Hopp til innhold

Elden presset «kyniske Cappelen» om fantasiforklaringen: – Bare tull og tøys

OSLO TINGRETT (NRK): En energisk John Christian Elden fikk narkosmugleren Gjermund Cappelen til å innrømme at han diktet opp en forklaring i sine første samtaler med politiet og senere løy for dommerne i fengslingsmøter.

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett.

HARDT TIL VERKS: Gjermund Cappelens troverdighet står helt sentralt om Eirik Jensen skal kunne dømmes for korrupsjon og narkotikaforbrytelser. Torsdag gikk John Christian Elden hardt til verks for svekke Cappelens troverdighet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Eirik Jensens forsvarere overtok utspørringen av Gjermund Cappelen torsdag. Jensens ene forsvarer, Arild Holden, fikk en irritert Cappelen til å komme med flere innrømmelser om hvilken informasjon Jensen egentlig satt på som kunne brukes til narkotikasmugling.

I lunsjpausen torsdag sa Jensens andre forsvarer John Christian Elden til NRK at Cappelen fram til nå har blitt «puset med». Allerede i sitt første spørsmål torsdag gikk Elden hardt ut for å svekke Cappelens troverdighet i retten.

– Gjermund Cappelen, er du en lystløgner?

– Nei.

– Når gikk du fra å være kynisk til å være angrende i dine forklaringer til politiet?

– Det har vært en prosess hele veien.

Kan man se spor etter at når du har begynt å være ærlig i avhørene?

– Jeg har prøvd å redegjøre så godt jeg kan i disse avhørene. Det har vært vanskelig.

Cappelen: – Var bare tull og tøys

Elden gikk deretter kronologisk til verks og gikk gjennom alle samtalene Cappelen har hatt med politiet siden pågripelsen 19. desember 2013. Cappelen har forklart seg til sammen over 50 ganger, og har ifølge Elden tilpasset det han har sagt etter bevisene i saken hele veien.

I det første avhøret med politiet, 20. desember 2013, erkjenner ikke Cappelen straffskyld utover besittelse av en mindre mengde hasj.

I et avhør 23. desember skjønner Cappelen imidlertid at han er siktet for en tredjeledds narkotikaforbrytelse, som innebærer et større kvantum. Cappelen erkjenner da besittelse av 80 kilo hasj, men knytter dette senere til en historie om at han hadde blitt «innhentet av fortiden».

Cappelen forteller at han hadde opparbeidet seg en større narkogjeld, og at det var grunnen til at han hadde blitt truet til å ta inn et parti på 80 – 90 kilo hasj. I retten beskriver han selv historien som «tull og tøys».

De store pengesummene som ble funnet i huset til Cappelen da han ble pågrepet, vil han imidlertid ikke erkjenne befatning med i de første avhørene. Cappelen sier til politiet at han ikke vil si noe om pengene, fordi han fryktet for sitt eget liv.

– Dette med at du er redd for ditt eget liv, er det noe du lett tyr til? spør Elden i retten.

– Nei, det var ikke en realitet da. Men du vet hva jeg står i, det har kommet fram senere.

– Men du sa det allerede da, at du var redd for en ikke-eksisterende person.

– Jeg vet hvor du vil: Du mener det jeg sa i avhøret bare er tull, og også det jeg har sagt i ettertid, sier en presset Cappelen.

Gjermund Cappelen i rettssaken i Oslo tingrett

Gjermund Cappelen måtte torsdag tåle flere kritiske spørsmål enn tidligere i forhandlingene.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Bare noe jeg hadde i hodet

Elden viser videre til at Cappelen i avhøret 23. desember også forteller når den «påtvungne» hasjen kom til Norge. Cappelen sier det stemmer at det var snakk om en innførsel på samme tidspunkt.

Samtidig erkjenner han at han flettet trusselhistorien inn i det faktiske, for å få det så tett opp til virkeligheten som mulig. I avhøret forteller Cappelen også at den oppdiktede oppdragsgiveren var en ukjent person som bodde «delvis i Portugal, delvis i Norge, og snakket Stavangerdialekt».

– Det var bare noe jeg hadde i hodet, som jeg hadde tenkt på.

– Var det bare fantasien din?

– Det er vel det.

Elden viser til at «fantasiforklaringen» fra Cappelen inneholder en rekke detaljer, og spør Cappelen om hvordan han kommer på detaljer om «tull og tøys».

– Det tar jeg på sparket, sier Cappelen.

– Gjelder det samme 2022-rapporten?

– Ja. Men jeg har ikke konstruert hele denne historien, om det er det du spør om, sier Cappelen.

Eirik Jensen i retten

Eirik Jensen nekter for at han har hjulpet Gjermund Cappelen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Kokte suppe på det der

Elden leser videre fra avhøret, der det blant er snakk om penger som politiet beslagla i bilen til sønnen. Cappelen sier i retten at han skjønte at politiet hadde beslaglagt pengene i det forrige avhøret. Da tok han det også med i det han erkjente i det neste avhøret med politiet.

– Jeg kokte suppe på det der, sier Cappelen.

Cappelen fastholdt sin uskyld i et tidlig fengslingsmøte i Asker og Bærum tingrett. 3. januar var Cappelen i et nytt fengslingsmøte, der han holder seg til historien han har fortalt politiet.

Elden lurer på om det var vanskelig for Cappelen å lyve for en dommer.

– Det er ingen ideell situasjon. Man vil helst ikke lyve. Men når man står i en slik situasjon, gjør man noen vurderinger, sier Cappelen.

– Kunne du solgt ut hvem som helst?

Elden kommer videre inn på de første, uformelle samtalene med politiet der kontakten med Jensen ble et tema. Disse samtalene, som ble gjort mens Cappelen satt i fengsel, ble tatt opp på bånd uten at Cappelen var klar over det. Allerede i den første samtalen har Cappelen med seg en liste over krimsaker han har jobbet med sammen med Eirik Jensen.

Elden mener listen viser «kyniske Gjermund», som skal ha straffefrihet for å snakke om Jensen. Elden lurer også på om Cappelen følte at planen hans fungerte. Cappelen svarer at det ikke var hans plan, men politiets plan.

– Men du kunne solgt ut hvem som helst for komme deg ut?

– Ikke hvem som helst.

– Hvem er det du ikke kunne solgt ut?

– Familien min, blant andre.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim med innledningsforedrag i rettsaken mot den tidligere politilederen Eirik Jensen i Oslo Tingrett.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim har ansvaret for tiltalen mot Cappelen. Torsdag forsøkte han å komme narkosmugleren til unnsetning.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Kan godt si det er fantasi

Elden griller også Cappelen om hans forklaring når det gjelder flere SMS-er som er sendt mellom ham og Jensen, og betydningen av disse. Elden mener Cappelens manglende etterrettelighet på dette området viser at «alt Cappelen sier om dette er feil».

På dette tidspunktet føler aktor Lars Erik Alfheim at han må gripe inn mot den iherdige utspørringen av Cappelen.

– Det er noen datoer her som er feil, men vi kan ikke forledes til å tro at alt er feil, sier Alfheim.

– Jeg kan godt si at det er fantasi i stedet, kontrer Elden.

Overfor NRK oppsummerer Elden hensikten med torsdagens «grilling» av Cappelen slik:

– Han har selv forklart at han er usedvanlig flink til å lyve, til å finne på fantasier og komme opp med dem ganske umiddelbart, hvis han bare blir ledet i riktig retning. At han bekrefter dette er naturligvis viktig for oss, fordi vi mener det har skjedd i hele saken.

Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sa torsdag formiddag at han mener Cappelen har forklart seg sammenhengende hele veien:

Forsvarerne startet torsdag sin utspørring av Gjermund Cappelen.

VIDEO: Se intervjuer med John Christian Elden og Benedict de Vibe.

AKTUELT NÅ