– Åpnet du disse, så er du uskyldig

11 minutter og 39 sekunder skal drapstiltalte ha hatt til å drepe Vegard Bjerck i garasjeanlegget på Skøyen. 6 e-poster sendt i samme tidsrom kan være hans redning. Spørsmålet er om han leste dem.

Oslo tingrett

Forsvarer Knut Lindboe til høyre presenterte et nytt ekspertvitne for aktor Svein Holden mandag.

Aktors utspørring av tiltalte mandag dreide seg i tillegg til kortfilmmanuset om jobbforhold og elektroniske spor som forsvarer hevder beviser at tiltalte arbeidet på sin datamaskin da drapet skjedde.

– Dere kommer til å høre at tiltalte chattet med en kollega 16:03:48 og at han sendte en e-post 16:15:27, forklarte Holden.

– Det gir oss 11 minutter og 39 sekunder mellom dem, la Holden til.

De seks avgjørende e-postene

Aktor fortsetter å fortelle at i løpet av tidspunktet på 11 minutter og 39 sekunder, fant datateknikerne seks e-poster med registrerte endringer i løpet av det nevnte tidsrommet på tiltaltes PC.

Følgende tidspunkt for e-poster blir notert: 16.03, 16.04, 16:09, 16:10, 16:10, 16:13.

– Hvis alle disse e-postene er åpnet av deg, da er du uskyldig, sa aktor, før han la til:

– Men det vites ikke sikkert om det er tiltalte selv som var inne eller om det var datamaskinen som gjorde endringer i dokumentene på disse tidspunktene.

– Vil ut av marerittet

Tiltalte mener det er stor sannsynlighet for at han har lest alle seks, men at det er så lenge siden at han ikke kan si 100 prosent sikkert.

– Jeg ønsker virkelig at jeg kunne bevise dette, slik at jeg kommer ut av dette marerittet, men det kan jeg ikke, sa tiltalte fra vitneboksen.

De elektroniske sporene omtales av begge parter som omfattende og kompliserte. De vil danne grunnlaget for ett av aktoratets fire hovedbevis.

Skrev filmmanus om mordet

«Ivan sitter i baksetet. Han trykker knivspissen mot ribbeina til målet». Slik lyder utdraget av kortfilmmanuset til den tiltalte 44-åringen i drapssaken fra Skøyen.

– Det jeg har beskrevet er at leiemorderen venter i baksetet i bilen på at forretningsmannen skal komme til garasjen, forteller den tiltalte fra vitneboksen i Oslo tingrett.

Inspirert av saken han selv er tiltalt i

Han innrømmer at han ble direkte inspirert av drapssaken som han selv er tiltalt i, der 43 år gamle Vegard Bjerck ble knivstukket og drept i garasjeanlegget til Hofftunet boligsameie på Skøyen i Oslo 18. desember 2008.

Filmmanuset skal den tiltalte ha skrevet på i påsken 2009, ett år etter selve drapet, og var tiltenkt en kortfilmkonkurranse som 44-åringen også tidligere hadde sendt manus til, uten å ha blitt antatt.

Plottet går ut på en leiemorder som i løpet av historien skulle drepe en forretningsmann som går ut fra kontoret sitt og inn i en bil som står i et garasjeanlegg, ikke så veldig ulikt virkeligheten der IT-gründeren Bjerck blir drept etter å ha blitt knivstukket 11 ganger.

– Ikke skyldig

I Oslo tingrett mandag erklærte den tiltalte seg ikke skyldig i drapet på 43-åringen, men innrømmet å ha rispet opp støtfangeren til biler i garasjeanlegget der 43-åringen ble funnet drept.

Knut Lindboe

Forsvarer Knut Lindboe sier hans klient aldri var i garasjenn den skjebnesvangre ettermiddagen 18. desember 2008.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Bilskjermene rispet han opp fordi han var irritert over naboer som ved flere anledninger skal ha parkert bilen sin slik at det ble vanskelig for andre å parkere. Tiltalte innrømte at det det hadde skjedd flere ganger, men «ikke flere enn ti ganger». Bilene skal ikke ha tilhørt den drepte.

Aktor, Svein Holden, sa i Oslo tingrett at de mener det er en direkte sammenheng mellom bilripingen og drapet.

– Hypotesen er at tiltalte begikk skadeverk på en eller flere biler i garasjen da han ble oppdaget av Bjerck, og drepte ham som en følge av det, sa aktor i tingretten mandag.

Forsvarer Knut Lindboe hevdet derimot at de har bevis for at tiltalte aldri var i garasjen 18. desember 2008, men at han arbeidet hjemme fordi yngstedattera var syk.

(Saken fortsetter under bildet)


Nytt ekspertvitne

Oslo tingrett

Partene diskuterer sakspapirene i Oslo tingrett.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Forsvaret presenterte et nytt ekspertvitne da den første dagen i behandlingen av Skøyen-drapet ble innledet i Oslo tingrett mandag.

– Tiltalte har surfet på internett og fått kontakt med en australsk spesialist som vi vil føre som vitne, sa hans forsvarer Knut Lindboe.

Det kom overraskende på aktoratet og statsadvokat Svein Holden ba om en halv times pause slik at de kunne få gått gjennom den australske rapporten.

Fruktkniv-beviset

Den nye spesialisten har tatt for seg den mye omtalte fruktkniven som politiet mener 44-åringen brukte til å stikke Vegard Bjerck (43) med elleve ganger.

Dette er den fjerde eksperten i saken som uttaler seg om kniven. Aktoratet fører en tysk og en svensk spesialist, mens forsvaret fører en amerikansk og nå altså en australsk.

– Tyskernes metode er spesiell. Vi har derfor trukket inn den australske eksperten som viser at konklusjonen om fruktkniven ikke er sikker, sier Lindboe.

(Saken fortsetter under bildet)

Fruktkniv

En identisk kopi av det politiet mener er drapsvåpenet.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Av aktoratets 200 sider tykke dokumentasjon, utgjør hele 50 sider rapporten fra Michael Braune i det tyske Budenskriminalamt som tilsvarer norske Kripos. Holden oppfordret retten til å se godt gjennom dette materialet.

– Annen person kan ha drept Bjerck

I tillegg til striden om de elektroniske sporene og om tiltaltes datter holder som alibi eller ikke, brakte forsvareren opp et annet punkt partene er klart uenige om under hovedforhandlinga mandag, nemlig om det er en annen drapsmann.

– Det er en reell mulighet for at en annen har gjort dette, sier Lindboe, som legger til at han ikke vil si noe mer detaljert om dette, men at det er noe han vil komme tilbake til under rettssaken.

Aktor, Svein Holden, avviser at dette er en mulighet.

– Vi er overbevist om at denne tiltalte begikk drapet, sier Holden til NRK.


SISTE NYTT

Siste meldinger