Dyresex blir forbudt

For første gang blir det forbud mot dyresex her til lands.

Sauer
Foto: NRK

I den nye dyrevernloven, som nå er på trappene, vil regjeringen vil for første gang lovfeste et forbud mot dyresex. Én av fem veterinærer sier de har hatt dyrepasienter som har blitt seksuelt misbrukt.

Ridepisk fortsatt tillatt

I den nye Dyrevelferdsloven blir det også forbud mot vold mot dyr og bruk av levende dyr som fôr eller agn.

Dagens dyrevernlov slår fast at ”det er ulovlig å sparke eller slå med staur”. Det er med andre ord på tide å oppdatere loven, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

- Det vil fortsatt være lov å bruke ridepisk på en hest som må dresseres. Men det å bruke en kjepp på ei bikkje vil ikke være lov.

Sjokkerende dyresex-funn

Og for første gang forbys dyresex eller seksuelle overgrep mot dyr

- Det er en straffbar handling som ikke skal skje, sier ministeren.

Men dyresex forekommer langt oftere enn vi liker å tro. En undersøkelse blant 650 norske veterinærer i fjor viste sjokkerende tall, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

- Hver femte veterinær har enten konstatert seksuell misbruk hos en av sine dyrepasienter, eller mistenkt det sterkt. Omfanget av seksualmisbruk av dyr er langt større enn vi hadde grunn til å tro i utgangspunktet, sier hun til NRK.

- Hvilke typer dyr er det snakk om?

- Først og fremst landbruksdyr som kuer, griser, sauer og lignende, men også familiedyr som hund og katt, samt sportsdyr som hest, sier hun.

- Har alle kyllinger det bra?

Statsråden sier at dyr ikke bare har nytteverdi, men også egenverdi, og understreker at alle dyr i Norge skal ha det bra.

Men en av regissørene bak den samvirkekritiske filmen "Smaken av hund", Jon Martin Førland, lurer på om voldsforbudet vi lomfatte Priors kyllinger.

- Er for eksempel kyllingtreskeren til Prior god dyrevelferd, vil vi stille spørsmål om. Jeg har lyst til å spørre også denne matministeren: Har alle kyllinger i Norge det godt? Den forrige ville jo ikke svare på det, sier Førland.

Les også: Slakter Gilde og Prior

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger