NRK Meny
Normal

Overgrepstiltalt ektepar nekter straffskyld

EIDSIVATING LAGMANSRETT (NRK.no): Ekteparet som er tiltalt for å ha begått grove overgrep mot tre barn, avviser å ha begått noen av forholdene beskrevet i tiltalen.

Overgrepssak i Øvre Romerike tingrett

Ekteparet, som har vært bosatt flere steder på Romerike, ble dømt til 17 års fengsel i Øvre Romerike tingrett. Rettstegningen er fra behandlingen i tingretten.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Ekteparet ble dømt til 17 års fengsel i Øvre Romerike tingrett i mai i fjor. Saken ble da omtalt som «den verste seksuallovbruddssak som har blitt behandlet ved en norsk domstol» av aktor.

Ekteparet har siden den knusende dommen, som falt i mai, sittet varetektsfengslet i hvert sitt fengsel.

Mandag er den første dagen av ankebehandlingen i Eidsivating lagmannsrett. Det tiltalte ekteparet ankom retten i Hamar like før klokken 09.00, og fant sine plasser ved siden av sine forsvarere.

Like før klokken halv elleve begynte aktor Peter Andre Johansen å lese opp den meget omfattende tiltalen. Denne omfatter blant annet gjentatte seksuelle overgrep - deriblant samleie og voldtekt av barn under 10 år. Overgrepene skal ifølge tiltalen ha foregått over flere år.

Deretter ble ekteparet bedt om å ta stilling til forholdene som er beskrevet i tiltalen. På spørsmål fra lagdommer Bernt Krohg svarte først moren, deretter faren, kort og bestemt «nei» på spørsmålet om straffskyld.

Retten tok deretter ti minutter pause, før aktors innledningsforedrag.

Helt ny behandling

Ekteparet har siden dommen falt i mai sittet varetektsfengslet i forskjellige fengsler. De har hele tiden nektet straffskyld, og anket tingrettsdommen på stedet.

Lagdommer Krohg forklarte innledningsvis at hele saken i paksis skal behandles på nytt, ettersom ekteparet nekter noen form for straffskyld.

Deretter ble det valgt ut 12 lekdommere til lagretten, det som også blir kalt en jury. 10 av disse skal være med på å avgjøre skyldspørsmålet mot slutten av saken, 12 blir valgt ut i tilfelle forfall underveis.

Krohg fortalte de 12 jurymedlemmene om at de skal se helt bort fra dommen i tingretten. Det er bare bevisene som legges fram i lagmannsretten som vurderes, minnet Krohg om.

Svært unge

Ekteparet ble i tingretten dømt for gjentatte seksuelle overgrep - deriblant voldtekt - og vold mot tre gutter over flere år. Tingretten fant det bevist at overgrepene mot den eldste gutten, som er kvinnens sønn, startet da han var seks år gammel.

Senere traff kvinnen, som nå er i begynnelsen av 40-årene, det som senere ble hennes ektemann. Paret har to barn sammen. Tingretten fant det bevist at overgrepene mot de to yngste sønnene begynte allerede da de var ett og to år gamle.

Bistandsadvokat Gunhild Lærum sier til NRK.no at barna er dypt traumatiserte av det de skal ha opplevd. Samtidig ser hun små tegn til bedring i barnas atferd etter at de ble tatt ut av hjemmet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Overgrep lagmanssretten

Statsadvokat Peter Andre Johansen, bistandsadvokat Gunhild Lærum og politiadvokat Anne Siv Åvitsland.

Foto: Martin Zondag / NRK

Dommeravhør

De tre barna skal uavhengig av hverandre ha begynt å fortelle om overgrepene da de ble plassert i fosterhjem. Bakgrunnen for omplasseringen var bekymringsmeldinger om barnas omsorg og hygiene.

I tingretten kom det fram at det ikke finnes noen tekniske bevis i saken, til tross for undersøkelser. Det finnes heller ikke vitner utenfra som skal ha sett overgrepene.

Aktors viktigste bevis i saken er derfor over 20 timer med dommeravhør av de tre guttene. Det er ventet at store deler av den første rettsuken i Eidsivating lagmannsrett kommer til å gå med på å spille av disse.

Totalt er det satt av 14 rettsdager til saken, og 36 vitner skal forklare seg.

Siri Langseth og Unni Fries

Forsvarerne, Siri Langseth og Unni Fries, forbereder seg på den første rettsdagen.

Foto: Martin Zondag / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger