Hopp til innhold

Egeland: – Kofi Annan er den beste generalsekretæren FN har hatt

Listen over nordmenn som sørger over Kofi Annans (80) død er lang. Ikke bare stod han beinhardt på for de svakestes rettigheter, han var også en god norgesvenn, forteller de som kjente generalsekretæren.

Jan Egeland og Kofi Annan

GENÈVE 2003: FNs visegeneralsekretær for humanitære saker, Jan Egeland, sammen med generalsekretær Kofi Annan.

Foto: Martial Trezzini / AP

– Åh nei, dette var uventet og veldig, veldig trist. En epoke er over, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, som gjennom 25 år har jobbet med Kofi Annan i FN.

Av alle i Norge er det Egeland som har jobbet tettest med Annan, og som også derfor nok kjenner mest på sorgen i dag. Egeland var FNs spesialutsending til Colombia, FNs visegeneralsekretær for humanitære saker, og nødhjelpskoordinator, og FNs spesialrådgiver i de syriske fredsforhandlingene.

– Annan var den beste generalsekretæren FN har hatt, etter mitt skjønn. Han var ikke bare en veldig god sjef, men også en god leder av FN, han kunne organisasjonen og var enormt respektert internt. Han stod og levde for FNs prinsipper og idealer i ett og alt.

Egeland forteller at Kofi Annan uheldigvis opplevde å få mange og sterke krefter i USA mot seg da amerikanerne gikk til krig i Irak uten FN-mandat.

– Annan var uredd og modig og prioriterte beskyttelse av sivile og de svakeste. Det var ikke viktigst for ham å være populær i Washington, Moskva og Beijing. «Er dette det rette, så skal vi stå for dét og uredd kritisere maktovergriperne», sa han alltid, minnes Egeland.

Egeland sier Annan også har vært en veldig god eks-generalsekretær. Gjennom hans stiftelse og en rekke organisasjoner har han stått i spissen for menneskerettighetsarbeid og humanitært fredsarbeid. Han meklet også fred i Kenya, og var den første til å mekle i Syria.

– Og så hadde han alltid omsorg for enkeltmennesket. Da han ringte meg var det ofte først en av livvaktene som brølte strengt i telefonen med spørsmål om jeg var klar for en samtale med generalsekretæren. Så kom Kofi Annans milde stemme alltid med det samme første spørsmålet: «Jan, hvordan går det med familien din?»

– Nå tenker jeg på Annans vidunderlige svenske kone Nane, som jeg virkelig håper at det går godt med, sier Egeland.

Kofi Annan med sin kone Nane

AMSTERDAM 2013: Kofi Annan og hans svenske kone Nane.

Foto: Patrik Stollarz / AFP

Nå sørger de eldste

En som også er i sorg i dag er tidligere leder for Verdens helseorganisasjon, Gro Harlem Brundtland.

– Det er med dyp sorg jeg har mottatt det triste budskapet om Kofi Annans død. Vi har arbeidet nært sammen i mer enn 20 år.

Brundtland beskriver Annan som en mann med helt eksepsjonelle evner og egenskaper. Hans utstråling, integritet, varme og humanisme var også koplet til autoritet, noe som gjorde ham til en av våre aller fremste og mest effektive internasjonale ledere.


Brundtland er medlem og nestleder av «The Elders», en organisasjonen initiert av Nelson Mandela, først under ledelse av Desmond Tutu og fra 2013 av Kofi Annan. Annans siste offentlige opptreden ble 100-årsmarkeringen av Nelson Mandelas fødsel i Sør-Afrika. Etter det fulgte sykdom og sykehusopphold.

Kofi Annan og Gro Harlem Brundtland

OSLO 2011: Kofi Annan og Gro Harlem Brundtland under paneldebatten i regi av konferansen "New African Connections – Opportunities when Finance, Technology and Healthcare meets " i Oslo

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Verden har mistet en uerstattelig personlighet, en politisk kraft av dimensjoner, et menneske som har etterlatt seg mange dype spor. Kofi, du vil bli dypt savnet, av alle dine nære venner, også i Norge og Sverige, Nanes hjemland, som jeg vet betydde mye for deg.
Våre tanker går i dag til Kofis hustru Nane og til hans barn og barnebarn, skriver Gro Harlem Brundtland i en presseuttalelse.

Norgesvennen Kofi Annan

Nå strømmer reaksjonen inn fra nordmenn over hele landet som kjente eller hadde kontakt med den populære generalsekretæren.

Gunnar Berge var leder av Nobelkomiteen og han som delte ut fredsprisen til Kofi Annan da han fikk den i 2001.

Gunnar Berge og Kofi Annan

OSLO RÅDHUS 2001: Nobelkomiteens leder, Gunnar Berge, gir fredsprisen til Kofi Annan.

Foto: Heiko Junge / AFP
I 2001 ble fredsprisen delt mellom FN og FNs generalsekretær Kofi Annan, for deres arbeid med å lage en bedre organisert og mer fredelig verden.

– Dette er veldig trist. Veldig mange i Norge vil ta dette tungt. I tillegg til å være sentral i det globale samfunnet, var han også en stor norgesvenn. Han kom hit og gikk i den norske fjellheimen når han fikk mulighet. Dette blitt mottatt med sorg og vemod av mange.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Berge minnes at Annan, i motsetning til mange andre fredsprisvinnere, kom med vanlig rutefly til Gardermoen da han skulle motta fredsprisen.

–Han hadde enorm autoritet men framstod som beskjeden og nøktern. Han var en ytterst behagelig person å være med. Og det var imponerende hvordan han håndterte konflikter og utfordringer uten å bli stressa og irritert, forteller Gunnar Berge til NRK.

Laster Twitter-innhold

Stoltenberg: – Han var verdens samvittighet

Også Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, minnes Annan som en viktig stemme for fred og forsoning.

– Han var verdens samvittighet. Verden lyttet da han talte, og han hadde en kraft i sitt budskap som vi knapt har sett maken til.

Kofi Annan og Jens Stoltenberg

OSLO 2007: Tidligere FNs generalsekretær Kofi Annan og statsminister Jens Stoltenberg på Arbeiderpartiets landsmøte i Folkets Hus.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

For bare få uker siden snakket Stoltenberg med Annan på telefon. Faren Thorvald Stoltenberg og Annan var nære venner, og Annan kom ofte på privat besøk. Annan var derfor en av de første som ringte da Thorvald Stoltenberg døde.

– Han skulle jo egentlig vært i bisettelsen til faren min og talt, men ringte og sa at han var blitt syk på vei hjem fra Johannesburg hvor han hadde vært og markert 100-årsjubileet for Nelson Mandelas fødselsdag.

Stoltenberg forteller at han utviklet et nært vennskap til Annan, og beskriver ham som et veldig varmt og godt menneske, som viste veldig stor oppmerksomhet til alle rundt seg.

– Jeg vil savne ham. Både som en diplomatisk leder, men også som det varme medmenneske han var.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ