NRK Meny
Normal

Eksperter tviler på en snarlig gissel-løsning

Eksperter tror det kan ta lang tid før gisselsituasjonen i Syria får en avslutning.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad

– VIL TA TID: Terrorforsker Lars Gule (innfelt) tror ikke IS har noe hastverk med å løse situasjonen med gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad

Foto: TWITTER/Lise Åserud, Scanpix / NTB scanpix

Det er snart tre uker siden det ble kjent at norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er bortført av terrorgruppen IS.

Ifølge myndighetene skal han ha blitt tatt til fange allerede i januar.

Terrorforsker Lars Gule forventer ingen snarlig løsning på situasjonen.

– Jeg tror ikke IS har hastverk. Derfor kan denne situasjonen komme til å dra ut. Så lenge det ikke skjer noe dramatisk. Så lenge ikke IS mister tålmodigheten, så er det faktisk håp for gislene, sier Gule.

Fastlåst

Helge Lurås

TERROREKSPERT: Helge Lurås er leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse.

Foto: NUPI

Han får støtte fra terrorekspert Helge Lurås som tror gisselsituasjonen kan vare i flere måneder.

– Vi har sett hvordan andre gisselsituasjoner knyttet til IS har dratt ut, så kan det fortsatt drøye i mange måneder til før vi ser nye utviklingstrekk eller en avslutning på det, sier Lurås.

Norske myndigheter har kjent til kidnappingen siden januar, men først i september ble saken kjent for offentligheten. Lurås tviler på at de har kommet noe nærmere en løsning den siste tiden.

– Det skjer kanskje ikke så veldig mye fordi de ikke har de beste kontaktene inn til gisseltakerne, og gisseltakerne er ikke spesielt interessert i å snakke med norske myndigheter. Jeg tror norske myndigheter allerede har brukt det de har av kontakter, sier Lurås.

Refsdal: – Tre muligheter

Pål Refsdal

MENER LØSEPENGER MÅ TIL: I 2009 ble Pål Refsdal selv tatt som gissel av Taliban i Afghanistan under arbeidet med en dokumentar som selskapet Novemberfilm i Arendal stod bak.

Foto: NRK

Pål Refsdal ble tatt som gissel da han var i Afghanistan for å lage dokumentarfilm. Han tror i likhet med Lurås at det er liten framgang i forhandlingene mellom IS og norske myndigheter.

– Så lenge de har sagt at de ikke betaler penger, så har ikke de norske myndighetene og IS noe å snakke om. Da er det bare å vente og se, sier Refsdal.

Han ble løslatt etter internt press i Afghanistan, og det ble ikke utbetalt løsepenger selv om dette ifølge Refsdal var på vei.

Dersom Norge likevel skulle gi etter for terroristenes krav, er det flere muligheter for å løse det praktisk, mener Refsdal.

– Det ene er at de betaler et sikkerhetsselskap løsepenger pluss en kommisjon. Det andre er at de får en tredjepart, en stat, til å megle. Qatar har tidligere betalt løsepenger til kidnappere. Det tredje er at penger kanaliseres gjennom familien, sier Refsdal.

UD sier de ikke vil fortelle hvordan de jobber med gisselsituasjonen, da de frykter det kan skade arbeidet med saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger