Hopp til innhold

Ekspert om Trump-meldingene som rystet børsene: – Dårlig nytt for norsk økonomi

«Trump sparker markedene i magen», skriver Business Insider. Også vanlige nordmenn vil på sikt merke konsekvensene av Trumps tilspissede Kina-politikk, spår DNB-sjefsøkonom Kjersti Haugland.

US President Donald Trump delivers remarks on immigration

STRAMMER GREPET: USAs president Donald Trump trapper opp handelskrigen med Kina, noe som skaper uro på internasjonale børser og markeder.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Den amerikanske presidenten brukte natt til i dag sin foretrukne plattform, Twitter, til å melde at handelskrigen med Kina trappes opp.

Allerede fra 1. september skal USA ilegge en ytterligere toll på 10 prosent på varer verdt 300 milliarder dollar som importeres fra rivalen i Øst-Asia.

Reaksjonen på en rekke internasjonale børser og indekser var tydelig, med negative utslag for blant annet oljeprisen, USA-børsene og gullprisen.

«Trump sparker markedet i magen», skriver Business Insider. Det amerikanske magasinet går så langt som å beskrive det internasjonale aksjmarkedet som «et blodbad» som en konsekvens av Trumps tvitring.

Laster Twitter-innhold

– Liten etterspørsel etter norske varer

Her hjemme endte hovedindeksen på Oslo Børs ned med 1,12 prosent fredag ettermiddag. På det dyreste ble en amerikansk dollar omsatt for nesten ni kroner (8,95).

Det er en dollarkurs nordmenn ikke har sett på flere år.

Kjersti Haugland

Kjersti Haugland er sjeføkonom i DNB Markets.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, er tydelig på at en opptrapping av handelskrigen mellom USA og Kina er dårlig nytt – både for de involverte partene, men også tredjeland – som Norge.

– Når USA og Kina får en en svakere vekst, blir det mindre etterspørsel etter norske varer, forklarer Haugland, som legger til at oljeprisen var en av flere faktorer som reagerte «momentant og sterkt» i går kveld.

Den norske kronas fall, målt mot dollaren, skyldes nervøsitet i markedene, sier Haugland.

– Når det er urolige tider, vil investorene kjøpe de «store» valutaene, som amerikanske dollar og yen. Nå har mange solgt den norske krona, og søkt tryggere havn i valutamarkedet, sier Haugland.

«Mannen i gata»

Knut Sunde, direktør i Norsk Industri

Knut Sunde er direktør i Norsk Industri.

Foto: Tone Buene / Norsk Industri/Presse

Haugland forklarer at også den jevne nordmann vil kunne merke konsekvensene av Trumps harde linje mot Kina.

  • – Kronekursen er veldig svak, noe som følger i uroen i kjølvannet av handelskrigen. Dette vil være negativt for utenlandsreisende.
  • – Samtidig er en svak kronepris gode nyheter for norske bedrifter. Disse blir mer konkurransedyktige i utlandet, fordi det blir billigere å kjøpe norske varer og tjenester.
  • – Men, om handelskrigen vedvarer og sprer seg til Europa, kan også arbeidsmarkedet her hjemme bli rammet. Dette gjelder særlig norske bedrifter som selger varer til utlandet.

Tror ikke på kortsiktig løsning

U.S. President Donald Trump speaks at a campaign rally in Cincinnati

I et valgkampmøte i Cincinnati denne uken Trump at USA skal «tax the hell out of China», inntil de to landene er enige om en ny handelsavtale.

Foto: Bryan Woolston / Reuters

Knut Sunde, direktør i Norsk Industri, sier nattens Twitter-meldinger dessverre var forventet kost fra USAs president, som vil bruse med fjærene for egne velgere.

– Trump fortsetter kjøret sitt mot kineserne, og det er ingen grunn til å tro at dette roer seg med det første. Jeg har ikke noe tro på at det løser seg på kort sikt. Det vil vare i mange år fremover, prege verdensøkonomien, og norsk økonomi også, sier Sunde.

Han lister opp flere punkter der norsk økonomi vil bli påvirket av handelsbataljen mellom USA og Kina.

  • Sunde tror oljeprisen kommer til å falle ytterligere.
  • Oljeprisen, pluss internasjonale renter som er lave og kan falle ytterligere, vil antagelig kunne gi dårlige markeder for norsk eksport.
  • «Kaos internasjonalt» gjør kronekursen samtidig utrolig svak, spår Sunde.

– Nå er vi veldig nærme 10 kroner mot én euro, og det er sånn det er i krisetider, som under finanskrisen, sier Sunde, som påpeker at de største konsekvensene først og fremst kommer for amerikanerne.

– Forklaringsproblemer

– Varene de kjøper blir stadig dyrere. De har ikke noen særlig lønnsøkning. Det blir dyrere direkte til forbrukerne, og det blir dyrere for amerikansk industri, som benytter anledningen til å legge på prisen når de får dyrere stål og aluminium, sier Sunder og legger til:

– På et tidspunkt kan det hende at Trump får problemer overfor amerikanere flest med å forklare hvorfor det han gjør er riktig.

Supporters of U.S. President Donald Trump hold signs during a campaign rally for the president in Cincinnati

Trump-supportere viser hva de mener om den sittende amerikanske presidenten på et

Foto: Bryan Woolston / Reuters

AKTUELT NÅ