Eggblokaden er avlyst

Medieoppmerksomheten rundt bøndenes eggblokade gjør at Bondelaget avblåser hele aksjonen. – Vi har fått fram budskapet, sier Bondelagslederen.

Bondelagets eggblokade er avblåst

Her avblåser Bondelagsleder Nils T. Bjørke bøndenes eggaksjon.

NRK meldte allerede i går at eggblokkaden ville være over 16. mai. Nå bekrefter lederen i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, at planen hele tiden har vært å avslutte aksjonen på formiddagen i dag.

Flere timer tidligere enn planlagt.

– Det var planen å avbryte på formiddagen i dag, men vi har blitt så godt mottatt på eggpakkeriene og forbrukerne har tatt positivt i mot oss. Vi har fått frem budskapet på en god måte, og da synes vi det er greit, sier Bjørke.

Han sier han er overrasket over hvor stor støtte Bondelagets aksjon har fått.

– Ulovlig aksjoner

Stipendiat Kurt Weltzien på Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo skriver doktoravhandling på boikott som arbeidskampmiddel.

Han mener blokkaden av eggepakkeriene og SMS-aksjonen om at Bondelagets medlemmer skulle kjøpe mest mulig egg for å tømme butikkhyllene, er ulovlig.

– Pakkeriene kan i prinsippet kalle inn politiet, men politiet vil oppfatte dette som en arbeidskonflikt og derfor være uhyre restriktive med å gripe inn. Det mest praktiske er å varsle erstatningssøksmål og å gå rettens vei for å få en midlertidig forføyning som hindrer bøndene i å blokkere transport inn og ut av pakkeriene, sier Weltzien.

Eggepakkegiganten Nortura meldte imidlertid at de ikke kommer til å be om erstatning.

De hadde, slik NRK skrev i går, fått vite at aksjonene ville være over i løpet av dagen på 16. mai.

Bondelagslederen selv tok opplysningen om at aksjonen var ulovlig med knusende ro.

– Det har vi tatt med stor ro. Dette er en politisk markering, og pakkeriene har selv akseptert at vi har hatt disse blokkadene, sier Bjørke.

Flere aksjoner i dag

Til tross for at eggblokkadener over, lover Bondelagslederen flere aksjoner.

– Det er planlagt en hel del rundt om i landet, sier Bjørke.

Bondelagsleiar Nils T. Bjørke sa i NRK Debatten i kveld at det ikkje blir fleire blokadar frå bøndene før 17. mai. – Det blir nok demonstrasjonar, men ingen fleire blokadar, sa han.

Bondelagslederen lover at det ikke blir flere blokader før 17. mai.

Han sier imidlertid at det blir aksjonspause lørdag for å feire 17. mai.

– Så kommer vi sterkt tilbake i neste uke igjen.

SISTE NYTT

Siste meldinger