Hopp til innhold

Mangeårig kollega om Eirik Jensen: – En mer rakrygget person skal man lete lenge etter

Etter massivt medietrykk mot den siktede polititoppen Eirik Jensen velger en kollega som har kjent ham i over 20 år åpent å støtte ham. John Malden vil ha fram en annen side, og etterlyser rettssikkerhet og varsomhet i media.

John Malden

STØTTER: Tidligere kollega og venn John Malden støtter nå den korrupsjonssiktede polititoppen Eirik Jensen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Polititoppen Eirik Jensen som mandag ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon har over flere dager preget nettaviser, avisforsider, radio- og tv-sendinger. Det kommer fram en historie med kraftige påstander om misbruk av den betrodde stillingen han hadde.

Forsvareren til den korrupsjonssiktede politimannen har i stor grad vært den som har måttet fronte hans syn siden han selv sitter varetektsfengslet og på isolasjon. En kollega går nå også ut for å støtte ham.

– Jeg synes det er viktig at en person som har lagt ned så mye jobb og krefter for å bekjempe kriminalitet blir behandlet på en skikkelig og ryddig måte, sier pensjonert, mangeårig politimann og kollega John Malden til NRK.

Malden jobbet i mange år i Oslo-politiet innen de samme områdene som Eirik Jensen. Han har kjent mannen som nå står siktet for grov korrupsjon i hvert fall 25 år, og har selv hatt ham som sjef i arbeidet mot organisert kriminalitet.

Nå er han er opptatt av hvordan mediene har dekket saken, og det enorme fokuset som har vært med både identifisering med navn og bilde og sterke beskyldninger.

– Jeg skjønner også at det med en slik stilling og profilering kan følge med et visst medietrykk, men selv mener jeg at det nå har gått over alle støvleskaft, sier Malden.

Det er noe av bakgrunnen for at han velger å stille opp for en mann han både kan kalle kollega og venn.

Les også: – Han må få sjansen til å forsvare seg

Les også: Politidirektøren: – Troverdighet er grunnleggende for tilliten til politiet

Eirik Jensen

BETRODD: Eirik Jensen var betrodd, og hadde flere lederfunksjoner i Oslo-politiet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Kjenner Jensen som en rakrygget politimann

Den tidligere kollegaen og pensjonerte politimannen forteller at han som alle andre ikke vet hva som faktisk har skjedd, eller detaljer om hva Spesialenheten bygger sin siktelse på. Derfor vil han ikke spekulere i hvordan saken ender.

Personlig gir han likevel uttrykk for at slik han kjenner Eirik Jensen kan han ikke se for seg at han skal ha gjort det beskyldningene nå går ut på.

– En mer rakrykket og ærlig person enn ham skal man lete lenge etter. Derfor er fortvilelsen og sjokket nok større enn man kan tenke seg, sier Malden til NRK.

Han har lang erfaring fra operativt politiarbeid, og samarbeidet over lengre tid med Eirik Jensen. Slik han kjenner den erfarne polititoppen er det derfor vanskelig å finne ord etter at pågripelsen og siktelsen ble kjent.

John Malden

BRÅTT PÅ: John Malden forteller at han reagerte kraftig da avisforsidene plutselig slo mot ham.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– For meg er det så hinsides at dette skulle skje ham. Så jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal si. Jeg har ikke ord, sier Malden.

– Det er jo en alvorlig siktelse, hva tenker du om det?
– Jeg vet ikke hva jeg egentlig tenker om det, svarer Malden.

– Uskyldig til det motsatte er bevist

Det var tirsdag saken mot Eirik Jensen første gang ble kjent i media.

Helle Kristin Gulseth forlater Oslo tingrett

FORLOT RETTEN: Spesialenhetens etterforskningsleder Helle Kristin Gulseth forlot Oslo tingrett uten å si noe til pressen etter fengslingsmøtet som gikk for lukkede dører.

Foto: Simon Solheim / NRK

Spesialenheten hadde begjært ham fengslet i fire uker, og bakgrunnen var en alvorlig siktelse for grov korrupsjon.

Til NRK fortalte Spesialenhetens leder for Øst-Norge at de mener det er skjellig grunn til mistanke for at politimannen er involvert i grov korrupsjon.

– Saken er høyt prioritert og vi anser den som alvorlig, sa Liv Øyen til NRK.

Etterforskere og ledere i Spesialenheten har så vært ganske tilbakeholdne med å gå ut med flere detaljer om hvorfor Eirik Jensen ble pågrepet og siktet.

Media og advokater i en tilknyttet narkotikasak har likevel kunnet fortelle om påstander der Eirik Jensen skal ha lekket etterretningsinformasjon fra politiet mot penger. Dette skal så ifølge en narkotikasiktet mann ha hjulpet ham til å innføre store mengder hasj til Norge.

Les også: Forsvarer for narkosiktet: – Jensen hjalp min klient smugle hasj i en årrekke
Les også: Korrupsjonssiktet polititopp navngitt i avhør i narkotikasak

Forsvareren til Eirik Jensen, Jens-Ove Hagen, har kalt påstandene «uhyrlige» og på det sterkeste avvist at politimannen har mottatt vinning fra korrupsjon.

Den tidligere kollegaen frykter likevel at slike påstander vil henge ved Jensen til evig tid uansett.

– Dette vil nok henge ved ham uansett hva resultatet blir. Det går utover familie og alle rundt ham. Derfor er jeg veldig opptatt av at medienes må vise varsomhet og følge blant annet Vær varsom-plakaten, sier Malden og uttrykker at han ikke føler at alle norske medier har vist slik varsomhet.

– Men hvordan kan han ha havnet opp i dette?
– I Norge og i andre land er man uskyldig inntil man blir dømt. Situasjonen som Eirik Jensen har kommet opp i her blir nå derfor dratt ut av proporsjoner, sier John Malden og understreker at det gjelder rettssikkerhetsprinsipper også for politifolk som etterforskes av Spesialenheten.

Mangeårig kollega støtter Jensen

SE REPORTASJE: Dagsrevyens innslag den 28. februar 2014 (reporter Simon Solheim, foto Hallgeir Aunan, redigering Øistein Solli).

AKTUELT NÅ