Hopp til innhold

Eks-sjef: Kan ikke fatte Jensen er skyldig

Iver Stensrud fortalte at han måtte «ta en timeout» da Eirik Jensen ble arrestert. Øyvind Norgarden kan ikke fatte at Jensen er skyldig. I dag vitnet de to i Oslo tingrett.

POLITIAKSJON Politioverbetjent Øivind Nordgaren under en pressekonferanse i Politihuset i Oslo

Øyvind Nordgaren (t.v) og Iver Stensrud på en pressekonferanse som politiledere på Politihuset i Oslo i 2007.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

De to er tidligere sjefer ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

– Det var sjokk. Fullstendig sjokk, sier Øyvind Nordgaren til NRK etter vitnemålet.

– For meg er det hele uvirkelig, sa Iver Stensrud fra vitneboksen.

To ganger gjentok Iver Stensrud setningen i Oslo tingrett. Dommeren ville vite om han satt med kunnskap om at Jensen var uskyldig.

– Jeg har ikke kunnskap om det. Da denne saken kom opp så måtte jeg ta en timeout, men i respekt av det som skjer videre så vil jeg ikke uttale meg mer om det, sier Stensrud.

EKS-SJEF: Iver Stensrud i vitneboksen i Oslo tingrett.

EKS-SJEF: Iver Stensrud i vitneboksen i Oslo tingrett.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Stensrud og Nordgaren er kalt inn som vitner for å forklare seg om korrupsjons- og narkotiltalte Eirik Jensen.

– Taket raser ned

– Jeg kan ikke fatte at han er skyldig, og da går det på min magefølelse, sier Nordgaren til NRK, før han legger til:

– Det lyser både gule og rød lamper her og man må ha respekt for den etterforskningen som er gjort og rettssaken som går nå. Så får vi avvente resultatet.

Øyvind Nordgaren i Oslo tinghus.

VITNET: Øyvind Nordgaren i Oslo tinghus.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Nordgaren kunne ikke tro nyhetene om pågripelsen i februar 2014. Selv hadde han akkurat pensjonert seg da Jensen ble pågrepet.

– Det kom jo som lyn fra klar himmel. Og det var jo holdt hemmelig, så det skulle jo komme overraskende. Du føler nesten at taket raser ned i hodet på deg. Han var en betrodd medarbeider på høyt plan, som var gitt veldig stor tillit. Et sjokk.

Ba Jensen være sterk

Stensrud beskriver Jensen som en politimann som produserte mye saker, «men han var ikke noe mer enn gjennomsnittet til å skrive». Han beskriver 59-åringen som en mann som ikke stilte så mye krav til ting, som klær for eksempel.

Eirik Jensen i Oslo tingrett

FØRSTE DAG: Eirik Jensen avbildet på første rettsdag i rettssal 250.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det var bikkja og motorsykler som gjaldt, sa Stensrud.

– Jensen er ikke den typen som åpner seg for gud og hvermann. Han snakket kanskje innimellom om hvordan han hadde det på fritiden, sa Stensrud.

Etter gripelsen har Stensrud sendt fire-fem tekstmeldinger med Jensen.

– Jeg har sendt melding til ham til jul og bedt ham være sterk, fortalte Stensrud.

Tok vare på Jensen

Også tidligere org.krim-sjef Øyvind Nordgaren vitner i dag. Han forteller om et arbeidsgiveransvar han følte for Jensen etter pågripelsen, men også et ansvar for å ta vare på ham som medmenneske.

– Jeg fikk forespørsel om jeg kunne administrere et opplegg rundt Jensen da han ble løslatt. Det gjorde jeg, og jeg hadde et opplegg rundt ham 24 7 den første uken etter løslatelsen. Det gjaldt det mellommenneskelige, sier Nordgaren.

Før Nordgaren entret vitneboksen fortalte Stensrud at han og Nordgaren ofte snakket sammen fortrolig, som politiledere i Oslo politidistrikt. Stensrud fortalte at det ikke bare er Jensens arbeidsmetode som var kontroversiell:

– Det var ingen hemmelighet at det Oslo politidistrikt stod for med tanke på gjenger var dialogmodellen i stedet for å starte store saker. Og det var kontroversielt i forhold til Kripos, andre distrikter og politiet i København.

Uskreven regel om hemmelighold

Stensrud fortalte at det var en uskreven regel i Oslo-politiet at informantene helst skulle holdes hemmelig, selv om han som sjef kunne gå inn og sjekke i registre. Han mener at han hørte om Gjermund Cappelen for første gang rundt 2000. Heller ikke Nordgaren kan huske at Cappelen var Jensens informant.

Iver Stensrud

10 ÅR TILBAKE: Iver Stensrud på en pressekonferanse i 2007.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Det satt veldig langt inne hvis jeg spurte. Hvem er informanten? Jeg satt ikke meg selv i den situasjonen at jeg gikk inn og kontrollerte informanter, sa Stensrud.

– Med Jensen så var det kanskje slik at det ikke ble ført inn på grunn av spesielle prosjekter som han ble satt til å styre, sa Stensrud.

Det topphemmelige prosjektet som Eirik Jensen hadde frem til 2012, ble også touchet så vidt.

Topphemmelig prosjekt

– Jensen var satt til å lede et nasjonalt prosjekt, som mange ikke visste om, og som gjorde at det ikke var så lett å møte på kontoret klokken ni. Jeg var med å initierte det med Kripos og Riksadvokaten, sa Stensrud.

Stensrud sier prosjektet var så følsomt at ingen skulle vite om det.

– Så da noen kom og hadde synspunkter om hvordan han ledet avdelingen, så hadde du med deg den kunnskapen om prosjektet? spurte akto Guro Glærum Kleppe.

Aktor Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten

AKTOR: Spesialenhetens Guro Glærum Kleppe.

– Jada, det blir jo slik når en har leder ved siden av seg at man kan snakke fortrolig. Øyvind Nordgaaren var min fortrolige, og han kom også tidlig om morgenen. Hvis jeg lurte på noen kunne jeg snakke med ham, sier Stensrud.

Etter vitnemålet sier Nordgaren at det topphemmelige prosjektet forklarer mye av Jensens oppførsel.

– Det hemmelige prosjektet forklarer en del. Det har vært en del kritiske røster som har klaget på at Jensen har vært så mye borte og prosjekter forklarer noe av det. Til tider var det ganske mye jobb der og fravær fra Jensen. Slik som Iver (Stensrud) og jeg ser tilbake på det så mener vi at vi hadde ganske god kontroll på gjøren og laden til Eirik Jensen

Nasjonalt ansvar og mye press

Den tidligere politilederen fortalte også om hvordan politiet i Oslo samarbeidet med andre og hadde et nasjonalt ansvar.

– Det var vel noe som utviklet seg over tid fra 80-tallet. Den gang man stanset folkene på grensene og skjønte at kureren ikke skulle til Lørenskog eller Askim, men til Oslo. Og tollvesenet sammen med politiet varslet Oslo-politiet, siden vi hadde det nasjonale bistandsansvaret, sa Stensrud.

Det nasjonale bistandsansvaret førte til svært mye press fra alle hold, og spesielt politikere som kom med populistiske forslag til hva som skulle prioriteres, fortalte Stensrud.

Politiets egen spaningsvideo fra det siste møtet mellom Jensen og Cappelen

AKTUELT NÅ