. I stedet nøyer flyselskapet seg med en oppdatering om resultatet.

I mars kansellerte Norwegian 4000 flyvninger, og permitterte rundt halvparten av selskapets ansatte.

SAS kraftig ned i andre kvartal

SAS hadde et resultat før skatt i andre kvartal på minus 3,7 milliarder svenske kroner. Det er 2,5 milliarder svakere enn i samme periode i fjor.

Omsetningen i andre kvartal ble knapt 5,3 milliarder kroner. I samme periode i fjor var omsetningen nesten 9,9 milliarder kroner.

SAS har forskjøvet regnskapsår, så selskapet publiserer i dag sitt andre kvartal for månedene februar – april.

SAS ber om lån fra staten

SAS er nå i samtaler med den norske staten om støtte i form av et tilsagn om lån.

– Vi er i en aktiv diskusjon med den norske staten, og forsøker å finne løsninger på hvordan vi skal kunne få tilgang til en slik fasilitet på en måte som fungerer for SAS. Jeg tror vi kommer til å finne en løsning, sier konsernsjef Rickard Gustafson i SAS til TT.

SAS-sjefen Rickard Gustafson

Konsernsjefen i SAS, Rickard Gustafson ønsker tilgang til lån fra den norske staten.

Foto: Thor-Albert Frøsland / NRK

Norge har tidligere gitt SAS en lånegaranti på 1,5 milliarder norske kroner.

Milliardlån er ikke nok

I mai garanterte den svenske og danske staten for et lån på mer enn to milliarder danske kroner til SAS.

– Som situasjonen er nå, er ikke dette nok for å få SAS gjennom krisen. Vi har mistet over 2 millioner passasjerer bare i april, og vi har mistet mer enn 5 millioner passasjerer i løpet av koronakrisen til nå. Det sier Selskapets konsernsjef i Danmark, Simon Pauck Hansen,

Han ber nå den danske staten og de andre eierne om mer økonomisk hjelp.

– vi er i dialog med våre hovedeiere, og trenger mer statlig hjelp hvis vi skal klare oss gjennom krisen, sier Pauck Hansen.

5000 mistet jobben

I slutten av april sa SAS opp rundt 5000 ansatte. Oppsigelsene fordeler seg på 1900 fulltidsansatte i Sverige, 1300 i Norge og 1700 i Danmark.

I Norge hadde selskapet 2813 ansatte i snitt i fjor, ifølge tall NRK har hentet inn. Det betyr at 46 prosent av de ansatte her i landet mistet jobben.

Alle funksjoner i administrasjonen skal revurderes. I tillegg sier SAS at de må ha en produktivitetsvekst på 15–25 prosent på alle kollektivavtaler.

Selskapet planlegger å justere størrelsen på flyflåten, gjennom å utsette planlagte leveranser av fly fra Airbus og leasingselskapet fram til etterspørselen etter flyreiser øker igjen.

(NTB/NRK)

AKTUELT NÅ