Hopp til innhold

E-tjenesten om dataspionasje: – Kina og Russland truer oss

Sjefen for den norske E-tjenesten utpeker Kina og Russland som de fremste digitale truslene mot Norge og norske interesser i utlandet. – Det har blitt veldig mye mer av dette de siste årene, sier etterretningssjefen i et NRK-intervju.

Sjefen for den norske E-tjenesten utpeker Kina og Russland som de fremste digitale truslene mot Norge og norske interesser i utlandet. – Det har blitt veldig mye mer av dette de siste årene, sier etteretningssjefen.

Generalløytnant Kjell Grandhagen er sjef for E-tjenesten og advarer mot russisk og kinesisk cyberspionasje.

Truslene mot Norge og norske interesser i utlandet vil øke i 2015, spår sjefen for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen.

I de fem årene som Grandhagen har ledet Etteretningstjenesten, har det skjedd en veldig utvikling. Han peker på fremveksten av IS, de norske fremmedkrigerne og konkurransen mellom ulike terrorbevegelser som grunner til at trusselbildet er blitt alvorligere.

Dette krever at etterretnings- og sikkerhetstjenestene må arbeide på nye måter og med nye metoder, og bedre samarbeid mellom etatene, påpeker han.

Grandhagen holder foredrag klokken 18.00. Se direkte her:

Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell 
Grandhagen, holder sitt årlige foredrag i Oslo Militære Samfund 
kl. 18.00

– Rettet mot politiske og militære mål

Den andre store endringene er fremveksten av digitale trusler, som nå er blant de høyest prioriterte områdene for E-tjenesten.

Russia Putin Vladimir Putin

Vladimir Putin har beordret den russiske marinen til å sette i gang en stor militærøvelse i Arktis. Han viste seg i dag offentlig for første gang siden 5. mars.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap

– Nettverksbaserte etterretningsoperasjoner er nå, sammen med terror, den mest alvorlige, akutte trussel mot norske interesser, mener Grandhagen.

Han sier at han ikke nøler med å navngi aktørene Russland og Kina som de landene som står bak de mest alvorlige nettverksbaserte etterretningsoperasjonene rettet mot Norge.

– Begge nasjonene har høy kompetanse og viser stor grad av pågåenhet i sin tilnærming mot norske mål, sier Grandhagen.

– Hva er det de spionerer på?

– Det er rettet mot politiske og militære mål, og mål innen industri og teknologiutvikling, sier Grandhagen til NRK.

– Har det blitt mer av det?

– Det har blitt veldig mye mer av det, svarer han.

Vil følge russisk militærøvelse

Vladimir Putin har beordret den russiske marinen til å sette i gang en stor militærøvelse i Arktis. Russlands visestatsminister, Alexei Meshkov, legger til at de er spesielt bekymret for situasjonen i Norden, og Nato-øvelser som foregår der.

Grandhagen sier den norske etterretningen vil følge øvelsen tett.

– Vi skal følge nøye med på utviklingen av denne øvelsen. Den kommer sikkert til å pågå i noen dager fremover.

(Artikkelen fortsetter under videospilleren)

Putin beordrer stor militærøvelse i nord. Sjefen for den norske E-tjenesten, Kjell Grandhagen, sier de vil følge øvelsen tett.

Putin beordrer stor militærøvelse i nord. Sjefen for den norske E-tjenesten, Kjell Grandhagen, sier de vil følge øvelsen tett.

– Hvorfor vil Putin ha en stor militærøvelse i Kolahalvøya nå, tror du?

– Det er ikke første gang at dette skjer. Vanlig at deler at det russiske forsvaret blir satt i høyere beredskap. Det er selvfølgelig for å teste styrkenes evner til å respondere dersom det skulle komme en krisesituasjon. Dette har vi sett tidligere. '

– Er det noe med konteksten nå som gjør at denne øvelsen blir litt spesiell?

– Ja, det er ikke det eneste som skjer akkurat nå. Vi har merket oss at dette antagelig var en av de første beslutningene Putin tok etter at han kom tilbake etter elleve dagers fravær fra scenen, for å si det på den måten. Vi registrerer også at det kommer en ganske alvorlig kritikk mot Nato for øvingsvirksomhet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger