– Det er flere og flere indikasjoner på en veldig alvorlig ulykke

– Jeg tror vi skal begynne å se hvor dette bærer hen, sier forsvarsminister Espen Barth Eide. Fredag kveld fant redningspersonell flere vrakrester ved Kebnekaise.

Forsvarsminister Espen Barth Eide

– Jeg tror de fleste skjønner at det ikke ligger mange slike vrakrester på toppen av et fjell ute i ødemarka, sier forsvarsminister Espen Barth Eide om funnene av vrakrester i området der det norske Hercules-flyet er savnet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Fjellet ble fredag erklært som havaristed av svenske myndigheter.

– Det er klart at det begynner å bygge seg opp et bilde om at det man nå finner, faktisk er vrakrester fra det savnede flyet. Jeg vil understreke at vi ikke vet hva som har skjedd, men det er flere og flere indikasjoner på en veldig alvorlig ulykke hvor det er blitt spredd vrakrester over et større område, sier forsvarsminister Espen Barth Eide til NRK.

– Man jobber nå med å konstatere at vrakrestene faktisk kommer fra det savnede flyet, men jeg tror de fleste skjønner at det ikke ligger mange slike vrakrester på toppen av et fjell ute i ødemarka. Så jeg tror vi skal begynne å se hvor dette bærer hen.

Fant vrakrester

Fredag kveld bekreftet Hovedredningssentralen Nord-Norge at redningspersonell hadde funnet det som kan være deler av et flysete i området der det norske Hercules-flyet ble savnet.

– Det er funnet vattert stoff, som kan se ut som er en del av et flysete, og et borrelås-bånd, sa Tore Wangsfjord, daglig leder ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Begge gjenstandene var dynket av parafin, altså flydrivstoff.

Sent fredag var det fremdeles militære bakkemannskaper som søkte i det aktuelle området, samt helikoptre som forsøkte å ta seg opp. Letingen fortsetter med helikopter til klokken 2 og gjenopptas så igjen fra klokken 5 lørdag morgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Leteaksjon etter savnet norsk Hercules-fly

Redningspersonell har hele fredag lett i området der det norske Hercules-flyet er savnet.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Kan tyde på en kraftig kollisjon

Det norske Hercules-flyet, med fem norske offiserer om bord, ble meldt savnet torsdag ettermiddag ved Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell. Det har ikke vært fanget opp signaler fra nødpeilesenderen på flyet.

Nødpeilesenderne skal utløses ved kraftig gravitasjonsbelastning som en krasj eller plutselig strømbrudd, men det har altså ikke skjedd med Hercules-flyet.

– Man skal være veldig forsiktig med å spekulere, men det kan jo tyde på at kollisjonen har vært så kraftig at alt er blitt ødelagt, samtidig som det også kan være andre forklaringer, sier Eide.

– Jeg håper nå inderlig at vi i løpet av lørdag vil kunne si betydelig mer om hva som har skjedd, slik at vi vet skjebnen til de fem savnede.

Forsvarsministeren uttrykker stor bekymring for de fem offiserene.

– Vi håper det beste, men frykter det verste. Jeg er veldig bekymret for dem, og jeg tenker veldig på deres nærmeste og den følelse av uvisse og fortvilelse som de nå må oppleve, mens vi ikke vet skjebnen til de fem fullt ut.

Video Dårlig vær i leteområdet

Dårlig vær gjør letearbeidet svært vanskelig i området der det norske Hercules-flyet er savnet. Da NRKs team nærmet seg foten av Kebnekaise fredag ettermiddag, var været så dårlig at det ikke var forsvarlig å fortsette.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger