Hopp til innhold

Elden sier aktor verken har DNA, fingeravtrykk eller vitner som feller Bertheussen

OSLO TINGRETT (NRK): – Dette har blitt en prestisjesak for PST etter pågripelsen i mars 2019. Det finnes ikke uprøvde bevis mot henne i denne saken, sier Laila Bertheussens forsvarer John Christian Elden.

Forsvarer John Christian Elden og Ellen Holager Andenæs, bistan

John Christian Elden på vei ut av Oslo tinghus tirsdag. Han mener påtalemyndigheten ikke har bevis som knagger Laila Bertheussen til trusselhendelsene.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Elden mener aktoratet mangler det man vanligvis har for å domfelle noen i en straffesak, og ramser opp:

  • Ikke noe som knytter seg til DNA eller fingeravtrykk.
  • Ingen forklaringer eller tilståelse som sier at hun har gjort det, heller ikke forklaringer fra andre.
  • Det er heller ingen anmeldelse.

– Alle disse tradisjonelle momentene er fraværende i vår sak, sier Elden i sitt innledningsforedrag.

– Bertheussen er ved godt mot

Elden sier til NRK at Bertheussen er glad for at saken har kommet i gang.

– Hun skal forklare seg i morgen, og er ved godt mot til å gjøre det. Hun kommer til å nekte for å ha noen befatning med dette, og er et offer i saken, ikke en gjerningsperson, sier han.

Statsadvokat Frederik Ranke mener det ikke er et krav om å lykkes med å påvirke de høyeste statsorganers virksomhet. Elden er uenig med aktor i om vilkårene i straffelovens paragraf 115 er oppfylt.

– Hvis retten finner det bevist at hun står bak, vil det uansett ikke være et angrep på demokratiet, men en personlig tragedie av en eller annen karakter, sier han.

I sine bemerkninger ba Elden retten om å ha fokus på pakkene som ble sendt til hans kontor. En av dem ble sendt mens Bertheussen var i USA, og aktor Marit Formo åpnet for at hun kunne ha hatt medhjelpere.

– De er sentrale fordi PST og statsadvokaten legger til grunn at de må være avsendt av noen som står bak det tiltalen gjelder. Da har de et problem med bevisføringen. Det forutsetter også at det er positive, oppegående og bevisste medhjelpere. Det er litt problematisk å se hvem dette skal være, sier Elden.

Varsler strid om skriftprøver

Elden mener politiet har gjort grundige undersøkelser, men at de ikke har funnet noe som knytter Bertheussen til trusselhendelsene (se listen nederst i artikkelen).

Elden sier det er gjort cirka 264 beslag i saken, og 179 undersøkelser av disse beslagene for å knytte det opp mot Bertheussen. Det er gjort rundt 40 vitneavhør.

– PST har brukt maskineriet sitt for å se om noe kan knyttes til henne. Et fåtall av disse undersøkelsene har ført frem på en slik måte at de kan gi et indisium som peker mot henne. Det er nøtteskallversjonen av denne saken. Forsvaret har lite separate vitner. De fleste av undersøkelsene er vi enige i, isolert sett, med unntak av ett punkt. Det er knyttet til skriftprøver. Der har vi funnet grunn til å innhente en «second opinion», sier Elden.

Forsvarerne har innkalt et vitne som har gått gjennom det samme materialet, og varsler en uenighet der.

Påtalemyndigheten mener de har utelukket muligheten for andre gjerningspersoner, men forsvarer John Christian Elden er helt uenig i dette.

– Dette har blitt en prestisjesak fra PST etter pågripelse i mars 2019. Det finnes ikke uprøvde bevis mot henne i denne saken, sier Elden.

Bertheussen-saken

Bertheussen hadde med seg en veske med et politisitat i retten i dag.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Elden sier de i store trekk er enig med aktoratet i utfallet av de ulike bevistemaene.

Han er imidlertid uenig i tolkningen.

– Et eksempel er at man kan si at det var mystisk at en dør var åpen på natten, fordi det kan passe med noe som skjedde. Vi mener det er mer mystisk om man kan si at det ikke var vanlig, argumenterer Elden.

– Vårt materiale er like lite diskutabelt, men det handler bare om hva man velger å vektlegge, mener Elden.

Ranke avviser påstandene om at etterforskningen har vært ensidig.

– Det vil jeg tilbakevise. Det har vært en bred og objektiv etterforskning. Det var aldri en arbeidshypotese om at samboeren til landets justisminister sto bak. Det å true myndighetspersoner er et alvorlig samfunnsproblem, sier Ranke til NRK.

Mener teaterstykke er motiv

Etter at Laila Bertheussen hadde svart nei på 15 tiltalepunkter, startet aktoratet sitt innledningsforedrag.

De mener Bertheussen ønsket å ramme personene bak teaterstykket «Ways of seeing» eller sympatisører av teateret.

Det skulle fremstå som noen av disse sto bak de mange truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara og samboer Laila Bertheussen, samt ekteparet Tybring-Gjedde.

Aktoratet mener de har en rekke bevis. De mener blant annet at ingen andre kunne kommet seg inn på eiendommen da bilen til paret begynte å brenne 10. mars 2019.

Det var denne hendelsen som førte til at Bertheussen ble mistenkt, opplyste de i retten.

Aktor Frederik Ranke og statsadvokat Marit Formo under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen.

Frederik Ranke og Marit Formo utgjør aktoratet.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

AKTUELT NÅ