Hopp til innhold

Ebola-evakuering kostet én million kroner

Helse- og omsorgsdepartementet tar regningen for evakueringen av den norske kvinnen som ble smittet med ebola.

Den ebolasmittede kvinnen landet på Oslo lufthavn tirsdag

Evakueringen av den norske ebolasmittede kvinnen tok førti timer.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi er veldig glade for denne støtten, sier generalsekretær for Leger uten grenser i Norge, Anne-Cecilie Kaltenborn til NRK.

– Vi har ikke fått regningen ennå, men når den kommer skal vi få lov til å sende den til Helse- og omsorgsdepartementet. Det dreier seg om én million kroner, sier Kaltenborn.

Bekrefter

I en mail til NRK bekrefter Helse- og omsorgsdepartementet informasjonen.

– For regjeringen er det viktig å sikre evakuering av ebola-smittede nordmenn i Vest-Afrika. Det er Helse- og omsorgsdepartementet som dekker evakueringskostnadene. Departementet avventer nå en formell søknad fra Leger Uten Grenser om refusjon.

Evakueringen av den norske ebola-smittede kvinnen, som nå får behandling på Ullevål sykehus, ble iverksatt av Leger uten grenser. Organisasjonen sendte henne hjem gjennom flyselskapet Medic Air.

Anne-Cecilie Kaltenborn er generalsekretær i Leger Uten Grenser

Anne-Cecilie Kaltenborn er lettet over at evakueringen av den norske ebolasmittede kvinnen gikk raskt.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– En slik evakuering koster mye penger, men det er en helt nødvendig forsikring for oss å ha og tilby våre ansatte, sier generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn til NRK.

Norske myndigheter har gjort en avtale med et annet flyselskap; amerikanske Phoenix Air, men har hittil ikke kunnet si noe konkret om hva en slik evakuering vil koste. Avtalen går gjennom USAs utenriksdepartement.

– Det vet vi ikke. Det koster det det koster, sa kommunikasjonssjef i utenriksdepartementet Frode Andersen til NRK sist uke.

Frode O. Andersen

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet Frode O. Andersen sier prisen på evakuering av norske borgere først blir klar etter at personen er transportert hjem.

Foto: Utenriksdepartementet

– Ingen fast pris

Andersen opplyser at totalprisen blant annet kommer an på mellomlandinger og hvor pasienten befinner seg.

Norske myndigheter har vært informert om prisen andre land har betalt for lignende operasjoner, men har ment at det er viktig å ikke opplyse om konkrete kostnader, fordi de kan variere mye.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på det ettersom det kun gir en indikasjon på kostnaden og ikke vil gi et riktig bilde av hva en evakuering til Norge faktisk vil koste, sa Andersen til NRK.

Norge betaler ingenting for å ha avtalen med Phoenix Air, men betaler for hver gang den trår i kraft.

– Vi betaler en pris for å fly, ikke for å ha tilgang til flyet. Vi har ikke en fast pris på denne transporten. Prisen kommer an på reiserute og tidsforbruk, sier Andersen.

40 timer

Det er usikkert om den norske evakueringsløsningen ville ha tatt lengre eller kortere tid, enn den Leger uten grenser valgte.

– Avtalen med Phoenix Air ble ikke utløst. Vi vet ikke hvor raskt de kunne ha hentet pasienten, sier Rudi Mikalsen, som er avdelingsdirektør i beredskapsavdelingen i Helsedirektoratet.

Leger uten grenser valgte sin egen evakueringsløsning, fremfor den norske myndigheter har inngått, da de fikk den norske kvinnen hjem fra Sierra Leone. Avgjørelsen ble tatt av organisasjonen sentralt, «fordi den var mest pragmatisk,» opplyser Kaltenborn.

– Da Helsedirektoratet ble varslet, hadde Leger uten grenser allerede avtalt transport av pasienten med Medic Air. Flyplanen var klar og vår vurdering var at dette var en god løsning for å få pasienten raskt hjem til Norge. Vi vurderte derfor at det ikke var noen grunn til å utløse avtalen med Phoenix Air, sier Mikalsen.

Kaltenborn er fornøyd med at det kun tok 40 timer fra smitten ble avklart til kvinnen var hjemme på Gardermoen.

– Det synes veldig viktig å få gode rammer med en gang. Ro, generell pleie og omsorg for å styrke pasienten. Det var et stort poeng å få vedkommende hit så fort som mulig, sier Kaltenborn.

Avtalen

NRK har fått tilgang til avtalen mellom det norske og det amerikanske utenriksdepartementet som gjelder bruken av Phoenix Air. Avtalen gjør det klart at amerikanske statsborgere vil bli prioritert, dersom personer fra ulike nasjoner er i samme situasjon.

Ettersom avtalen med Phoenix Air ikke sikrer førsterett til flyet, vil nordmenn bli nødt til å stille seg i en evakueringskø dersom flyet allerede er i bruk, eller andre har meldt sin interesse først.

Avtalen gjelder kun pasienter som er smittet med ebola.

Hercules

Leger uten grenser kontaktet norske myndigheter tidlig i september med ønske om en evakueringsløsning. Mange stengte flyplasser i de rammede områdene har vært stengt, og det har derfor vært sannsynlig at det kan bli utfordrende å få hjem medarbeidere dersom de ble smittet med ebola.

Norske myndigheter har jobbet en god stund med å få et alternativ til sivile fly på plass, dersom alle andre løsninger skulle være umulige. Det gjelder den samme flytypen som Norge nå stiller til disposisjon for Storbritannia til bruk i ebola-operasjonen i Sierra Leone, for å få på plass forsyninger: C 139 J Hercules.

Asgeir Spange Brekke, som er seniorrådgiver i kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet, kan imidlertid ikke si noe konkret om når det blir mulig å ha en slik løsning tilgjengelig.

– Her er det mange prosedyrer og sertifiseringer som må til, og hvor lang tid det tar for å få denne reserveløsningen til, vet vi ikke, sier Brekke til NRK.

Han opplyser at flyet ikke er bygget for den smittefaren ebola utgjør, og at både mannskap og folk som skal assistere en pasient må bli sikret mot smitte.

– Det er et langt lerret å bleke for å få denne løsningen på plass, sier Brekke.

AKTUELT NÅ