Hopp til innhold

Ebola-mistanke i Bergen

Haukeland universitetssjukehus har innkalt ekstra sikkerhetspersonell og er satt i beredskap på grunn av mistanke om at en av pasientene kan være smittet av ebola.

Haukeland sykehus

Én person er innlagt med mistanke om ebola på Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Foto: NRK

– Jeg kan bekrefte at én person nå blir innlagt på grunn av mistanke om ebola, sier kommunikasjonssjef Mona Høgli ved sykehuset til Bergens Tidende.

Høgli sier til NRK at man vil ta prøver av personen som er mistenkt smittet. Prøveresultatene skal være klare mandag formiddag.

– Personen har vært i Sierra Leone og fått symptomer. Tidsmessig er dette innenfor tidsrammen for om det kan være ebola, og personen har gjort det helt riktige når han har kontaktet oss, sier Høgli.

Det har ført til at man har iverksatt sikkerhetstiltak på sykehuset. Dette omfatter blant annet å flytte alle andre pasienter på sengeposten over på andre avdelinger, og å bruke vernedrakter i kontakt med pasienten.

Omfattende beredskap

Det er ikke kjent om pasienten har beveget seg ute i befolkningen, men Høgli understreker at vedkommende ikke har vært smittefarlig.

– Vi skal nå ta prøver og kan foreløpig ikke si mer om den medisinske situasjonen, sier Høgli.

Smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune bekrefter overfor Bergens Tidende at det dreier seg om en mulig ebolasmittet mann.

– Beredskapen er så omfattende at dersom dette skulle vise seg å være ebola, så må vi sjekke alle smittekonktaker. Da må vi vite hvem vedkommende har vært i kontakt med, og på hvilken måte, sier Søbstad.

Han sier de får svar på prøvene i løpet av søndag, og at kommunens beredskapsplaner da blir satt i verk. Da vil alle som kan ha blitt smittet, bli satt i isolasjon i 21 dager, det som blir regnet som maksimal inkubasjonstid for ebolasmitte.

Søbstad sier sykehuset er godt rustet til å håndtere ebolasmitte dersom det viser seg at mannen tester positivt.

Ingen grunn til bekymring

Vakthavende kommunaldirektør Robert Rastad i Bergen kommune sier til Bergens Tidende at folk ikke behøver å bekymre seg, og at alle kan forholde seg rolig til det mulige ebolatilfellet.

– For vår del, siden dette er bekreftet, kan jeg si at vi har hatt dialog i dag med både Helse Bergen og med vedkommende. Slik vi og våre helsefolk har oppfattet situasjonen, har vi ikke grunn til å tro at det er noen risiko for smitte. Vårt helsepersonell har ikke sett noen grunn til å gjøre noe mer nå enn å avvente, sier han.

Lege smittet i fjor

Silje Lehne Michalsen

Legen Silje Lehne Michalsen ble smittet av ebola i fjor.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Den 31 år gamle legen Silje Lehne Michalsen fra Andøy i Nordland ble i fjor høst den første nordmannen som er blitt smittet av det livsfarlige viruset.

Michaelsen ble smittet av ebola mens hun var på jobb for Leger Uten Grenser på et behandlingssenter i byen Bo i Sierra Leone. Hun ble fløyet hjem til Norge 7. oktober og lagt inn på høysmitteisolatet på Ullevål sykehus.

20. oktober ble hun utskrevet og erklært frisk og ikke smittsom.

AKTUELT NÅ