Elden sier aktor verken har DNA, fingeravtrykk eller vitner som feller Bertheussen

OSLO TINGRETT (NRK): – Dette har blitt en prestisjesak for PST etter pågripelsen i mars 2019. Det finnes ikke uprøvde bevis mot henne i denne saken, sier Laila Bertheussens forsvarer John Christian Elden.

Forsvarer John Christian Elden og Ellen Holager Andenæs, bistan

John Christian Elden på vei ut av Oslo tinghus tirsdag. Han mener påtalemyndigheten ikke har bevis som knagger Laila Bertheussen til trusselhendelsene.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Elden mener aktoratet mangler det man vanligvis har for å domfelle noen i en straffesak, og ramser opp:

 • Ikke noe som knytter seg til DNA eller fingeravtrykk.
 • Ingen forklaringer eller tilståelse som sier at hun har gjort det, heller ikke forklaringer fra andre.
 • Det er heller ingen anmeldelse.

– Alle disse tradisjonelle momentene er fraværende i vår sak, sier Elden i sitt innledningsforedrag.

– Bertheussen er ved godt mot

Elden sier til NRK at Bertheussen er glad for at saken har kommet i gang.

– Hun skal forklare seg i morgen, og er ved godt mot til å gjøre det. Hun kommer til å nekte for å ha noen befatning med dette, og er et offer i saken, ikke en gjerningsperson, sier han.

Statsadvokat Frederik Ranke mener det ikke er et krav om å lykkes med å påvirke de høyeste statsorganers virksomhet. Elden er uenig med aktor i om vilkårene i straffelovens paragraf 115 er oppfylt.

– Hvis retten finner det bevist at hun står bak, vil det uansett ikke være et angrep på demokratiet, men en personlig tragedie av en eller annen karakter, sier han.

I sine bemerkninger ba Elden retten om å ha fokus på pakkene som ble sendt til hans kontor. En av dem ble sendt mens Bertheussen var i USA, og aktor Marit Formo åpnet for at hun kunne ha hatt medhjelpere.

– De er sentrale fordi PST og statsadvokaten legger til grunn at de må være avsendt av noen som står bak det tiltalen gjelder. Da har de et problem med bevisføringen. Det forutsetter også at det er positive, oppegående og bevisste medhjelpere. Det er litt problematisk å se hvem dette skal være, sier Elden.

Varsler strid om skriftprøver

Elden mener politiet har gjort grundige undersøkelser, men at de ikke har funnet noe som knytter Bertheussen til trusselhendelsene (se listen nederst i artikkelen).

Elden sier det er gjort cirka 264 beslag i saken, og 179 undersøkelser av disse beslagene for å knytte det opp mot Bertheussen. Det er gjort rundt 40 vitneavhør.

– PST har brukt maskineriet sitt for å se om noe kan knyttes til henne. Et fåtall av disse undersøkelsene har ført frem på en slik måte at de kan gi et indisium som peker mot henne. Det er nøtteskallversjonen av denne saken. Forsvaret har lite separate vitner. De fleste av undersøkelsene er vi enige i, isolert sett, med unntak av ett punkt. Det er knyttet til skriftprøver. Der har vi funnet grunn til å innhente en «second opinion», sier Elden.

Forsvarerne har innkalt et vitne som har gått gjennom det samme materialet, og varsler en uenighet der.

Påtalemyndigheten mener de har utelukket muligheten for andre gjerningspersoner, men forsvarer John Christian Elden er helt uenig i dette.

– Dette har blitt en prestisjesak fra PST etter pågripelse i mars 2019. Det finnes ikke uprøvde bevis mot henne i denne saken, sier Elden.

Bertheussen-saken

Bertheussen hadde med seg en veske med et politisitat i retten i dag.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Elden sier de i store trekk er enig med aktoratet i utfallet av de ulike bevistemaene.

Han er imidlertid uenig i tolkningen.

– Et eksempel er at man kan si at det var mystisk at en dør var åpen på natten, fordi det kan passe med noe som skjedde. Vi mener det er mer mystisk om man kan si at det ikke var vanlig, argumenterer Elden.

– Vårt materiale er like lite diskutabelt, men det handler bare om hva man velger å vektlegge, mener Elden.

Ranke avviser påstandene om at etterforskningen har vært ensidig.

– Det vil jeg tilbakevise. Det har vært en bred og objektiv etterforskning. Det var aldri en arbeidshypotese om at samboeren til landets justisminister sto bak. Det å true myndighetspersoner er et alvorlig samfunnsproblem, sier Ranke til NRK.

Mener teaterstykke er motiv

Etter at Laila Bertheussen hadde svart nei på 15 tiltalepunkter, startet aktoratet sitt innledningsforedrag.

De mener Bertheussen ønsket å ramme personene bak teaterstykket «Ways of seeing» eller sympatisører av teateret.

Det skulle fremstå som noen av disse sto bak de mange truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara og samboer Laila Bertheussen, samt ekteparet Tybring-Gjedde.

Aktoratet mener de har en rekke bevis. De mener blant annet at ingen andre kunne kommet seg inn på eiendommen da bilen til paret begynte å brenne 10. mars 2019.

Det var denne hendelsen som førte til at Bertheussen ble mistenkt, opplyste de i retten.

Aktor Frederik Ranke og statsadvokat Marit Formo under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen.

Frederik Ranke og Marit Formo utgjør aktoratet.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

 • 21. november 2018
  Premiere på Ways of Seeing

  Teaterstykket Ways of Seeing har premiere på Black Box teater i Oslo. Teateret skriver om stykket at skaperne har «kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». I stykket vises fasaden til huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Bertheussen. Det vises også video av det som hevdes å være huset til Frp-ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (daværende samfunssikkerhetsminister) og Christian Tybring-Gjedde. Sistnevnte skriver på Facebook dagen etter at teateret «legitimerer sitt hat mot nordmenn» gjennom forestillingen.

  Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»
  Foto: Privat
 • 24. november 2018
  Bertheussen filmer stykket

  Laila Bertheussen og en bekjent ser Ways of Seeing på Black Box. Berheussen blir filmet mens hun selv står og filmer stykket. Noen dager etter stykket er regissør Pia Maria Roll Jessen på Dagsnytt 18. Hun sier Bertheussen filmet aggressivt, på en måte som gjorde det vanskelig å gjennomføre oppsetningen. Bertheussen har benektet dette i retten. Hun sier hun stod under forestillingen, fordi helseplager gjør det ubehagelig å sitte.

 • 1. desember 2018
  Bertheussen raser i kronikk

  Bertheussen skriver kronikk i VG med tittelen «De kaller det kunst, jeg kaller det en grov invasjon av mitt privatliv». I kronikken skriver Bertheussen at hun etter Dagsnytt 18-seansen ikke lenger har noe annet valg enn å gå ut i offentligheten med sin fortelling.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. Dette ble oppdaget av Wara på morgenen. Påtalemyndigheten mener Bertheussen skrev «rasisit» med rød tusj og spraymaling på huset, tegnet hakekors og skrev rasist på familiens bil, brøt opp bensinlokket, la inn hyssing og tente på.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Trusselbrev

  Påtalemyndigheten mener Bertheussen i forkant av 17. januar skrev et trusselbrev og sendte det i posten til seg selv om justisministeren. «Trekk ANMELDELSE neste gang får VI det til», skrev hun i brevet ifølge tiltalen. Brevet settes i sammenheng med at Bertheussen 19. desember 2018 politianmeldte flere personer i teaterstykket «Ways of Seeing» for blant annet hensynsløs atferd. Anmeldelsen blir senere henlagt, en avgjørelse som opprinnelig endres av statsadvokaten. Senere henlegges saken på nytt.

  Trusselbrev sendt til Wara/Bertheussens bolig, sendt kort forut for 17. januar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. Påtalemyndigheten mener Bertheussen startet brannen i søppeldunken med papiravfall med rødsprit og åpen ild. Wara ble varslet på Gardermoen.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 29. januar 2019
  Nye trusselbrev

  Den 29. januar skal Bertheussen ha sendt et nytt trusselbrev til seg selv og samboeren, ifølge tiltalen. Teksten i brevet, som delvis bestod av utklipp av et Morgenbladet-intervju med Ways of Seeing-medforfatter Hanan Benammar, var: «Jeg må bare le av dem. Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene. Når de sier de er redde, må jeg bare le. Vi ses 26.02 kl. 20. Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller et hyggelig samfunn? HA HA HA». Datoen viser ifølge tiltalen til at Ways of Seeing skulle nyoppsettes 26. februar. I ettertid har det vist seg at brevet var påført urin.

  Brev sendt til Bertheussen/Wara. Lignende brev ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. Brevet var påført et brennmerke og spor av urin.
  Foto: POLITIET / Scanpix
 • 5. februar 2019
  Trusselbrev til Tybring-Gjedde

  Et brev som er nesten identisk med det som ble sendt til Wara/Bertheussen 29. januar, mottas av stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

 • 11. februar
  Brennbar væske under parets bil

  11. februar mener påtalemyndigheten at hun festet lange remser med tøy til flere plastflasker inneholdende bensin bak på samboerparets bil. det ble oppdaget av politiet som holdt vakt ved boligen da hun kom hjem.

  Isklar-flasker med bensin festet under Wara/Bertheussens bil i februar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen. «JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE. DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME. VI VENTER PÅ DERE», sto det i brevet ifølge tiltalen. Det skal ha vært Tor Mikkel Wara som fant brevet i postkassen. I bunn av postkassen ble det også funnet hvitt pulver.

  Trusselbrev sendt til Tor Mikkel Waras adresse
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  10. mars klokken 01.30-tiden på natta mener påtalemyndigheten at Bertheussen startet en brann i bagasjerommet på familiens bil. Det ble brukt rødsprit, opptenningsposer og åpen ild. det ble ripet inn «RASIST» på bakskjermen. Brannen ble oppdaget og slukket av forbipasserende. Wara ble varslet i utlandet.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST sikter og pågriper samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for å ha tent på bilen. Hun er foreløpig ikke siktet for de andre hendelsene, og blir ikke varetektsfengslet. Tor Mikkel Wara tar permisjon fra stillingen som justisminister.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak samtlige trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister, og sier at familien trenger ham mer enn regjeringen gjør. Bertheussen nekter straffskyld.

 • 14. mai
  Elden mottar første konvolutt

  To måneder etter pågripelsen mottar Elden en boblekonvolutt med tekst og en nødhammer i en brødpose med hyssing rundt. Elden varsler PST. Kripos slår fast at pakken sannsynligvis ble postet 30. april, i en periode Wara og Bertheussen var på ferie.

  Den første pakken som ble sendt til Eldens kontor etter at Bertheussen ble pågrepet
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • Våren/ sommeren 2019
  E-poster til journalister

  Journalister i Dagbladet og NRK mottar e-poster fra påståtte gjerningspersoner. I e-postene skriver avsenderne at de har avlyttet huset til Wara og Bertheussen siden januar samme år. I kontakt med Dagbladet ga avsenderen informasjon om brevet Elden mottok noen uker tidligere, ifølge påtalemyndigheten.

 • 25. juni 2019
  Avviser klage

  Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises teatrets klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

 • 25. juli 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Elden varsler PST om en ny forsendelse. En boblekonvolutt inneholder plastremser med tekst, samt bilnøkkelen til en Ford S-Max. Dette er bilen som ble satt i brann i mars samme år. Avsenderne hevder at de har oppholdt seg i huset til Wara, ifølge aktor Marit Formo.

  Bilnøkkel i Bertheussen-saken, sendt i brev til Elden
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 13. september 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Påskrift «Fun burn fra Mars 8». I pakken lå det tre glassbiter. Trolig poststemplet 10. september, ifølge Kripos. Avsenderen gjentar at Bertheussen ikke står bak trusselhendelsene.

  Glassbiter i forsendelse til Elden ifm. Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 23. januar 2020
  Bertheussen tiltalt for åtte tilfeller

  Laila Anita Bertheussen tiltales for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven. Bakgrunnen er hendelsen ved egen bolig, samt brevene til samboeren Tor Mikkel Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld i saken, og mener at det noen andre som står bak truslene.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • 6. august 2020
  Nytt brev til Elden

  Elden varsler PST om et nytt brev, elleve måneder etter det forrige. Det maskinskrevne brevet er poststemplet i Sverige 3. august. I brevet står at Bertheussen ikke står bak truslene. Avsender hevder å ha vært i huset flere ganger, og kan koden på ytterdøren.

 • 13. august 2020
  Siste brev til Elden

  Politiets bombegruppe rykker ut til Advokatfirmaet Eldens kontorer i Oslo etter varsel om et brev med pulver adressert til advokat John Christian Elden. Brevet førte til full utrykning og evakuering av Eldens kontorer. Pulveret viser seg å være av samme type som i en tidligere forsendelse, fra legemiddelet Nozinan. Brevet ble poststemplet i Sverige 10. august.

  Hvitt pulver fra den siste forsendelsen til advokatkontoret Elden i Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 8. september 2020
  Rettssaken starter

  Rettssaken mot Laila Bertheussen starter i Oslo tingrett. Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter. Samboer Tor Mikkel Wara er i retten for å støtte samboeren. Wara skal også vitne i saken. Bertheussen har med seg en veske i retten, med et sitat hennes forsvarer har fått fra PSTs politiadvokat Thomas Blom. Sitatet går ut på at det er påtalemyndighetens oppgave å bevise skyld i saken.

  Skannede dokumenter
  Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger