Hopp til innhold

Ekstremværet Tor satte ny vindrekord

Aldri før har det vært målt så kraftig vind som da ekstremværet Tor i går traff kysten i Sogn og Fjordane. – Du har ikke sjanse til å stå oppreist, sier meteorolog.

NRKs reporter Asgeir Reksnes får kjenne de voldsomme kreftene i vinden på Måløy.

TATT AV VINDEN: NRKs reporter ble tatt av vinden da han direkterapporterte fra Måløy i Sogn og Fjordane. Stormen Tor satte ny vindrekord i fylket da det ble målt en middelvind på 48,9 meter i sekundet.

Tor traff Norge med voldsom kraft fredag ettermiddag, blåste over i ni fylker og over store deler av sørvestlandet og Trøndelag i natt, og beveget seg så nordover.

I 06.30-tiden melder imidlertid Meteorologisk institutt at ekstremværet er over for denne gang.

Satte ny vindrekord

Tor satte i går vindrekord da det på Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane ble registrert en middelvind på 48,9 meter i sekundet.

Store bølger mot Kråkenes fyr

VINDREKORD: Vinden var direkte farlig ved Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane da stormen Tor traff land.

Foto: Thomas Bickhardt / Scanpix

– I slik vind har du ikke sjanse til å stå oppreist. En sånn vindstyrke kan føre til uvanlig store ødeleggelser, sier statsmeteorolog Steinar Skare til NRK.

– Jeg ser at politiet har varslet om at de vil få oversikt over skadeomfang først etter at det har blitt lyst, sier han.

Den aller sterkeste vindtypen, orkan, inntreffer når det måles vindstyrke på mer enn 32,7 meter i sekundet.

krånenes fyr

Strømmen borte hos mange

Stormsenteret befinner seg nå vest for Nordland, og utover dagen er det ventet at stormen vil bevege seg norvestover samtidig som vinden vil avta, skriver Yr.

Det vil fortsatt blåse kraftig flere steder i landet lørdag, særlig i Nordland, og tusenvis av husstander er fortsatt uten strøm.

Statsmeteorolog Bente Marie Wahl snakker om ekstremværet Tor

NY VINDREKORD: – Dette er en av de største målingene vi har hatt. Vi har ikke målt verdier opp i 47 meter i sekundet tidlegere, seier statsmeteorolog Bente Marie Wahl.

Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal var mest berørt, men strømmen forsvant også i en rekke områder i Buskerud, Oppland og Akershus.

Norges vassdrags- og energidirektorat regner med at husstandene vil få strømmen tilbake i løpet av lørdag.

Container tatt av vinden

TOK MED SEG CONTAINER: Stormen løftet med seg en hel container i Møre og Romsdal, men stormen er nå over, melder Meteorologisk institutt.

En rekke steder er det meldt om trær som har gått over ende, mens tak har blåst av, båter er løsrevet og løse gjenstander har flydd gjennom luften.

Politiet har likevel ikke måttet rykke ut til noen alvorlige hendelser.

To sendt til sykehus med skader

Deler av sentrum i Namsos i Trøndelag lå natt til lørdag under vann, melder Adresseavisen.

I Møre og Romsdal måtte fem personer evakueres fra en firemannsbolig da taket blåste av huset, verdens største offshore-skip slet seg, og en vinden rev med seg en hel stålcontainer.

I Sogn og Fjordane ble to personer skadet da vinden tok med seg et garasjetak.

Båten «Seven Falcon» sleit seg i går kveld i fortøyingane i Florø. Åtte tjukke trosser var ikkje nok då ekstremvêret Tor synte krefter fredag kveld.

ALDRI OPPLEVD MAKEN: I Florø forteller agent Ronny Kjerpeseth om hvordan offshore-skipet «Seven Falcon» slet seg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ