Elden: Bertheussen avhørt på nytt denne uken

Siktede Laila Anita Bertheussen ble mandag avhørt på nytt om trusselsakene mot samboeren Tor Mikkel Wara. Hun nekter fortsatt for å stå bak.

Laila Bertheussen

MISTENKT: Laila Anita Bertheussen er ifølge PST mistenkt for alle trusselhendelsene som har utspilt seg mot parets bolig siden desember i fjor.

Foto: PRIVAT

14. mars ble Laila Bertheussen pågrepet etter brann i familiens bil fire dager tidligere.

PST siktet den daværende justisministeren Tor Mikkel Wara sin samboer for å ha diktet opp en straffbar handling etter én av trusselsituasjonene mot familiens hjem.

28. mars ble det kjent at PST også mistenker Bertheussen for å stå bak åtte trusselhendelser mot den tidligere justisministeren siden desember i fjor. Nå er Bertheussen avhørt igjen.

– Avhørene av henne er ferdige så langt. Alle punkter er gjennomgått, og intet nytt er kommet frem, skriver Bertheussen sin forsvarer John Christian Elden i en SMS til NRK.

Ifølge Elden ble avhørt gjennomført mandag denne uken.

– Er siktelsen utvidet?

– Nei. Regner med at alt henlegges samlet ut fra hva som foreligger, det vil si ikke foreligger, per i dag, skriver Elden

NRK har foreløpig ikke fått noen kommentar fra PST om det siste avhøret og påstandene fra Elden.

Se de fem hendelsene som politiet har etterforsket i Wara-saken.

Mistenkt i samtlige saker

Laila Bertheussen ble først siktet for overtredelse av straffelovens 225 B, altså å foreta noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det, ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland.

To uker etter pågripelsen av Bertheussen ble hun mistenkt å stå bak alle trusselhendelsene mot den tidligere justisministeren.

– Etter en helhetlig vurdering basert på foreløpige tekniske og taktiske bevis, har PST endret Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for, opplyste PST i en pressemelding.

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld og forsvarer John Christian Elden mener politiet har bygget anklagen på indisier.

– Hun har gitt sin forklaring og håper de nå finner rett gjerningsmann, har Elden tidligere uttalt.

Trusselhendelser mot justisministeren

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil for deretter å ha fått det til å virke som det hadde skjedd noe kriminelt. Hun er nå tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. – Det er flere aspekter som gjør at man ser på saken som svært alvorlig, sa Martin Bernsen i PST den gang.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. – Det er naturlig å se denne i sammenheng med det som skjedde før jul, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 11. februar 2019
  Brennbar væske under bil

  Politiets bombegruppe rykket ut til Waras bolig, etter at det i følge dagbladet ble funnet et tøystykke på hengerfestet av justisministerens bil. Tøystykket var festet til noen flasker med spor av brennbar væske.

 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen.

  Politibil utenfor huset til Tor Mikkel Wara
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  – Hendelsen i natt er det naturlig å se i sammenheng med den serien av hendelser som har vært rettet mot justisministeren og hans bolig siden desember i fjor, sier Bernsen i PST.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST har siktet samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for overtredelse av straffelovens paragraf 225. Hun ble pågrepet torsdag morgen. Tor Mikkel Wara har foreløpig permisjon fra stillingen som justisminister. Samboeren ble ikke varetektsfengslet.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak åtte trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister.

 • 28. mars
  Trusselbrev ble også sendt til annen statsråds hjem

  Det blir også kjent at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt et brev med truende innhold til en annen statsråd. Brevet var til sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som var Waras kollega i Justisdepartementet, og hennes ektemann og politiker Christian Tybring-Gjedde.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste meldinger