Ekspert trur ikkje på prissamarbeid i daglegvarebransjen

– Konkurransetilsynet kjenner daglegvarebransjen godt, og eg forstår ikkje at det skal vere grunnlag for å tru at det er eit prissamarbeid mellom dei tre store kjedene, seier Odd Gisholt, ekspert på daglegvarebransjen.

Konkurransetilsynet mistenkjer prissamarbeid mellom dei tre store daglegvarekjedene, Coop, Norgesgruppen og Rema 1000.

VIDEO: Konkurransetilsynet mistenkjer prissamarbeid.

Gisholt, som er siviløkonomi og cand. oceon, er programansvarleg for marknadsføring ved BI i Drammen. Han meiner at dei tre dominerande kjedene i den norske daglegvarebransjen, Coop, Norgesgruppen og Rema 1000, konkurrerer knallhardt mot kvarandre.

Dagligvareekspert Odde Gisholt.

Odd Gisholt, ekspert på daglegvaremarknaden ved Handelshøgskolen BI, trur ikkje på påstandane om prissamarbeid mellom daglegvarekjedene.

Foto: Tore Linvollen / NRK

– Det stemmer at dei har ei form for prissamarbeid ved at dei har folk som går rundt i butikkane til kvarandre og ser på prisane, og derfor vil også prisane vere like. Men leiinga i dei tre selskapa samarbeider på ingen måten om prisane, seier han i eit intervju med NRK.

Mistanke om prissamarbeid

Det var onsdag denne veka at Konkurransetilsynet starta aksjonen mot dei tre daglegvarekjedene. Det er mistanke om at dei tre kjedene samarbeider om pris. Avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet seier at formålet med aksjonen er å stadfeste eller avkrefte ei mogleg brot på konkurranselova sitt forbod mot konkurranseavgrensande samarbeid.

– Mistanken gjeld utveksling av strategisk marknadsinformasjon mellom kjedene i daglegvaremarknaden, seier han. Han fortel at har lagt fram mistanken om prissamarbeid for tingretten, som gav grønt lys for razziaen.

Konkurransetilsynet utførte onsdag razzia hos Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen.

Konkurransetilsynet har aksjonert mot daglegvarekjedene Coop, Norgesgruppen og Rema 1000 for mistanke om prissamarbeid.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Ingenting å skjule

Kommunikasjonssjef Lise Mette Kjelberg i Coop seier at dei har gitt Konkurransetilsynet alt dei har bede om, og at dei ikkje har noko å skjule. Også Mette Fossum, kommunikasjonsdirektør i Rema 1000 seier dei samarbeider godt med tilsynet, og at dei kjenner seg sikre på at dei ikkje har gjort noko gale.

Også kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen stadfestar at Konkurransetilsynet har aksjonert mot selskapet, men han avviser også påstandane om prissamarbeid.

Alle tre seier at hovudmålet er å sikre dei lågaste prisane for forbrukarane.

SISTE NYTT

Siste meldinger