Hopp til innhold

Den første norske ebola-pasienten har landet på norsk jord

GARDERMOEN/ ULLEVÅL (NRK): Den ebolasmittede norske kvinnen ble smittet i Sierra Leone landet tirsdag ettermiddag på Gardermoen. Kvinne har blitt fraktet til Ullevål sykehus for å få behandling.

Flyet med den ebolasmittede norske helsearbeideren landet på Gardermoen like etter klokken 12 i dag.

En kortesje med flere ambulanser, fulgt av politi, kjører i ganske høy hastighet fra Gardermoen mot Ullevål sykehus. Ambulansen merket «intensivambulanse» midt i kortesjen frakter den ebolasmittede.

Det amerikanske jetflyet som er bygd om til en ambulanse, landet litt etter kl. 12 i den militære delen av Gardermoen. Det bekrefter Jonas Hågensen, kommunikasjonssjef i Leger uten grenser.

Den 32 år gamle kvinne som er hjelpearbeider for Leger uten grenser, ble fraktet videre i en spesialambulanse til Ullevål sykehus.

– På grunn av smittevernstiltakene, vil det se mye mer dramatisk ut enn det er, sa fungerende kommunikasjonssjef Jonas Hågensen i Leger Uten Grenser til journalistene som er møtt fram ved Oslo lufthavn før flyet med den smittede hadde landet.

Oslo universitetssykehus opplyser at de skal ha en pressebrief på Ullevål så fort ambulansen med den smittede har kommet fram.

Ullevål i full beredskap

Høysmitteavdelingen ved Ullevål universitetssykehus er spesialbygget for å kunne ta imot pasienter som er smittet av de farligste virusene. Det er plass til å behandle ti personer samtidig på avdelingen.

Inngangspartiet til Høysmitteavdelingen har blitt skjermet av med en presenning, og veien hvor ambulansen skal kjøre inn, har også blitt sperret.

– Vi har dekket til for å beskytte denne pasienten og andre pasienter fra pressen, forklarer Alf Bøhler ved Ullevål sykehus.

Han opplyser at de er klare til å ta imot den kvinnelige hjelpearbeideren som kommer fra Sierra Leone etter å ha blitt ebolasmittet.

Ved infeksjonsposten på Oslo universitetssykehus på Ullevål står spesialpersonell i beskyttelsesutstyr klar til å ta imot den norske ebolasmittede kvinnen.

– Dette har vi trent mye på. Vi har retningslinjer å følge og vi vil selvsagt gi den beste behandlingen som er mulig, sier Bøhler.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Flyet på Gardermoen

Flyet med den ebolasmittede norske kvinnen landet på Oslo lufthavn tirsdag. Kvinnen, som jobbet for Leger Uten Grenser, er den første nordmannen som er smittet av ebola.

Eneste pasient på avdelingen

Oslo universitetssykehus opplyser at kvinnen blir eneste pasient på høysmitteisolatet på Ullevål. Andre pasienter som er innlagt ved infeksjonsmedisinsk avdeling blir ikke berørt, sier viseadministrerende direktør Cathrine M. Lofthus.

Legemiddelverket har gitt Oslo universitetssykehus tillatelse til å importere ebolamedisinene TKM-Ebola og Avigan for å behandle kvinnen.

Første leveranse vil ankomme i løpet av tirsdag, skriver medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk Steinar Madsen på Twitter.

Ifølge Madsen kommer Avigan til Norge i dag, mens TKM-Ebola kommer i morgen. Det er også søkt om ZMapp, men det er usikkert om dette er tilgjengelig.

Britt Disch

Britt Disch synes det er forferdelig trist å høre om den norske hjelpepleieren som har blitt smittet av ebola.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Når kvinnen ankommer sykehuset, skal det bli tatt blodprøver av henne for å kartlegge sykdomsforløpet.

Det er rolig stemning blant pasienter og forbipasserende ved Ullevål sykehus.

– Jeg er ikke engstelig for at det skal spre seg her i Norge. Jeg har inntrykk av at de ansatte ved sykehuset har full kontroll, sier Britt Disch, en forbipasserende kvinne i det hun går forbi isolatet hvor helsepersonell gjør seg klare til å ta imot den norske hjelpearbeideren.

Kan ha blitt smittet under klesskift

Leger Uten Grenser har foreløpig ingen sikre teorier om hvordan kvinnen er smittet, men sier at et kritisk øyeblikk er når helsepersonell skifter vernedrakt.

Smitteverndrakten er veldig viktig for å beskytte helsepersonell, ettersom pasientene er smittefarlige ved direkte kontakt. Men skifte av vernedrakt kan føre til en helserisiko.

– Helsearbeiderne kan bare arbeide i en slik drakt i 45–60 minutter av gangen på grunn av varmen. Dermed skal drakten av og på mange ganger i løpet av dagen. Det er et kritisk øyeblikk, spesielt når drakten skal av, sier generalsekretær Anne Cecilie Kaltenborn til NRK.

– Våre folk i Sierra Leone gjør nå alt de kan for undersøke hvordan hun ble smittet. Vi skal nå undersøke om det har skjedd en glipp, eller om våre rutiner og prosedyrer ikke har vært gode nok, sier Kaltenborn.

Laster Twitter-innhold

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger