Normal

Tidligere Vegvesen-sjef kritisk til Mesta-salg

Tidligere vegdirektør Olav Søfteland mener staten gir fra seg muligheten til å få innsyn i asfaltbransjen når Mestas asfaltvirksomhet blir solgt.

Olav Søfteland

Han var sjef for Statens Vegvesen da Mesta ble skilt ut. Nå er han kritisk til at Mesta selger avdelingen som driver med asfalt.

Foto: NRK

Like før jul undertegnet det finske selskapet Lemminkäinen en avtale om å kjøpe 100 prosent av aksjene i Mesta Industri, som blant annet innholder selskapets asfaltvirksomhet.

– Det synes jeg er en dårlig løsning, sier tidligere vegdirektør Olav Søfteland.

Hvorfor det?

– For det første så blir det færre store selskap som kan konkurrere. Dermed blir det altså dårligere konkurranse.

Les også: – Ikke en gang samferdselsministeren visste at staten solgte asfaltselskap
Les alt om: Prissamarbeid i asfaltbransjen

Mulighet for innsyn i hva asfalten koster

Mesta ble etablert 1. januar 2003 da produksjonsvirksomheten i Statens vegvesen ble skilt ut som et eget aksjeselskap og konkurranseutsatt. Det er staten ved Nærings- og handelsdepartementet som eier hele konsernet.

Mesta lager ny gang- og sykkelvei

Mesta Industri som selges driver med produksjon av stein og asfalt, samt utlegging av asfalt.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Søfteland mener staten nå vil miste sin siste mulighet til innsyn i asfaltbransjen.

– Selv om Mesta nå fungerer som et privateid selskap så burde det jo være mulig for staten å få bedre oversikt over hva ting faktisk koster gjennom det selskapet. Til slutt så synes jeg det er sørgelig at det som vi synes var en god asfaltbutikk i det gamle Statens vegvesen, at det nå skal ut av staten.

Mener du at staten ikke burde godkjent dette salget?

– Det vil jeg ikke uttale meg om for det er kanskje andre faktorer som spiller inn en det jeg har oversikt over. Jeg ser dette ut fra den rene konkurransen på asfaltsiden, og synes derfor at det er en dårlig løsning, sier Olav Søfteland.

Konkurransetilsynet kan stoppe salget

Lemminkäinen og Mesta er i dag nummer tre og fire i det norske asfaltmarkedet. Etter oppkjøpet vil Lemminkäinen fortsatt være den tredje største aktøren etter NCC og Veidekke.

Salgssummen for Mesta Industri er 120 millioner kroner. Konkurransetilsynet vurderer fortsatt om de skal gripe inn mot salget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger