Hopp til innhold

Eksperter advarer mot datainnbrudd på Norges største sykehus

Oslo Universitetssykehus samler sensitiv helseinformasjon på et utdatert operativsystem. Eksperter mener alle som bruker Windows XP kan være et enkelt offer for datainnbrudd og virusangrep.

Eldgammelt operativsystem på OUS

Nær sagt alle datamaskinene på Oslo Universitetssykehus (OUS) er installert med det 14 år gamle operativsystemet Windows XP. Allerede i 2008 forsvant det fra markedet og Microsoft har sluttet å tilby kundestøtte for det.

– Det betyr for eksempel at de ikke oppdaterer for nye sikkerhetstrusler. Uvedkommende kan i teorien komme seg inn på systemet og hente ut sensitiv informasjon, sier datasalgssjef i Elkjøp, André Hesselroth.

Både Hesselroth, Microsoft og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet anbefaler alle på det sterkeste til å bytte til et nyere operativsystem. Likevel er det dette dataverktøyet de ansatte på landets største sykehus må forholde seg til.

– Det er ikke optimalt, mener Hesselroth.

Frustrert over dårlig verktøy

– Vi har veldig mye på denne PCen som vi ikke ønsker at andre skal ha tilgang til, sier Christian Grimsgaard, overlege og hovedtillitsvalgt på OUS.

Han mener de tusenvis av ansatte på OUS ikke kan gå rundt å bekymre seg for at informasjonen havner på avveie. Deres største utfordring er et dataverktøy som ikke fungerer som det skal.

– Det er en del frustrasjon knyttet til at man ikke får opp instruksjonsfilmer eller andre ting som man trenger. Man har ikke den funksjonaliteten man har på en vanlig PC hjemme.

– Styrker bevilgningene

Likevel mener Thomas Bagley, direktør for teknologi og eHelse i Helse Sør-Øst, at pasientsikkerheten er ivaretatt. Først i 2016 skal XP være borte for godt hos OUS.

– Utskiftning av operativsystem som XP og andre investeringer innen IKT, prioriteres sammen med andre behov innen for eksempel bygg, pasientbehandling og medisinskteknisk utsyr, skriver han i en e-post til NRK.

Helseminister Bent Høie (H) innrømmer at de har en lang vei igjen.

– Derfor er vi nå godt i gang med å styrke både den nasjonale styringen og bevilgningene til bedre IKT-løsninger i sektoren.

– Viktig å få på plass

Prislappen for å bytte ut operativsystemene alene skal angivelig være 40 millioner kroner. I tillegg kommer utskiftning av gamle maskiner. Overlege Grimsgaard må smøre seg med tålmodighet før han kan skrive ut sin første E-resept.

– Det er mange ting som avhenger av en moderne maskinpark og et moderne operativsystem. Disse oppdateringene er viktige å få på plass.

AKTUELT NÅ