Ekspertenes dom: Her er debattens vinnere og tapere

BERGEN (NRK): En god debatt der politikerne fikk snakke om politikk, mener kommentatorene etter valgkampens siste partilederdebatt. Disse politikerene gjorde det best og verst, ifølge Trine Eilertsen og Frøy Gudbrandsen.

Partilederdebatten i Bergen.

Partilederdebatten i Media City Bergen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Bergens Tidendes politiske redaktør Frøy Gudbrandsen mener Rasmus Hansson (MDG) markerte seg best i debatten.

Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen klarer ikke å bestemme seg, og kårer tre vinnere: Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Audun Lysbakken.

Her er kommentatornes dom over politikernes innsats:

Jonas Gahr Støre (Ap)

Støre

AP: Jonas Gahr Støre.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Støre er veldig dreven og rutinert debattant. Han er veldig sterk når han snakker om eldreomsorg og var god i duellen med Siv Jensen. Han er også en av de tre beste i dag, mener Eilertsen.

– Støre fikk sagt det som var viktig for ham og si, og holdt en grei sluttappell. Han klarte seg også greit i duell om eldreomsorg med Siv Jensen. Han er helt sikkert fornøyd, mener Gudbrandsen.

Erna Solberg (H)

Solberg

HØYRE: Erna Solberg.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Erna er en av de tre sterkeste. Hun benytter hvert sekund til å vise frem politikk regjeringen har gjennomført. Hun var kanskje best da hun svarte på utfordringen fra Lysbakken om hva regjeringen har gjort for fattige, mener Eilertsen.

– Gjennomgående solid. Høyre er nok fornøyd med at forsvar ble tema i den siste debatten. Det har ikke vært så mye diskutert i de andre debattene. Hun er solid, som hun pleier, sier Gudbrandsen.

Siv Jensen (Frp)

Jensen

FRP: Siv Jensen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Offensiv, alltid litt rart å høre Siv Jensen og Frp snakke klima, men hun har den posisjonen at det er et parti som tydelig utfordrer alle de andre på veldig mange saker, mener Eilertsen.

– Jensen var god. Hun har vært litt daff i andre debatter, men var skikkelig på hugget. Hun var også god i duellen med Støre, og fikk hamret inn noen av de viktige sakene: innvandring og veibygging, mener Gudbrandsen.

Knut Arild Hareide (KrF)

K A Hareide

KRF: Knut Arild Hareide.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Han sliter med posisjonen i midten. Han skal forklare i sak etter sak at han står i midten og slites mellom den regjeringen han har sagt han ikke skal felle, og det han skal drive valgkamp på. Det var en tung dag for Hareide også i dag. Han har alt i alt hatt en tung valgkamp, mener Eilertsen.

– Var ikke så god i første del av debatten. Litt bedre etter hvert, og han er blitt flinkere til å snakke om regjeringsalternativene. Men han snakket litt lite om egen politikk, og kanskje særlig på klima. Avsluttet med en fin appell, mener Gudbrandsen.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Vedum

SP: Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Han skinte ikke så mye i dag. Han fikk ikke snakke så mye om distrikt men snakket om en del andre saker. Var hard mot Frp på drivstoffavgifter, og var nok best i den seansen i dag, men alt i alt var han middels god, mener Eilertsen.

– Bedre enn tidligere i valgkampen. Det er en fordel for ham at distriktspolitikk ble et tema nå i den siste debatten. Helt OK, mener Gudbrandsen.

Trine Skei Grande (V)

Grande

VENSTRE: Trine Skei Grande.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Grande har et tydeligere ståsted enn Hareide, men kom ikke så mye til orde i dag. Fikk snakket godt om klima men lite om skole og grundere. Hun har ikke hatt en veldig god dag, mener Eilertsen.

– Hun overbeviste egentlig ikke. Hun kom lite til orde i første del, og ble bedre etter hvert. Men hun fikk ikke snakket nok om egne saker i denne debatten, mener Gudbrandsen.

Audun Lysbakken (SV)

Lysbakken

SV: Audun Lysbakken.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Han er en av de tre beste i kveld, og det har han vært i nesten alle debattene. Han er veldig tydelig utfordrer til regjeringen og ignorerer når han blir utfordret tilbake. Han har godt humør og er veldig solid, mener Eilertsen.

– Jeg syns Lysbakken har vært best mange ganger i valgkampen, men i dag var han kanskje ikke like overlegen. Men han klarte seg bra, og særlig appellen hans til slutt syns jeg var veldig bra, mener Gudbrandsen.

Rasmus Hansson (MDG)

Hansson

MDG: Rasmus Hansson.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Hansson er offensiv på kjernesaken sin og litt mindre diplomatisk enn sin medtalsperson. Han blir mer brumlebass enn konstruktiv med tanke på samarbeid, mener Eilertsen.

– Han har ikke markert seg så mye i de andre debattene, men i dag imponerte han kanskje mest. Jeg syns han var ganske morsom, og fikk markert seg. Når de kjemper mot sperregrensen, er det viktig for ham.

Bjørnar Moxnes (R)

Moxnes

RØDT: Bjørnar Moxnes.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Virker litt sliten og uten energi. Han får snakket om sin favorittsak velferdsprofitører, men ikke om så mye annet. Hadde en veldig god appell, mener Eilertsen.

– Han kom ikke til orde så ofte, men gjorde en grei jobb. Han fikk sagt «velferdsprofitører» en del ganger, og det var sikkert viktig for ham, mener Gudbrandsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger