Hopp til innhold

Eksplosjon av rumenske kriminelle

På tre år er antallet fengslede kriminelle rumenere tidoblet i Norge, noe som bekymrer både politiet og handelsstanden.

Tigger

Ikke alle de rumenske tiggerne i hovedstaden er kriminelle, men ifølge politiet er det mange som også begår lovbrudd.

Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

Noen av de rumenske tiggerne sjekkes nå grundig av politiet over hele landet etter flere saker der det er avslørt at de som tigger også begår lovbrudd.

- Multikriminelle

- Mange er multikriminelle, de driver med alt fra lommetyverier og innbrudd til tyverier av pin-koder og bankkortsvindel, sier Geir Ellefsen i Oslo-politiets spesialgruppe mot mobile vinningskriminelle som ble opprettet i mai.

Stjal kontanter og kort fra eldre

Kriminalomsorgens årsstatistikk viser at et økende antall rumenere havner i norske fengsler på grunn av kriminalitet. Siden 2006 er antallet rumenere i norske fengsler tidoblet.

Politiet og handelsstanden ser med bekymring på utviklingen.

- Det groveste er når de går på person, de stjeler pin-koden og etterpå raner de vedkommede og tar bankkortet, sier Thomas Angell, direktør i Handels og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH).

Ligner organisert kriminalitet

Ikke alle de rumenske tiggerne i Oslo er kriminelle, men politiet mener at tiggingen ofte bare er et skalkeskjul for kriminelle handlinger som minner om organisert kriminalitet.

- Skalkeskjul for krimhandlinger

De blir tatt med biler og leiligheter fulle av tyvegods som mobiltelefoner, datamaskiner, digitale kameraer, DVD-spillere og kostbare smykker. Mange er også tidligere dømt for vinningskriminalitet i Romania, Tyskland og Sverige

Lyspunkt

AKTUELT NÅ