Eirik Jensen: – Jeg er ikke like stolt av alt

KAGGE FORLAG/OSLO (NRK): Korrupsjonssiktede Eirik Jensen vil vise frem fortiden i sin nye selvbiografi. Han benekter at boken er en forhåndsprosedering og går kraftig ut mot «skrivebordspolitiet».

Eirik Jensen forteller om sin nye bok

OPPGJØR: – Jeg er bekymret for utviklingen i politiet. Man må ut for å få kunnskap, være ute på gata, sier Eirik Jensen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Jeg har lyst til å vise at jeg, som folk flest, har en fortid. Jeg har også vært en rabagast og er ikke like stolt av alt, sier Jensen.

Han møter pressen for å presentere sin nye bok «På innsiden», om sitt liv som politimann.

– Vil gi innblikk i politikulturen

– Jeg har likt meg litt i skjul og dekning, så jeg måtte gå i tenkeboksen da jeg ble spurt om å skrive bok. Jeg kom frem til at det er viktig å gi folk et visst innblikk i hvordan politikulturen vår er, og hvilke utfordringer moderne politi står ovenfor, sier Jensen.

– Det er altfor mye byråkrater og folk som aldri har jobbet på gata, som trekker i trådene og utformer politiet i dag, og det er jeg kritisk til. Derfor ville jeg bruke denne muligheten.

Han ville også gi barna sine en mulighet til å forstå hva faren har drevet med i sine over 30 år i politiet.

– Jeg har barn som aldri har visst hva pappa har drevet på med. Det har vært en del av hele greia, at de nå skal få lov til å sette seg inn i hva dette har vært. Jeg har på en måte valgt dem bort, for jeg mente at jeg hadde et samfunnsoppdrag som krevde mye. Det har gått på bekostning av dem to og barnebarn. Det er noe jeg sliter med, sier Jensen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Eirik Jensen sier han prioriterte jobben foran barna fordi han følte han hadde et viktig samfunnsoppdrag.

Benekter forhåndsprosedering

Bokprosjektet ble satt i gang høsten 2012.

I februar i fjor ble den erfarne politimannen pågrepet og siktet for grov korrupsjon. Siden er siktelsen utvidet til å også omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Politimannen har hele tiden hevdet sin uskyld.

Eirik Jensen på boklansering

SVARTE: Eirik Jensen hadde fått med seg noe av kritikken mot bokutgivelsen, og svarte at det ikke er forhåndsprosedering i boka.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

I dag benekter han at selvbiografien er et forsøk på en forhåndsprosedyre, slik den narkotikasiktede forretningsmannen Gjermund Cappelens forsvarer mener.

– Det er ingen form for forhåndsprosedering. Det som ligger foran meg, skal jeg ta når den tid eventuelt kommer. Men nå er det dette jeg vil fortelle, sier han.

– Man kan gjøre opp mange meninger om meg, men det er dette jeg tror på. Det er dette jeg har valgt å stå for, og det er det jeg vil bli husket for. Vi har fått til mye, og det har vært en god tanke bak alt, sier han.

– Kan ikke lese seg til kunnskap

Med «dette» mener Jensen å arbeide i felt, ikke sitte bak et skrivebord på et politikontor.

– Mange tror man kan lese seg til den type kunnskap. Det er jeg uenig i. Jeg tror det er viktig å bringe til torgs at man må ut og tråkke for å skjønne ting. Mastergrader er greit, det, men det hjelper ikke hvis du ikke har basiskunnskapene i orden, sier Jensen.

– Jeg er veldig opptatt av kultur, men også av ukultur. Så får folk tenke hva de vil om det. Men det er viktig å si at du må snakke med folk, du må være der ute, du må forstå kodeksene, og du må våge å stole på folk.

Eirik Jensen forteller på pressekonferanse om sin nye bok

GOD TANKE: – For dem som leser, vil jeg ha frem at det har vært en god tanke bak alt, sier Eirik Jensen og håper han blir husket for sitt politiarbeid.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger