Hopp til innhold

Ekteparet: – Langsiktige tiltak er viktigere enn skattelette

LILLEHAMMER (NRK): Ekteparet Tove og Per Haug fra Inderøya vil få rundt 1.100 kroner hver i skattelette med det nye statsbudsjettet. – Helt feil bruk av pengene, mener Per.

Per Haug og Tove Williksen Haug

FEIL: Ekteparet Per og Tove skulle helst sett at regjeringen hadde droppet å prioritere skattekutt, og heller brukt mer penger på samferdsel.

Foto: Dag Kessel / NRK

Ekteparet Tove Williksen Haug og Per Haug:

  • Gjeld: Ca. 800.000 kroner
  • Inntekt brutto Tove: 550.000 kroner i året
  • Inntekt brutto Per: 600.000 kroner i året
  • Eier et småbruk på Inderøya i Nord-Trøndelag
  • Eier en dieselbil og en bensinbil

Per Haug jobber som gruppeleder innen IT på St. Olavs Hospital og Tove Williksen Haug er lærer ved Inderøy videregående skole.

De bor relativt grisgrendt til i en enebolig som egentlig er et lite småbruk. Det har de eid siden 1987.

Mest relevante poster i statsbudsjettet for pensjonistparet, ifølge sjeføkonom Terje Strøm:

  • Terje Strøm, sjeføkonom i Ny analyse

    Sjeføkonom i NyAnalyse Terje Strøm har valgt ut noen punkter han mener vil være av betydning for ekteparet.

    Foto: Studio Vest
    Ny lønnsskatt:
    Siden skatten på arbeid endres, vil det få effekt på to måter: Lavere skatt på arbeidsinntekt, men også lavere gjeldsfradrag når satsen reduseres fra 27 til 25 prosent. Både Tove og Per vil få rundt 1.100 kroner i skattelette. Siden gjelden deres er ganske lav, betyr mindre fradragsmulighet nokså lite.

– Skattelette er jeg ikke begeistret for fordi jeg mener at skattene er med å opprettholde den norske velferdsstaten. Vi må forstå at vi må bidra alle sammen slik at vi får alle tjenestene og tilbudene som trengs. Det har jeg ikke sansen for, sier Tove.

– Det må være bærekraftig det samfunnet vi lever i. Det koster å ha en velferdsstat, og da må vi akseptere skatt. Det er grenser for hvor mye oljepenger vi kan bruke. Oljepengene bør brukes til mer langsiktige investeringer som samferdsel, hvis de skal brukes. Dette er feil bruk av pengene, fortsetter Per.

Slik påvirker statsbudsjettet ekteparet
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK
  • Bilavgifter: Regjeringen gjør ingen store endringer i bilavgiftene. De har heller ikke gitt signaler på at det skal innføres avgifter eller fjernes goder når det gjelder elbiler. Det ligger også an til at bensinavgiften øker med 2,5 prosent.

– Vi er opptatt av å ha ladestasjoner tettere enn slik det er i dag, for da kunne vi kanskje kjørt elbil. Verden går framover, og vi må være mye flinkere til å prioritere miljøet, sier Tove.

Tove Williksen Haug og Per Haug

VURDERER EL: Tove Williksen Haug og Per Haug har én dieselbil og en bensinbil. De bytter gjerne til elbil, men da må det etableres flere ladestasjoner først.

Foto: Dag Kessel / NRK
  • Kommuneøkonomi: Kommuneøkonomien styrkes med drøyt sju milliarder kroner som bidrar til gode muligheter for god velferd. Her vil regionale forskjeller variere.

– Med tanke på hvordan vi bor, er distriktspolitikk og graden av sentralisering viktig for oss. Jeg er veldig opptatt av at god infrastruktur og bredbånd bør være like selvsagt overalt som det vann og kloakk er. Slik er det ikke i dag, sier Per.

– Med et stadig økende helsebudsjett er det viktig å bruke pengene så riktig så mulig. Da tenker jeg at investeringer i teknologi kan være en måte å gjøre behandling mer effektiv. Teknologi kan brukes slik at folk kan være hjemme og få behandling der for eksempel, sier Per

  • Moms: Regjeringen foreslår økt moms på tjenester som hotellovernattinger, fotballbilletter, fergebilletter, kinobilletter, fornøyelsesparker, tog- og flyturer og NRK-lisensen.

– Det er ikke riktig å gjøre dette dyrere. Nå for tiden trenger vi disse positive tilbudene i hverdagen ettersom det er mye stress, Europa opplever en flyktningkrise og det går nedover med oljebransjen, mener Per.

AKTUELT NÅ