Hopp til innhold

Ekstraordinært møte om Nicolai Tangen ferdig: Krever flere svar

Representantskapet i Norges Bank krever flere svar etter et ekstraordinært møte angående ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef i Oljefondet.

Julie Brodtkorb i Møte i Kringkastingsrådet i NRK

VURDERER GRANSKING: Leder i representantskapet i Norges Bank, Julie Brodtkorb, skal være med å vurdere gransking av ansettelsen av Nicolai Tangen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Representantskapets rolle er å føre tilsyn med Norges Bank og blant annet Oljefondet. Onsdag krevde de en redegjørelse fra sentralbanksjef Øystein Olsen om prosessen rundt ansettelsen av Nicolai Tangen som ny leder i Oljefondet.

Sentralbanksjef Øystein Olsen

REDEGJØRE: Sentralbanksjef Øystein Olsen måtte onsdag svare på prosessen knyttet til Tanges ansettelse overfor representantskapet i Norges Bank.

Foto: Hallvard Norum / NRK

Representantskapets leder, Julie Brodtkorb, beskriver opptakten til det ekstraordinære møtet slik:

– Dette er ikke noen normal situasjon.

Sittet i møte i over fire timer

Representantskapet hadde sittet i møte siden klokken 10.00 onsdag, før de avsluttet rett før klokken 15.00.

Ifølge NRKs opplysninger stilte representantskapet kritiske spørsmål rundt bakgrunnssjekken av Tangens investeringer i skatteparadis.

Representantskapet var blant annet opptatt av å få forsikringer om at Tangens private investeringer ikke kommer i konflikt med Oljefondets plasseringer.

Norges bank ba ikke om fullt innsyn i klienter, investeringer og innbetalt skatt før ansettelsen, skrev NRK mandag.

Vi har fått en redegjørelse fra sentralbanksjefen som vi ba om, også er det naturlig at det er en rekke spørsmål som kommer og det er noen spørsmål som vi har bedt om å få en skriftlig tilbakemelding på. Når det skjer skal representantskapet møtes igjen hvor dette behandles, forteller Brodtkorb til NRK.

– Hvilke spørsmål har dere ikke fått svar på?

– Det er viktig at vi nå får klarhet i alle spørsmålene vi har, uten å gå inn på de her. Vi er interessert i prosessen rundt ansettelsen av Tangen og Slyngstads deltagelse på seminaret opp mot de etiske retningslinjene i Norges Bank.

Det er blant annet spørsmålet om de etiske retningslinjene er fulgt, representantskapet nå har bedt om en skriftlig redegjørelse på.

– Som tilsyn er vi opptatt av hele prosessen, og at lover og retningslinjer som foreligger er fulgt.

De har foreløpig ikke besluttet om de skal nedsette en gransking av prosessen.

Privat luksusseminar og intimkonsert med Sting i USA

Bråket rundt Tangen startet for alvor da VG avslørte at finansmannen hadde fløyet inn flere internasjonale og norske samfunnstopper til en påkostet privat konferanse i Philadelphia i USA. Det skjedde få måneder før det ble kjent at han fikk jobben som ny sjef i Oljefondet.

Blant gjestene var blant andre daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, den norske regjeringsadvokaten Fredrik Sejersted, og den sittende sjefen for Oljefondet, Yngve Slyngstad.

Nicolai Tangen er ny sjef i Oljefondet

OMDISKUTERT: Nicolai Tangen har vært en omdiskutert ansettelse som den nye oljefondssjefen, både på grunn av skatteparadiser og en privat luksuskonferanse med samfunnstopper.

Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix

I ettertid har Dagens Næringsliv avslørt at Tangen sendte en e-post til Slyngstad etter konferansen. Der står det blant annet:

«(…) Jeg lurte på om jeg kunne spørre deg om en liten tjeneste? Dine sko som leder av Ndim er vanskelige å fylle, men noen må jo forsøke, og vi var så vidt innom dette i Philadelphia. Hadde du hatt 30 min på et tidspunkt for å fortelle meg hva jobben innebærer med politiske føringer, muligheter og den slags?»

I et intervju med NRK Dagsrevyen søndag, sa Tangen følgende om Slyngstads deltakelse og prosessen før han selv fikk jobben som sjef for Oljefondet:

– Invitasjonene til arrangementet gikk ut i mai 2018, 18 måneder før seminaret ble avholdt, og det er riktig at Slyngstad gikk av før seminaret, men jeg må si at jeg ikke hadde noen planer i det hele tatt om at jeg skulle sitte i den stolen nå, da jeg var på det seminaret.

– Hva sier du til de som nå sier at det smaker av kameraderi og smøring?

– Det er jo helt feil, det var ingen i ansettelseskomiteen som var på den turen, og Yngve Slyngstad har heller ikke vært involvert i ansettelsen av meg, sa Tangen.

Han innrømmer imidlertid at han hadde en samtale med Slyngstad om viktigheten av Oljefondet, og hvor viktig det var at fondet skulle få en god ledelse, men Slyngstad skal ikke ha oppfordret Tangen til å søke.

– Vi snakket ikke om meg som en potensiell kandidat, sa Tangen.

Daværende næringsminister og nåværende arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har i flere omganger tatt selvkritikk for egne vurderinger rundt deltakelsen på luksusseminaret.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger