Hopp til innhold

- De har spyttet de sørgende i ansiktet

NRKs tidligere korrespondent i Afrika, Tomm Kristiansen, er ikke nådig i sin karakteristikk av Tjostolv Moland og Joshua French, og han får delvis støtte fra Fafo-forsker.

Tomm Kristiansen
Foto: NRK

- Det folk i Kisangani venter av disse to karene, er at de tar et ansvar. Om de har drept eller ikke spiller ingen rolle, for de har leid denne sjåføren som ble drept, sier Kristiansen.

Kristiansen var NRKs korrespondent i Afrika i to perioder. Han har også vært kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir .

En såpeopera

Kristiansen, som var gjest i mandagens Store Studio , mener hovedpersonen i det han kaller en såpeopera ikke er de to nordmennene, men en enke som nå sliter med fremtiden.

– I afrikansk tradisjon skal du, når noe skjer, forsone og komme videre, helbrede istedenfor å straffe, sier Kristiansen, som mener Moland og French aldri har tatt stilling til enkas situasjon.

– Det de istedenfor har gjort, er å spytte de sørgende i ansiktet. Det er der de sporet av, og det er derfor de er hatet i Kisangani, sier Kristiansen.

Han mener de to ikke har hatt god nok kjennskap til afrikansk kultur. Og han får delvis støtte fra Fafo-forsker og Afrika-ekspert Morten Bøås.

Advokat Morten Furholmen synes det er vanskelig å kommentere kritikken fra Kristiansen, fordi de tingene han tar opp skjedde på et tidspunkt da han ikke var de to nordmennenes advokat.

– Blir sett på som smålig og gjerrig

– Kristiansen har delvis et poeng. Moland og French har neppe skjønt så mye av det kongolesiske samfunnet. For skjer det en ulykke, så blir det sett på som gjerrig, smålig og uvanlig å ikke ta sosialt ansvar for de etterlatte. Uansett om man er ansvarlig for ulykken eller ikke, men nå er jo ikke denne saken fullt så enkel, sier Bøås.

Han kan fortelle at det er vanlig i Afrika å gjøre opp for seg ved hjelp av en kompensasjon utenfor rettssystemet.

– Men som i så mange andre afrikanske land, så er det en sammenblanding mellom rettsoppfattningen til folk og rettssystemet, sier Bøås.

Han er ikke så sikker på at penger hadde løst denne saken.

– Jeg er ikke overbevist om at penger hadde løst denne saken, for det er ikke snakk om en vanlig trafikkulykke, men jeg tror de hadde tjent på å melde seg og ikke forsøke å rømme. De kunne meldt seg og tilbudt sin hjelp både til politiet og til familien. Selv om de ikke innrømmet skyld, kunne de tilbudt å kompensere tapet. Da kunne saken fått et annet forløp, sier Bøås.

Tror ikke Moland og French er hatet

På et punkt er Bøås ganske uenig med Kristiansen, han tror ikke de er spesielt hatet i Kisangani.

– Folk i Kisangani har nok helt andre ting å tenke på enn Moland og French, sier Bøås.

I forrige uke kom det frem at kongolesiske myndigheter vurderer å benåde de to nordmennene.

– Jeg tror saken kommer til å gå sin gang, og det er mulig at noen av de groveste spionanklagene vil bli skrelt bort. Så jeg tror saken ender opp med en fellende dom og mulig en benådning, sier Bøås.

– For når folkene i Kisangani som Kabila ønsker å holde seg inne med, nå har tjent noen dollar på saken, kan det være lettere for presidenten å bli ferdig med den og benåde de to, sier Bøås.

Han håper enken etter den drepte sjåføren Abidi Kassongo kan få en erstatning.

– Jeg håper enken får litt. For det er ikke lett å være enslig forsørger i Kongo. Hun har falt dramatisk både i sosial anseelse og ikke minst økonomisk. For det finnes ikke noe sikkerhetsnett i Kongo, sier Bøås.

Åpner for kompensasjon

Advokaten til French og Moland, Morten Furuholmen, sier at de er åpne for alle alternativer som kan løse saken, men at erstatningskravet mot de tiltalte hindrer en løsning. De har lagt press på UD for at dette punktet skal ryddes av bordet, forteller han.

Furuholmen sier at dersom en kompensasjon til enken kan være med på å bane veien for en benådning, så er de åpne for se på det.

- Men så lenge den kongolesiske statsadvokaten krever 60 millioner kroner i erstatning, så er det ikke så mye vi kan gjøre, legger han til.

Trolig rettssak i løpet av uken

I forrige uke ble rettssaken mot de to nordmennene utsatt på ubestemt tid, i påvente av at medisinsk ekspertise skulle komme fra hovedstaden Kinshasa for å undersøke Moland.

Nå er det etter det NRK forstår ventet at det vil bli et rettsmøte mot slutten av uken, men det er fortsatt usikkert om begge eller bare French møter.

AKTUELT NÅ