Eks-statsministrene går fri

Bare tre av stortingspoltikerne som var innblandet i pensjonsrotet på Stortinget etterforskes nå videre av Økokrim.

Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik

Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland frikjennes for ulovlig juks med stortingspensjonene sine.

Foto: Erlend Aas/Scanpix/Torsten Blackwood/AFP

Gro Harlem Brundtland (Ap) , Kjell Magne Bondevik (Krf) og Tore Austad (H) blir ikke etterforsket videre av Økokrim, bekrefter førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim overfor NRK.

- Vi har sett på de personene som var omfattet av Stortingets granskning, det så kalte Kjønstad-utvalget, og på basis av de foreløpige undersøkelsene har vi ikke funnet grunnlag for å drive etterforskning av andre personer enn de tre som nå fortsatt etterforskes, sier Roscher.

Les om utvalget: Seks representanter fikk for mye

Det er ikke nødvendigvis den samme begrunnelsen for alle personene når sakene legges døds, men Økokrim vil ikke gå i detalj på hvorfor.

Bondevik fikk status som mistenkt før saken hans nå legges bort av Økokrim. Dermed har den tidligere statsministeren vært inne til avhør.

- Bondevik var inne til avhør som mistenkt, men saken mot ham er nå henlagt etter bevisets stilling opplyser førstestatsadvokaten.

De to andre som nå ikke lenger etterforskes var det generelt ikke grunnlag for å drive noen videre etterforskning av.

Mistenkes for bedrageri

De tre andre som Økokrim startet etterforskning av 11. februar er fortsatt en del av saken.

Les også: Økokrim etterforsker eks-politikere

Anders Talleraas

Anders Talleraas (H)

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Det er besluttet å etterforske Anders Tallerås (H),
Magnus Stangeland (Sp) og Thor-Erik Gulbrandsen (Ap) videre for
pensjonsjuks.

Økokrim opplyser at de nå vil gjøre konkrete vurderinger opp mot mistanke om bedrageri. Mer om den videre etterforskningen vil de ikke si med tanke på å beskytte sitt eget arbeid.

- Vi vurderer at det for de tre er grunnlag for å se nærmere på utbetalingene av stortingspensjoner. Dette for å bekrefte, eller eventuelt avkrefte, at det er begått straffbare forhold i forbindelse med pensjonene deres, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim til NRK.

Kan få seks års fengsel

Med dette er den første innledende fasen over for Økokrim. De har nå ved å se på Stortingets rapport og ved innhenting av egen informasjon gjort en generell vurdering av de seks sakene.

Framover vil det innledes en ordinær etterforskning av sakene for å undersøke muligheten for å straffeforfølge de tre tidligere politikerne.

- Det er nå altfor tidlig å si om det vil bli noen tiltale. Vi må gjennom etterforskningen finne ut om det er grunnlag for det, opplyser Roscher i Økokrim.

Forholdene som de tre nå etterforskes for har en strafferamme på opptil seks års fengsel.

Stortingssalen
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Stikkprøver startet det hele

En stikkprøve gjennomført av Riksrevisjonen avdekket i august i fjor at seks tidligere stortingsrepresentanter mottok for mye i pensjon, og at utbetalingene ikke ble kontrollert.

Det var blant annet politikere som hevet full pensjon til tross for at de fortsatt var yrkesaktive og tjente penger andre steder.

LES Alt om stortingspensjoner

Etter avsløringen initierte presidentskapet på Stortinget en ekstern granskning av pensjonsordningene for våre rikspolitikere. Granskningen viste at det var for dårlig kontroll med pensjonsordningen.

Like før Økokrim i dag kom med sine nyheter fra etterforskningen av de seks politikeren ble det av regjeringen innført endringer i ordningen for stortingspensjoner. Framover vil Statens Pensjonskasse overta administrasjonen av pensjonene. Dermed skal ikke Stortinget lenger ha det praktiske ansvaret for sine egne pensjoner.

SISTE NYTT

Siste meldinger