Hopp til innhold

Stiller seg uforstående til terrorsiktelse

Den 22 år gamle norsk-pakistaneren som ligger på sykehus med skuddskader etter sitt opphold i Syria, avviser terrorsiktelsen mot ham.

John Christian Elden

Mannens forsvarer John Christian Elden sier siktelsen er underlig.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Mannen kom tilbake til Norge fredag, og ble pågrepet av politiet da han landet på Gardermoen, avslørte Dagbladet i dag.

Han er den første nordmannen som er siktet for terror og drap i Syria etter å ha deltatt i borgerkrigen i landet.

Det var faren til den siktede som reiste til Syria for å hente ham hjem.

Sønnen ligger nå på sykehus med alvorlige skader.

Tilknyttet Profetens ummah

Den siktede har pakistansk bakgrunn og har vokst opp i Fredrikstad-området.

Han har den siste tiden bodd i Oslo, og var én av rundt 10 personer fra Østfold som har reist til Syria for å delta i krigen. Selv dro 22-åringen nedover i høst en gang.

Politiets sikkerhetstjeneste skal ha kjent til 22-åringen i lengre tid, og etter det NRK erfarer skal mannen ha blitt mer radikal i tiden før han reiste til Syria.

Bilder lagt ut av terrorsiktet

Dette er noen av bildene den terrorsiktede har lagt ut på nettet. Det er ikke kjent hvor bildene stammer fra eller når de er tatt.

Foto: Skjermdump

Den siktede har hatt en sentral rolle på den islamistiske gruppen Profetens Ummah sine Facebooksider og har lagt ut flere bilder av våpen og maskerte menn på sin egen Facebookside.

Det er ikke kjent hvor og når bildene stammer fra.

– En underlig siktelse

På grunn av 22-åringens helsetilstand har han foreløpig ikke kunne la seg avhøre, mens mannens advokat John Christian Elden sier klienten stiller seg uforstående til siktelsen.

– Det er en underlig siktelse hvor PST legger til grunn at den syriske regjering er den fornærmede part og at syriske regjeringsstyrker er fornærmet i en terrorsak, sier Elden til NRK.

Akerhaug: - Frykten er absolutt reell

NETT-TV: Terrorekspert Lars Akerhaug om siktelsen.

Elden vil ikke kommentere hva hans klient har gjort i Syria.

– Han har oppfatninger om at det som skjer i Syria mot sivilbefolkningen er uholdbart og han har engasjert seg mot regjeringsstyrkene, sier Elden.

Østfold overrepresentert

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule, forsker på islam og ekstremisme.

Han sier han har registrert at flere av de som har drattt til Syria for å kjempe kommer fra samme fylke som 22-åringen.

– Det ser ut til å være noen flere fra det fylket enn andre. Vi vet også at det har vært dødsfall blant de fra Norge som har reist. Der er det i alle fall én fra Østfold som vi vet er blant de døde, sier Gule til NRK.

Han sier dette kan være rene tilfeldigheter, men utelukker ikke at det kan foregå en mer omfattende rekruttering til islamistiske miljøer i Østfold enn andre steder i landet.

– Kommunene har en viktig rolle når det gjelder å forebygge. Det handler om å ha et bredt godt ungdomstilbud og at man har konkrete planer for å gripe inn når man ser radikaliseringstendenser i miljøene, sier Gule.

AKTUELT NÅ