Eks-UDI-direktør ut mot regjeringen

Det er en skam at kurdere kastes ut av landet etter ti år, mener tidligere UDI-sjef Trygve Nordby.

Trygve Nordby
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Etter ti år i Norge har 130 kurdere fått endelig avslag på opphold på humanitært grunnlag. Tidligere UDI-direktør Trygve Nordby mener politisk prestisje er eneste grunn til at de skal kastes ut.

LYD: Nordby i Politisk kvarter

For første gang går han til frontalangrep på regjeringen for måten kurderne er behandlet på.

- Jeg synes det er en skam. Dette er mennesker som har vært her i landet i ti år. De er i en svært vanskelig livssituasjon, og norsk jus og norsk praksis i forhold til alle andre som har vært i en tilsvarende situasjon, er at da har de fått lov til å bli på humanitært grunnlag, sier Trygve Nordby til NRK.

Amandapris-vinner fikk nei

Raouf Saraj

Raouf Saraj mottar Amanda-prisen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Blant de 130 kurderne som nå har fått nei, er det mange som har skapt seg et liv i Norge. Blant annet Amandapris-vinner Raouf Saraj som bor i Trondheim.

I Kristiansand er den 28 år gamle bussjåføren Osman Hama blant dem som har fått endelig avslag. Han synes det er vanskelig å forstå avgjørelsen.

- De importerte sjåfører fra Tyskland for å kjøre, mens jeg som har vært her i ti år og kan språket ikke får lov til å jobbe, sier Hama til NRK.

Video nsps_upload_2009_3_9_7_37_9_1.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: - Politisk prestisje er eneste grunn til utkastelse.

Politisk prestisje

Trygve Nordby har jobbet med flyktninger store deler av livet. Som UDI-sjef ga han denne omstridte gruppen opphold på humanitært grunnlag. Tre UDI-sjefer måtte gå på grunn av den avgjørelsen. Men Nordby angrer ikke sin støtte.

- Det har vært gitt så mange rare vedtak i norsk forvaltning - fram og tilbake. De har vært integrert, de har fått lov til å jobbe, de har blitt tatt ut av jobb. Ingen annen gruppe har så vanskelig som disse kurderne, sier Nordby. Jeg kan vanskelig se at det er noe annet enn politisk prestisje som gjør at man fortsatt holder disse menneskene i uvisshet.

Dag Terje Andersen

Dag Terje Andersen

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen forsvarer avgjørelsen, og mener kurderne fra Nord-Irak burde ha dratt hjem for lenge siden.

- Personlig har jeg ingen politisk prestisje i forhold til hva som har blitt gjort tidligere i denne saken, men jeg er opptatt av at det skal være en rettferdig behandling. Og det skjer ved at UDI behandler det her etter de reglene som gjelder sier Andersen til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger