Hopp til innhold

Ekspertenes tips: Slik mestrer du eksamen

Onsdag blir tiendeklassinger trukket opp til eksamen. Her er ekspertenes tips.

Muntlig eksamen

Onsdag blir landets tiendeklasser elever trukket opp til eksamen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Alle landets tiendeklassinger vil onsdag finne ut i hvilket fag de skal ta sin første eksamen. Det kan være både nervepirrende og spennende. Daglig leder i MentorNorge, Bjørn Kristian Haugerud, sier at motivasjon er essensielt.

– Med eksamen er man faktisk heldig for da har man gjerne motivasjonen på topp. Man har begrenset med tid på å løse en oppgave, og det er mye stoff man skal gjennom, sier han til NRK.

Haugerud er daglig leder i MentorNorge som landets største tilbyder av privatundervisning. Han mener at det viktigste man gjør er å lage en plan.

Bjørn Kristian Haugerud

Daglig leder i MentorNorge, Bjørn Kristian Haugerud, gir sine beste tips til eksamen.

Foto: Privat

– Primært så handler det om å dekke mye stoff på kort tid. Da er det viktig at man ikke går inn i det uten en plan. Det er veldig kjedelig å bli sittende halvveis i forberedelsen og innse at man har begynt i feil ende, sier han.

– Foreldrenes rolle er viktig

Arshad Jamil er tidligere leder og gründer av undervisningstjenesten Ungdomsakademiet. Han mener foreldrene må være involvert i eksamensforberedelsene.

Arshad Jamil

Arshad Jamil er gründer av selskapet Ungdomsakademiet.

Foto: Privat

– Da jeg gikk på skole var mamma og pappa opptatt av å tilrettelegge. Under eksamensperioden ble alle andre familieaktiviteter nedprioritert. Det var viktig for dem å vise støtte til meg. Foreldre kjenner barna sine best, og kan være de beste motivatorer. Viktig at de engasjerer seg, sier han.

Jamil ber tiendeklassingene om å finne sin egen flyt.

– Finn ut når du fungerer best. Når og hvordan er du mest konsentrert. Ikke gå i fellen hvor man sitter og jobber i flere timer, men ender opp med å tenke at man ikke får det til. I grunn har man vært på Snap, Insta eller Youtube, og ikke jobbet fokusert. Slikt ødelegger selvbildet, fordi man kunne få til mer egentlig. Det er viktig å legge bort alt som kan forstyrre, sier han.

Her er deres beste tips:

1. Ta det med ro, og få oversikt.

– Når du får vite hvilket fag du kommer opp i, bør du starte med å lage deg en bred oversikt over de viktigste temaene fra pensum, og jobbe med å tette eventuelle hull i de viktigste emnene, sier Haugerud.

Jamal sier at man også man må ta det må ro når man har kommet opp i faget.

– Ikke få panikk. Ta deg en 30–60 minutters pause for å samle sammen tanker. Ta utgangspunkt i eksamensdatoen, og planlegg bakover. Bruk gjerne tankekart for å få oversikt, sier han.

2. Ikke start forberedelsene med et negativt bakteppe.

– Kom du ikke opp i favorittfaget? Det har du ikke tid til å tenke på nå! Det eneste målet ditt akkurat nå, er å gjøre det så godt som mulig på eksamen, sier Haugerud.

– Det å ha litt eksamensnerver, er helt normalt. De fleste presterer bedre under press, med det viktigste er å ikke la panikken ta overhånd, sier Jamil.

3. Jobb konsentrert og demp nervøsiteten.

Arshad Jamil sier at det er viktig at man tar seg pause fra sosiale medier for å få konsentrert seg.

– Bruk en app, for eksempel «offtime» som blokkerer alle sosiale medier i en og en halv time. Sosiale medier bidrar til forstyrrelse og støy, og tar bort fokuset. Jobb gjerne i mindre bulker, men fokusert og uten forstyrrelser, sier han.

Haugerud sier at man også må dempe nervøsiteten med å få god oversikt.

– Jo bedre forberedt du føler deg, jo lettere er det å dempe nervøsiteten. Derfor kan det være lurt å ikke starte øvingsperioden med å uroe deg. Er du veldig nervøs kan du lage deg et lite ritual! Det kan være en liten dans du gjør for deg selv i speilet, 10–15 dype inn- og utpust, eller å høre på yndlingslåten din, sier Haugerud.

4. Les et annet sted enn du pleier.

– Sitt et sted du ikke pleier å oppholde deg normalt. Da vet hjernen at du er i arbeidsmodus. Ikke bruk tid å finne plass på et fullt bibliotek, men kanskje du kan få låne møterommet på mors eller fars arbeidsplass, sier Arshad Jamil.

Han poengterer også at man bør forberede seg på stressende situasjoner.

– Veldig mange får til veldig mye under forberedelsene, men likevel gjør det dårligere på selve eksamensdagen fordi de ikke er vant med stresset. Prøv å stimulere eksamen. Kjør en generalprøve med et eksamenssett, ta tiden. Dette vil hjelpe deg med å disponere tiden riktig, sier han.

AKTUELT NÅ