Ekspert om aloe vera i C9-diett: – Helt unødvendig

Steinar Madsen i Legemiddelverket mener det er helt unødvendig av Forever Living å ha aloe vera som kosttilskudd i sin C9-diett. – Det gir økt risiko for bivirkninger, sier han.

Steinar Madsen, Medisinsk fagdirektør Statens Legemiddelverk

KRITISK: Steinar Madsen i Legemiddelverket sier at det ikke er rart du går ned i vekt på C9-diett når du får i deg så få kalorier.

Foto: Kamilla Marie Johsen / NRK

Expressen-journalist Anna Bäsén har i en større reportasje på Expressen testet Forever Livings C9-slankekur. Dietten, som koster over 1300 kroner, består av aloe vera, to kosttilskudd-pakninger og en shake.

Dietten går ut på at du i ni dager skal få i deg lite mat og få kalorier. I to av dagene skal du faste. Du skal innta produktene som følger med i pakken og prøve å trene litt.

Anna Bäsén tester Forever Livings C9-kur

GJORDE TESTER: Anna Bäsén var hos lege både før og etter C9-kuren. Før kuren var hun helt frisk - etter var fikk hun påvist endrede leververdier.

Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

Bäsén som gjorde dette under legetilsyn som et medisinsk eksperiment, fikk påvist høyere leververdier etter dietten.

Faste + aloe vera = dårlig kombinasjon

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket og spesialist i indremedisin og hjertesykdommer forteller NRK at inntak av aloe vera kan gi en rekke bivirkninger, men at det er sjelden man får leverskade.

Han forklarer at det er vanskelig å forutsi hvem som kan få leverskade, da det er store individuelle forskjeller i hvordan man tåler planten. Men dersom man faster og bruker aloe vera er risikoen for bivirkninger større.

– Det er jo ikke rart at C9 fører til at du går ned i vekt, fordi du må følge en streng diett med lite kalorier. Men tilskuddet av aloe vera har ingen slankende virkning i seg selv. Når man faster blir leveren mer følsom for skade, noe som kan være forklaringen på det som hendte med den svenske journalisten, sier han.

Lett leverskade gir ingen symptomer og kan bare avsløres med blodprøver, mens alvorlig leverskade kan gi smerter i magen, kvalme og gulsott.

– Aloe vera bidrar ikke til at slankingen blir mer effektiv, bortsett fra at aloe vera kan virke litt avførende. Så det er helt unødvendig og gir økt risiko for bivirkninger.

Forever Livings C9-slankekur

KUREN: Denne C9-kuren ga Expressen-journalisten endrede leververdier.

Foto: Frida Storm / Frida Storm

Forbudt i USA

Aloe vera som ikke er renset inneholder et stoff som kalles aloin, forklarer Madsen.

Aloin virker som avføringsmiddel og var vanlige i reseptfrie avføringsmidler i noen land. Dette ble forbudt i USA i 2002 fordi man var bekymret for bivirkninger, blant annet leverbetennelse.

– Forskningen har egentlig ikke påvist at aloe vera har noen verdifulle medisinske virkninger, så det meste av de egenskapene som brukes i markedsføringen er ikke dokumentert, sier han.

Flere bivirkninger

  • Aloe vera kan føre til lavt blodsukker og bør brukes med forsiktighet av personer som bruker legemidler mot diabetes.
  • Aloe vera kan gi økt risiko for blødninger, og bør ikke brukes av personer som bruker blodfortynnende legemidler.
  • Aloe vera kan gi nyresvikt og forstyrrelser av mineralene i blodet og bør derfor brukes med forsiktighet av personer med hjertesvikt eller nedsatt nyrefunksjon.
  • Aloe vera brukt på huden som hudpleiemiddel kan gi kraftige allergiske reaksjoner.
  • Aloe vera kan gi magesmerter, diaré, utslett, muligens økt risiko for ende- og tykktarmskreft.

Forever Living: Aloe vera som kosttilskudd

Fredric Alerstam, sjef for Forever Living Skandinavia forteller NRK at det er vanskelig å forholde seg til rapporter og studier på at aloe vera kan påvirke leververdiene, fordi det finnes utallige sorter.

Fredric Alerstam i Forever Living

DYRKER EGEN ALOE VERA: Fredric Alerstam i Forever Living forsikrer om at aloe veraen i deres produkter er trygge.

Foto: Forever Living

Forever Living bruker aloe barbadensis som de selv dyrker, høster for hånd og foredler, forteller han. I Forever Livings aloe vera brukes utelukkende den innerste fileten av planten og ikke skallet. Det er i skallet den forhøyde prosenten av aloin er.

– Vår aloe vera er godkjent som kosttilskudd og matvare. Som med bruk av alle kosttilskudd, skal man rådføre seg med lege først hvis man har et helseproblem. Vi tilbyr dessuten en «Fornøyd kunde»-garanti som innebærer at du får pengene tilbake hvis du ikke er fornøyd med produktet ditt, sier han.

Han legger til at aloe vera som ingrediens i Forever Livings produkter er godkjent av Mattilsynet.

SISTE NYTT

Siste meldinger