NRK Meny
Normal

Dyrker sommerkålen i januar

JÆREN (NRK): 2014 ble det varmeste året i Norge noensinne. I Rogaland sprenger de stadig nye rekorder, både på gradestokken og ute på jordene. Bonden Kåre Wiig sådde sommerkålen 1. nyttårsdag.

Kåre Wiig i kålåkeren på Jæren

VARMT: 2014 ble det varmeste året i Norge målt noensinne. Det gjør at bonden Kåre Wiig kan så sommerkålen flere uker før han pleier.

Foto: Erik Waage / NRK

Det bugner i gartneriet til storbonden Kåre Wiig på Jæren. I år var han knapt ferdig med nyttårsfeiringa før han sådde de første grønnsakene ute. Så tidlig har han ikke sådd før, og han merket godt at temperaturen har steget.

– Med den sommeren vi har hatt nå kunne jeg fint ha dyrka både bananer og appelsiner, sier Wiig til NRK.

Mandag oppsummerte Meteorologisk institutt væråret 2014. Mer nedbør og ekstremvær og aldri før har det vært så varmt i Norge, med en årsmiddeltemperatur på 2,2 grader. Jæren hadde den høyeste årsmiddeltemperaturen som er målt noen gang i Norge med ti grader.

– Kan starte en måned tidligere

Vi møter Wiig på gartneriet hans på Jæren som også leverer planter til bønder i Norge. Der er de allerede i gang med spirene som blir våronna for norske bønder.

– Vi er to uker tidligere ute med alt enn vi pleier. Hvis jeg hadde visst at det skulle bli så mildt kunne vi startet produksjonen for tre uker siden.

Noe slikt har han aldri tidligere opplevd.

– Dette er jo fantastisk. Jeg har drevet med dette siden begynnelsen av 70-tallet og har aldri opplevd en så mild vinter.

Les også: Slik blir været i 2050

Været i 2014

Se video: Bonden Kåre Wiig forteller om den milde vinteren og folk på Jæren sier hva de synes om de varme temperaturene.

Kraftigere nedbør

Det er varmen som utmerker seg dette året, men i 2014 kom det også noen temmelig ekstreme nedbørhendelser. 26. juli ble hovedstaden omgjort til det reneste badebassenget da det kom over 44 millimeter nedbør på bare en time.

I oktober flommet Vestlandet over da det kom over 300 millimeter nedbør på tre dager.

Værtallene for hele verden er noen uker unna, men det blir minst det tredje varmeste året, og kanskje til og med det aller varmeste som er målt på kloden vår.

Oversvømmelse på Ring 2, i Griffenfeldts gate ved krysset mot Uelands gate

Oversvømmelse på Ring 2 i Oslo, da det kom over 44 millimeter med regn i løpet av en time.

Foto: Jonas Dixon Østhassel / NRK

Varmen fortsetter

Forskningsleder ved Cicero senter for klimaforskning, Jan Fuglestvedt sier at varmen både er en trend og et enkeltstående år.

– Men alt tyder på at varmen kommer til å fortsette utover i århundret.

Det er for sent å unngå klimaoppvarmingen, ifølge Fuglestvedt.

– Men det er ikke for sent å unngå de mest alvorlige konsekvensene og her har vi et valg. FN har lagt frem sin rapport som viser at klimaendringene er menneskeskapte.

Ciceroforsker Jan Fuglestvedt om det varme 2014

Se video: Jan Fuglestvedt sier at vi må tilpasse oss nye værforhold.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger